În 2018 ai nevoie de un certificat energetic din mai multe motive. În primul rând pentru că primești și termoviziune. Acum nu știu dacă te vei transforma în Cyclops din X-Men sau dacă vei avea parte de o casă mult mai sigură și mai economică, dar eu zic că merită riscul. În ambele scenarii ieși câștigat, așa că tema articolului de astăzi va fi foarte, foarte responsabilă.

De ce vorbim despre certificate energetice? O întrebare foarte bună….a da: sunt 2 motive chiar.

Primul motiv este că AproapeMașini în continuare participă la Spring SuperBlog 2018, în mare parte pentru că folosesc VPN iar jurații nu au apucat încă să îmi restricționeze accesul în cadrul competiției. Așa că voi participa în continuare, atâta timp cât nu mi se iau jucăriile.

Al doilea motiv pentru care abordez această temă și subliniez importanța unui certificat energetic este faptul că am ținut cursuri de informare a elevilor cu privire la importanța certificărilor energetice și a comportamentului ecologic. Cu alte cuvinte: Cum să salvăm planeta, cum protejăm instalația electrică de abuz și cum să rămânem cu bani după plata facturilor. Nu am învățat încă tehnica mistică de a rămâne cu bani după plata facturilor, dar omul cât trăiește învață.

Ce este un certificat energetic?

Certificatul energetic este cartea verde a unei casei, a unui apartament sau a oricărui imobil. Practic, cu acest certificat poți estima cam cât de mult va fi afectat (ca să nu folosesc un alt cuvânt care se referă la relații intime întreținute fără acordul victimei) portofelul în fața facturilor la energie. La fel ca și la electronice, mașini și electrocasnice, fiecare casă/apartament/vilă/hală/imobil va avea o certificare de eficiență energetică începând cu gradul G și până la A. Un certificat energetic din clasa G atestă faptul că stai într-o casă unde siguranță diferență dintre înăuntru și afară este că înăuntru nu bate vântul. În rest, la fel de frig. Clasa A de eficiență energetică în schimb se acordă doar celor mai economice case, unde te poți bucura de căldură fără a lua Preductal de fiecare dată când vezi facturile.

De ce este important acest certificat energetic?

Pe lângă faptul că poți calcula în mod realistic costul facturilor la energie, certificatul energetic este esențial și pentru casele sau apartamentele care sunt scoase la vânzare. Indiferent dacă vinzi sau cumperi, acest certificat este extrem de important din 2 motive:

  • În primul rând poți cunoaște mult mai bine imobilul în cauză. De asemenea, ai garanția că informațiile sunt autentice, deoarece un certificat energetic este emis doar de o firmă autorizată în domeniu, iar spre deosebire de mașini falsificarea documentelor de genul este imposibilă.
  • Un certificat energetic este completat și avizat de către autorități competente în domeniu. Mai mult decât atât, profesioniștii în domeniu pot realiza un audit energetic, un plus valoare enorm pentru orice imobil.

Care este diferența dintre un certificat energetic și un audit energetic?

Dacă un certificat energetic îți spune în ce punct se află imobilul din punct de vedere energetic, auditul îți va spune ceea ce se poate face în vederea îmbunătățirii eficienței energetice. Chit că este vorba despre o țeavă mai veche decât Viorel Lis sau despre încălzire prin pardoseală, mereu vor fi posibilități de îmbunătățire. Mai mult decât atât, auditul energetic este obligatoriu prin lege pentru toate imobilele proaspăt renovate. Deci dacă acel imobil vine cu audit energetic, ai garanția faptului că a fost renovat recent și că nu cumperi o cocioabă demnă de cartierele exotice din București, cum ar fi Ferentari.

Cum se realizează un audit energetic?

Eu sunt doar un pasionat de mașini, de aceea te voi îndruma mereu să apelezi la profesioniști. Personal am rămas profund impresionat de conceptul de termoviziune, demn de filmele cu Predator. Pe bune că aș chema niște profesioniști doar pentru a vedea termoviziunea în acțiune.

Dar nu toată lumea are 12 ani și este așa de ușor amuzată de conceptul de termoviziune. Oamenii maturi înțeleg că un certificat energetic este important în orice situație, pentru orice imobil. Iar dacă facem referire și la lumea afacerilor, aceste certificate devin prioritare și necesită expertiză de cea mai înaltă calitate.

Și cu asta AproapeMașini stinge lumina și pleacă la o bere. Între timp, secțiunea de comentarii este deschisă și așteaptă părerile voastre legate de cel mai important aspect al certificării energetice și de ce acesta este termoviziunea.