Astăzi vorbim în cadrul SuperBlog 2018 despre călătorii și despre cum acestea ne ajută să ne extindem orizonturile mentale, distrugând pe parcurs acele prejudecăți și stereotipuri legate de diverse culturi și civilizații. Un articol cu mesaj, prejudecăți și Cuba Libre.

Dacă pentru tine vacanța înseamnă mai mult decât grătarul în pădure și manelele de la Marea Neagră, atunci acest articol ți se potrivește de minune. Asta pentru că astăzi vorbim despre turismul în zone exotice, unde mergem să descoperim și să învățăm. Așa că împachetează șezlongul, scoate CD-ul cu Dolănescu și pregătește-te de o călătorie cu totul și cu totul specială.

Asta pentru că AproapeMașini în continuare este participant la SuperBlog 2018, iar astăzi trebuie să vorbim despre acele locații de vacanță care să ne lărgească orizonturile. Iar pentru AproapeMașini, un blog recunoscut pentru orizonturi mai înguste decât Strada Sforii din Brașov. Plus că am ascultat și un volum considerabil de Paraziții săptămâna aceasta, deci cu siguranță se preconizează a fi un articol interesant.

Unde aș călători, pentru a învăța lucruri și pentru a distruge prejudecăți?

Da, probabil că ar trebui să vorbesc despre a cunoaște oameni noi, culturi noi și chestii de genul. Dar am să vorbesc despre importanța vizitării locurilor față de care avem prejudecăți, pentru a le demonta. Și unde aș călători pentru a face acest lucru? Mumbai, India. Știu că este oarecum departe, dar în ziua de azi există foarte multe agenții de turism care oferă foarte multe servicii. Mai mult decât atât, dacă vorbim despre destinatii exotice pentru vacante speciale există și agenții de turim specializate pe așa ceva, cum ar fi echipa CND Vacante Speciale. Ei de exemplu doar cu asta se ocupă: vacanțe speciale croite special pentru a oferi cea mai bună experiență posibilă.

Mumbai, India?

Ca orice tânăr plin de speranță și gata de a escalada munții profesionali din România, am trecut și prin caruselul emoționalo-psihotico-profesional al corporațiilor din România. Da, acele vestite multinaționale pe care majoritatea oamenilor le privesc cu invidie pentru că au o prejudecată cum că acei oameni care muncesc acolo sunt plătiți decent și nu sunt efectiv sclavi pe plantație cu o talangă la gât și liber la cafeaua de la tonomat. În orice caz, în cazul în care nu ai trecut pe la o multinațională (nu știu dacă să recomand sau nu, asta este o temă pentru alt articol în alt film), vei avea contact cu indieni. Mulți indieni. Incredibil de mulți indieni. Prateek, Singh, Dhiraj, Malhotra, Pooja, Mahatma și tot neamul lor cel purtător de căști de call center. Da, am trăit vestitul meme cu indienii din call center.

A fost o experiență cel puțin interesantă, care m-a ajutat să cresc ca și persoană, care m-a făcut să nu mă mai entuziasmez pentru multinaționalele din România, și care inevitabil mi-a creat prejudecăți ușor nefericite față de indieni.

Dar poate că acei indieni de la call center nu reprezintă cultura indiană. Poate că dacă merg acolo, poate că voi descoperi ceva mai mult decât niște operatori call center.

Mai ales că Mumbai este orașul cu a doua cea mai mare densitate a populației. Un centru financiar și economic al Indiei, cu siguranță vei găsi acolo experiența autentică indiană. Mi-ar oferi oportunitatea să încerc mâncarea tradițională, să văd/gust dacă întradevăr este picantă pe cum se spune. Aș putea discuta cu indieni simpli și aș gusta din stilul lor de viață. Mai ales ca european, cultura asiatică cu siguranță mă va fascina din toate punctele de vedere, de la stilul arhitectural până la aspectele sociale și obiceiurile oamenilor.

Ce prejudecăți aș demonta odată cu o vizită în Mumbai?

Din păcate nu le pot exprima în mod public, pentru că particip la SuperBlog. Totuși, faptul că am lucrat într-o multinațională de tip call center și că am avut contact cu faimoșii indieni ar trebui să spună destul despre numărul îngrijorător de prejudecăți.

La fel cum aș avea și o listă enormă de lucruri pe care le-aș face dacă aș vizita Mumbai, India. Desigur, poate că există și destinatii speciale pentru vacante speciale care să fie mai entuziasmante decât Mumbai, India, dar aici este vorba despre a demonta prejudecăți. Plus că este destinația pe care aș alege-o eu, iar asta este tot ce contează.

Tu unde ai călători, dacă ar trebui să alegi o destinație în afara Europei? Aștept răspunsul tău, în rubrica de comentarii!