Câteodată ai nevoie să te distrezi. Iar dacă nu vrei să râgâi 2 platouri de mâncare undeva prin Bulgaria, atunci vei descoperi că există și alternative la clasicele Nisipuri de Aur sau cluburile dă Dorobanți urmate de o tură strașnică de shaworme din Dristor. Poți de exemplu sa te bucuri de masini de unica folosinta. Iar articolul de azi fix despre acest lucru râgâie vorbește.

În cazul în care acest articol ți-a dat în moalele capului, atunci te anunț că există și partea I a celor mai bune masini de unica folosinta. De fapt, aici se vorbește despre mașini care se află des la limita dintre utilizabil și unică folosință.

Ca niște bărbați adevărați, vom trece de preludiu și vom intra în subiect cu aceeași brutalitate cu care reclamele de pe YouTube ne fac viața mizerabilă. Criteriile sunt simple: 1000 de euro buget, minim 100 de cai putere, să fie cât de cât distractive și să nu merite să fie ținute mai mult de 3 luni în posesia noastră.

1.Ford Cougar (1998 – 2001)

Motor disponibil: 2.5 benzină V6 de 168 cai putere

Făceam mișto în articolul trecut de Ford Probe cum că ar fi un Mondeo fără 2 portiere. Ford Cougar este, la propriu, un Mondeo fără 2 portiere. Construit pe platforma de Mondeo, Cougar-ul a fost mereu un exemplu de formă deasupra funcției. Arată bine, se mișcă decent, dar la urma urmei e doar un Mondeo fără 2 portiere.

De ce intră în lista de masini de unica folosinta? Cu un motor de 2.5 V6, trebuie să ai niște dungi speciale pe buletin ca să te dedici suficient încât să plătești impozitul de 2.5 și întreținerea unui motor V6 pentru ceea ce este în esență unui Ford Mondeo din 2000. Fără 2 uși.

2.Opel Calibra (1989 – 1997)

Calibra in mediul ei natural

Motor disponibil: un 2.0 benzinar în 4 pistoane și nu-mi pasă de câți cai are.

Aaahhh, Opel Calibra. O mașină pe care trebuia să o trec obligatoriu pe listă. Lansată undeva prin preistorie, Opel Calibra rămâne un mister pentru mine legat de cine a aprobat o asemenea mașină. În esență un Opel Vectra fără 2 portiere, Calibra se vroia a fi cea mai cool chestie de pe stradă. Și a atras foarte mulți pasionați de ciuning, mulțumită prețului relativ mic în comparație cu ce mai ofereau anii 90. Printre 2 melodii de ale lui Dolănescu, posesorii de Calibra puneau frecvent bănci furate din parc pe post de spoiler și puneau banda scotch pentru a simula spoilere, vopsele și cai putere. Orice combinație proastă de ciuning ți-ai imagina, a fost deja pusă pe o Calibra.

De ce este o masina de unica folosinta? Puținele Calibra care au scăpat de ghearele rematului se află astăzi în zona rurală, pe plaiurile mioritice ale Patriei, cărând porci. De obicei porci proaspăt tăiați, tolăniți pe o pătură cu Răpirea din Serai și cu câteva bidoane de vin lângă. Iar pe scaunul șoferului evident că vei găsi o husă cu mărgele din lemn.

3.Mitubishi Pajero Pinin (1998 – 2007)

Motoare disponibile: 1.8 benzină în 4 cilindri și 120 de cai putere sau un 2.0 benzină în 4 cilindri și 125 de cai putere.

O mașină obscură, Pajero Pinin este, ai ghicit, varianta Mini a lui Mitsubishi Pajero. Unul dintre cele mai mici SUV-uri de pe piață, Pajero Pinin vine la diminutiv pe toate aspectele. O mașină excelentă pentru cei care sunt doar curioși de off-road. Iar dacă vei strica mașina în încercarea de a escalada Giumalăul, nu vei plânge pentru cei 1000 de euro + benzină.

De ce de unica folosinta? Deși, ca și în cazul lui Ford Focus, Pajero Pinin merită păstrat și după expirarea numerelor provizorii, acesta reprezintă doar un prim pas în lumea off-road. Doar nu îl vei cumpăra pentru a impresiona lumea dă Dorobanți. O mașină respectabilă în schimb care poate oferi o mostră de off-road care te poate face curios (sau curioasă) despre lumea off-road.

4.Audi A4 B5 Avant (1994 – 2001)

Motoare disponibile: 2.6 V6 de 150 de cai putere și 2.8 V6 de 174 de cai putere. 

Singurul dric din listă, A4 B5 a devenit atât de ieftin încât poți cumpăra și unele chestii tari, cum ar fi aceste motoare ridicole de 2.6 și 2.8 V6, iar cu puțină răbdare poți găsi și un Quattro pentru a căra porcii și cartofii iarna cu aceeași viteză ca și vara. Cu motoare mari și greutate scăzută, A4 B5 cu motoarele V6 este o mașină rapidă la modul cel mai serios. Dacă dorești să mergi foarte repede cu bani puțini, atunci un A4 B5 Avant este de luat în considerare. Plus că dacă versiunile V6 sunt demne de masini de unica folosinta, poate că această experiență te va îndemna să îți iei un A4 B5 cu un motor mai normal. Sau poate dementul 2.7 V6 Bi-Turbo.

De ce este de unica folosinta? Chiar trebuie să pui întrebarea asta? Chiar ai de gând să plătești 3000 RON impozit, o asigurare stelară, o întreținere cel puțin scumpă și să trăiești cu un consum urban de 25L/100km, pentru un A4 B5?

5.Alegerea mea: Opel Omega B (1994 – 2000)

Motor disponibil: 2.5 V6 benzină de 170 cai putere

În 1994 Opel a venit cu o mașină care s-a vrut a fi un rival pentru Seria 5, E Class și A6. Iar Opel a reușit și a intrat pe piață cu o limuzină care făcea concurență berlinelor din clasa medie. Da, Opel Vectra B era o mașină de cărat porci și țuică în timp ce ascultai Leliță Ioană, dar Omega-ul era o mașină serioasă.

Practic, Opel Omega a continuat de acolo de unde Opel Senator s-a pensionat, și a reușit să rămână o mașină de tip limuzină și nu de duzină. Cu un motor de 2 litri care merită ignorat, unul de 2.5 și unul corect de 3.0 V6, cel de 2.5 este cel care merită și care se încadrează în bugetul magic de 1000 de euro. Desigur, Opel Senator avea și un motor de 4.0 litri V6 și 272 de cai putere, dar Omega a reprezentat ultimul Opel construit corect. O mașină gândită într-un studio de design, nu într-o pauză de masă.

De ce este alegerea mea pentru masini de unica folosinta? La fel ca și în cazul lui A4 B5, un Opel din 1994 cu un motor de 2.5 V6 benzină pur și simplu nu își mai găsește locul în 2018. Dar, pentru 3 luni și 1000 de euro, poți avea parte de experiența unei limuzine din trecut. O limuzină din perioada în care mașinile erau mașini, femeile erau femei, Paraziții lansau prima lor piesă (În Jur), Prigoană trecea prin doar al 3-lea divorț iar Don Baxter se lansa împreună cu trupa Morometzii.

În concluzie, cu 1000 de euro în ziua de azi chiar poți avea parte de o mașină care să îți aducă zâmbete pe buze. Chit că vorbim despre mașini cu adevărat rapide, de mașini de teren sau de mașini demne de hashtag-ul #ciuning, întotdeauna vor exista masini de unica folosinta.

Care este mașina preferată din acest top? Aștept răspunsul tău în secțiunea de comentarii. Între timp eu mă duc să râgâi niște bere.