Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : VW Passat B6 ( 2005 – 2010 )

Era si normal sa vorbim eventual despre VW Passat B6. Toata lumea, indiferent de varsta, sex, orientare religioasa sau potenta financiara vorbeste despre VW Passat B6. Iata de ce, respectiv sfaturi de achizitie, in articolul de astazi.



 


 


“Buna ziua, am un Passat din 2006 2.0 TDI si la 110 km/h mi s-a oprit din mersi si acu nu mai porneste. Ce pot sa fac?”


Dupa cum spunea si Buhnici acum ceva ani, foarte multi samsari si-au asigurat pensii absolut babane in perioada 2007 – 2012, transportand mii de Passat-uri B6 din Germanezia si varsandu-le in Romania. Masina are 500.000km? Nicio problema – dam kilometrajul inapoi la 188.000km. Masina este dauna totala? Nicio problema – o carpim noi si o vindem de noua, “nu bate nu troncane”. Masina a fost taxi, abuzata de un turc cu par pe chept, ascultator de Tarkan si cu cascuta Bluetooth in ureche? Nicio problema – spunem ca a fost condusa de o avocata in Munchen, doar in weekend pentru ca era a doua masina.


Ce a facut ca VW Passat B6 sa fie atat de popular in Romania?


O mare parte din succesul lui VW Passat B6 se datoreaza predecesorului acestuia, defunctul Passat B5.5, care a fost o masina legendara, construita ca un telefon Nokia 3310. La fel de rezistent, la fel de avansat tehnologic. Passat-ul B6 in schimb a marcat trecerea companiei VW din clasa medie spre clasa premium, venind si cu probleme mari de fiabilitate pentru ca VW nu este recunoscut pentru implementarea tehnologiilor noi.


Un alt motiv pentru care VW Passat B6 a fost/este foarte popular este design-ului reusit. Cu un interior care a trecut aproape neschimbat pe B7 si inca se poate observa pe B8, Passat-ul B6 era o masina care sta foarte bine la capitolul aspect. In acea vreme aveam Ford Mondeo III, C Class W203, A4 B7, Laguna II sau odiosul Avensis T25. Singura competitie era data de BMW seria 3 E90 si Alfa Romeo 159.


Motoare VW Passat B6



Fiind un pseudo-varf de lance al VW care marca intrarea in segmentul premium, Passat-ul B6 a primit o combinatie de motoare atat vechi, foarte vechi cat si noi.


Benzina:



  • 1.6 MPI 8v de 102 cai putere – Un motor popular pe Golf, care cumva a ajuns si pe Passat. Excelent in oras, fiabil si silentios, acest motor este adresat condusului urban si cam atat. De asemenea, o motorizare destul de rara si la fel de musculoasa ca Ion Paladi. Mare atentie la bobinele de inductie care pica la fiecare 80.000 km.

  • 1.6 FSI de 116 cai putere – cu 14 cai (paisprezece) in plus, acest veritabil Muschea este la fel de anemic ca si varianta MPI, ramane un motor decent pentru oras. Nu mai are probleme cu bobinele, dar este sensibil la calitatea benzinei.

  • 1.8 TSI de 160 cai putere – ceva finut, benzinarul supraalimentat vine in 2008 si ii trage un sut in testicule lui 2.0 FSI, inlocuindu-l. Sensibil la ulei in schimb.

  • 2.0 FSI de 150 de cai – vechiul 2.0 MPI de 136 de cai primeste sistemul FSI si (ai ghicit) un veritabil 14 (paisprezece) cai in plus. Greu de ales intre 2.0 FSI si 1.8 TSI. Spectaculoase amandoua.

  • 2.0 TFSI de 200 de cai – nici nu stiu ce consuma mai mult motorul asta – benzina sau ulei? Cert este ca ai parte de senzatii tari, cel putin pana la 235 km/h. Legenda spune ca in turbina acestui motor sufla insasi ingerii motoarelor, cantand in cvartet muzica masculinitatii anilor 2000.

  • 3.2 V6 si 3.6 V6 – un fel de Paul Pirjol si Ion Oncescu al motoarelor de pe VW Passat B6, aceste motoare vin cu forta bruta, dar fara agilitate. Datorita greutatii masive, articulatia fata a Passat-ului sufera si ii trage un sut in testicule si manevrabilitatii.

  • 1.4 TSI de 122 de cai – cel mai nou motor montat pe B6, acest motor are probleme cu distributia pe lant. Oricum este un motor foarte rar pe B6, iar romanii nu s-au inghesuit la un asemenea motor pe motiv ca e prea mic, prea gurmand si nu suna a o masina de spalat cu o caramida aruncata inauntru (aka diesel).


Diesel (ugh):



  • 1.9 TDI de 105 cai – cea mai mare greseala pe care a facut-o VW a fost ca ne-a dat versiunea de 105 cai, si nu cea de 131 cai. Dar probabil au vrut sa promoveze nou lansatul 2.0 TDI, asa ca au pensionat acel motor legendar. Cat despre 1.9 TDI-ul de pe B6, acesta isi arata din nou fiabilitatea. In continuare suna ca pietrisul cazand din roaba. Dar ce conteaza, esti roman iar la tine masa tre sa fie masa, femeia femeie, alcoolul alcool si motorul tre sa sune a motor. A da, unele au filtru de particule, altele nu.

  • 1.6 TDI de 105 cai – Cu totii simtim trecerea timpului. Unii dintre noi incepem sa ne pierdem din puteri, altii devenim irelevanti, iar altii isi vor face nevoile in autobuz in timp ce scuipa huliganii de corporatisti, care sunt niste derbedei, someri, ciolosari, drogati si tot ce mai spune televiziunea despre tineret. Dar, cateodata varstnicii raman la fel de relevanti si energici. La fel este si cu acest 1.6 TDI, care in 2010 inlocuieste anticul 1.9 TDI. Un motor depasit din punct de vedere tehnologic si moral, 1.6 TDI-ul este o amintire a lucrului facut cu suflet: un motor modest, economic si fiabil. Un motor gata sa fie alaturi de tine. Cam mic pentru VW Passat B6, acest motor se preteaza mai bine pe un Golf si/sau Polo.


2.0 TDI – aici sunt 4 variante de 2.0 TDI, cu bune, cu rele si cu execrabil de rele.


“Buna ziua, am un VW Passat B6 2.0 TDI din 2006 si la 110 km/h mi s-a oprit din mers”



  • Modelele 2.0 TDI de pana in 2008 au tehnologie Pump-Duse, la fel ca si 1.9 TDI, acestea au avut probleme grave cu injectoarele, dar care s-au rezolvat intre timp. Din aceste PD-uri, unele au venit cu 8 valve si altele cu 16 valve. Si pentru ca VW nu crede in rasism (dar crede in manipularea rezultatelor), s-a gandit sa ofere tuturor motoarelor un ax care angreneaza pompa de ulei. Acel ax poate pica in orice moment, fara avertisment iar masina trebuie luata cu platforma, iar ca bonus motorul ti se opreste din mers. Daca se aprinde becul rosu de ulei, te-ai rezolvat. Preventiv se poate schimba axul la fiecare 150.000-200.000km sau se poate schimba pompa de ulei cu una de pe 1.9 TDI.

  • Modelele 2.0 TDI de dupa 2008 au tehnologie Common-rail. Doar ca fapt divers, 1.5 dci-ul de pe Renault (inclusiv Logan) are tehnologie Common-Rail inca din 2001. Aceste motoare sunt ani-lumina peste cele Pump-Duse, dar nu sunt fan diesel deci nu am multe de spus. A da, un detaliu minor ar fi ca se acumuleaza pilitura de span prin conducte si iti poate distruge rampa comuna, injectoarele si toate tevile. Detalii.


Ce alte probleme generale mai are VW Passat B6?




  • Passat-ul B6 a fost o masina foarte populara pentru autostrada, majoritatea avand aproape 500.000km. Datorita kilometrajului intens, apar si foarte multe probleme de uzura.

  • Motorasul franei de mana (electrica normal) are tendinta sa se strice. La fel si etrierul care se blocheaza si care te lasa naufragiat in parcare.

  • Oglinzile sunt lipite cu guma si au tendinta sa cada.

  • Motorasele instalatiei de clima sunt lipite cu guma si au tendinta sa se strice.

  • Racitorul de gaze cateodata nu raceste nimic.

  • Passat-ul B6 este o masina foarte joasa, fiind construit pentru autostrada. La noi in Romania in schimb vei fi cel mai bun prieten (sau prietena) cu toate gropile si pietrele de pe strazile patriei.

  • Cutia de viteze este DSG6 si este predispusa la probleme. Cand faci test drive, asigura-te ca nu smuceste si ca schimbarea vitezelor este lina. De asemenea, uleiul trebuie schimbat la fiecare 60.000km.

  • Rugina poate fi un punct de interes. Chiar daca masinile VW sunt faimoase pentru tabla mai teapana decat o persoana in rigor mortis, vorbim totusi de masini cu o varsta si cu niste kilometraje astronomice in unele cazuri.

  • Volanta motoarelor 2.0 TDI poate fi cu masa dubla si poate ceda destul de repede. In unele cazuri extreme volanta poate lua si ambreiajul cu ea in lumea rematului si a reciclarii.



Verdict VW Passat B6 :


Passat-ul B6 in 2018 reprezinta ceea ce era Golf IV in 2010: toata lumea si-o permite sa o cumpere, dar nu neaparat sa o si intretina. De asemenea trebuie constientizat faptul ca majoritatea au un kilometraj si o uzura semnificativa. Per total, Passat-ul B6 este in continuare o masina decenta chiar si la 8 ani dupa scoaterea din productie si care merita luata in considerare. Asta daca ai 30-50 de ani esti un familist convins sau un purtator de basca old-school. Asa cum Romica Puceanu nu a cantat vreodata cu The Prodigy, nici Passat-ul B6 nu a fost vreodata o masina sportiva. Daca vrei sport, ia-ti altceva, ai alte variante mult mai bune. Dar daca vrei o berlina confortabila, merita sa arunci un ochi si 5000 de euro intr-un Passat B6.


 


Scrie un raspuns
  • Florin

    2024-04-20 10:11:10

    Buna ziua. La ce te referi la motoarele pe benzina 1.8 tsi că este sensibil la ulei?

  • Stroia David

    2023-10-09 21:13:52

    Tarziu raspunsul, dar din ce am vazut la colegii de la serviciu unul cu Caddy celalalt cu Passat trebuie schimbat sau curatat EGR-ul.

  • Razvan

    2023-02-25 13:01:46

    Salutare. Sunt in cautarea unei masini de aproape un an (din cauza scumpirilor exagerate) si mi am orientat atentia spre mai multe marci.mereu verific parerea ta despre o anumita masina dupa ce gasesccuna okish. Am constat din articolele tale ca despre Mondeo ai zis mai mult de bine si ca ai zis de motorul de 2.0 tdci ca este ok. Din cate am vazut aici la articolul despre 2.0 tdi al passat-ului a fost un pic vag pentru mine desi am inteles ca pana in 2008 are un ax (pe care din cate am inteles un prieten l a schimat odata cu distributia) iar cele dupa 2008 au tehnologia Common Rail si pompa de ulei este predispusa defectarii. Alta parere despre aceasta pompa am mai citit ca daca o schimbi numai ai treaba cu masina 100.000km de acolo inainte. Poti cumva sa imi dai o parere despre codurile de motor ale motoarel 2.0 ale passat ului? La ce sa fiu atent, care sunt mai fiabile si caee sunt mai putin fiabile? Din cate am inteles codul BKP ar fi unul din cele cotate slab din punct de vedere al detinatorilor si al internetului. As dori sa aflu si parerea ta despre codurile motoarelor 2.0 tdi puse pe Passat. Mersi!

  • AproapeMasini

    2022-05-31 09:37:26

    Salutare Florin, Iti recomand sa citesti articolul, acolo afli tot. Succes!

  • FLO

    2022-05-30 17:18:39

    MOTORUL DE B6 2.0 tdi – DSG 2007 ESTE PROBLEMATIC? CE PROBLEME AR PUTEA APAREA?

  • AproapeMasini

    2022-03-12 17:00:39

    Nu

  • Alexandru

    2022-03-12 14:48:12

    La passat b6 2009 luna a 8 a iesit 2010 mai sunt probleme la pompa de ulei la ax ?

  • AproapeMasini

    2022-02-27 08:24:18

    Ravenol e ulei ok

  • Mihai

    2022-02-26 22:41:00

    salut.revin cu intrebarea ce parere ai despre uleiul RAVENOL vmp 5w 30.ms

  • AproapeMasini

    2021-10-20 19:12:48

    Salutare Robert, Din pacate aici ai dat rateu mare. 2.0 TDI a fost PD pana in 2008 cand a fost lansata tehnologia CR. Si axul balansier a fost la motoarele PD 2.0 TDI, la cateva coduri motor. Nu va mai drogatz. Succes!


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA