Umbla sfoara in tara cum ca masinile cu volan pe dreapta vor fi interzise incepand cu Septembrie 2018. Lumea s-a adunat, s-a rasculat, a ascultat slagare, si-a adus aminte de haiduci si de Vali Sterian. Dar oare cat adevar este in aceasta propunere?

„Mitica la brutarie!”, „Becali afara din Ghencea!”, „Puie Monta!” si acum „Afara cu volan pe dreapta!”

Circula in presa nationala ideea cum ca s-ar interzice circulatia masinilor cu volan pe dreapta. Lucru partial adevarat, pentru ca presa nu este niciodata impartiala si adera de multe ori la mentalitatea de click-bait, pentru a atrage clickuri si cititori. Jurnalistilor cu asemenea practici le doresc sa le lase nevestele pe spate urme de slap.

Deci, se interzic sau nu masinile cu volan pe dreapta?

Raspunsul este: „Da si nu”, dar aici nu sunt afectate momentan masinile de UK/Anglia. Se interzice inmatricularea masinilor cu volan pe dreapta, de provenienta din afara UE. Nu se interzice circulatia masinilor, se interzice doar inmatricularea acestora in Romania.

La nivel de Europa, se circula pe partea cealalta a carosabilului in urmatoarele tari:

  • UK;
  • Cipru;
  • Malta;
  • Irlanda.

De ce se interzice inmatricularea masinilor cu volan pe dreapta?

Inainte de a arunca cu pietre in guvern, indiferent de competenta sau incompetenta acestuia, problema masinilor de genul este reala. Soferii cu masini de genul sunt predispusi sa faca accident foarte des, foarte urat. Si statistica spune ca 2,5% din toate accidentele din tara sunt provocate de astfel de masini. Ca si populatie, vorbim de aproximativ 70.000 de masini cu o asemenea configuratie. Cauza principala este vizibilitatea redusa in depasiri, pentru ca atunci cand te uiti pe geam vezi vaca pe camp, nu contrasensul.

De ce as inmatricula o masina de UK cu numere de Romania?

Masinile de UK nu sunt ieftine doar pentru ca sunt cu volanul pe partea cu peretele, masinile sunt asa ieftine si datorita asigurarilor infernale. La o masina cu un motor de 2 litri poti plati lejer 200 de lire / luna, doar in asigurare.

De ce nu sunt afectate inca masinile de UK?

Pentru ca UK inca se afla in Uniunea Europeana. Pana nu intra in vigoare Brexitu’, poti inmatricula linistit masini aduse in Europa cu feribotul.

Voi putea circula in continuarea cu masina mea cu numere de Anglia, incepand cu Septembrie 2018?

Da, vei putea circula linistit(a) cu masina inmatriculata pe UK. Poti sta la fel de relaxat(a) ca un student care a baut 5 beri talpa (de obicei Timisoreana) dupa sesiune.

Am deja masina cu volan pe dreapta inmatriculata in Romania. Voi mai avea voie sa conduc?

Masinile deja inmatriculate vor putea circula in continuare, doar ca li se vor aplica restrictii la omologari. Vrei sa-ti vopsesti masina? Data viitoare. Vrei sa omologhezi alte jante? Alta intrebare. Totusi, baietii veseli de la RAR propun si ca, da, sa ai voie sa circuli cu masina, dar la urmatorul ITP sa fii respins. Aici ar fi intradevar o problema, dar este momentan doar o propunere.

Cat ma costa o conversie de volan ca sa il mut pe stanga?

Mai mult decat daca ai vinde masina cu volan pe dreapta si ai cumpara direct una cu volan pe stanga. Ai nevoie de o caseta de directie noua, faruri noi, oglinzi noi si apoi intreaga manopera. Nu doar ca te va costa cat o seara in Bamboo, dar mult noroc sa gasesti si ingineri capabili de asa ceva. Pentru ca majoritatea inginerilor capabili sunt plecati de mult in Germania. Puteam sa avem ingineri capabili, dar tu nu ai vrut sa votezi cu Dan Diaconescu.

Care vor fi efectele asupra traficului mioritic?

  • In primul rand, accidente mai putine. Acesta este unul dintre putinele lucruri unde sunt de acord cu politica guvernului si a RAR-ului.
  • In al doilea rand, daca te-a palit o masina cu numere da Anglea, mult noroc sa iti recuperezi dauna.
  • In al treilea rand, Romania e plina de masini cu numere de Anglia, acte si asigurari cel mai probabil false, intretinute exclusiv din dezmembrari, care sunt conduse agresiv de catre cei care au o maciuca atat de mare incat tre’ sa o arate in fiecare seara pe bulevard.

Cum ramane cu inmatriculatul pe Bulgaria? Voi putea inmatricula masina cu volan pe dreapta in Bulgaria?

Aaah, Bulgaria. Acest refugiu spiritual si financiar al soferilor cu masini cu motoare mai mari de 2 litri. Acea bunica de la tara pe care o poti suna oricand pentru o vorba buna. Acel serial la care te uiti ca sa te relaxezi. Acea sticla de alcool care iti sopteste ca „totul va fi bine” in timp ce lichidul se scurge pe tricoul tau.

Raspunsul este da, poti inmatricula masina pe Bulgaria si poti circula dupa aceea cu ea prin Romania, fara probleme. Si daca tot iti inmatriculezi masina cu volan pe dreapta pe Bulgaria, macar fa-o cu stil. Ia-ti un VW Touareg 5.0 V10 TDI.

Ce parere ai despre aceasta solutie propusa de guvern si RAR? Este aceasta calea cea dreapta pentru a trata problema masinilor da’ Anglea? Astept raspunsul tau in rubrica de comentarii.