Vrei sa stii cum se gestioneaza o afacere HoReCa? Ai deja un restaurant si esti curios sau curioasa despre cum te poti extinde? Atunci poti trage un ochi peste acest articol, pentru ca un site auto este cea mai buna sursa de informare pentru o afacere HoReCa.

Cum am ajuns sa scriu despre o afacere HoReCa si despre gestiune?

Am fost platit cu suficiente casete “De Pahar Si Voie Buna” Daca ai intrat pe site in ultimele 2 saptamani probabil ca ti-ai dat seama ca particip la SuperBlog: Editia aniversara. Iar acest articol este scris pentru acest concurs international de blogging (romanesc, dar romanii sunt peste toti).

Dar asta nu e tot: Nu am o afacere HoReca, dar o mica afacere tot am. Toate afacerile sunt identice la nivel de principii, provocari si sasiu de functionare – difera doar domeniile de activitate. De aceea este de bun augur intotdeauna ca sa inveti din cat mai multe domenii si sa studiezi cat mai multe tipuri de afaceri.

Ce este o afacere HoReCa?

Nu putem vorbi despre o afacere HoReca daca nu cunoastem conceptul, iar pentru a lua toate masurile de siguranta (in viata este important sa te protejezi) trebuie sa deslusim misterul.

Hotel + Restaurant + Cafe = HoReCa. Da, e atat de simplu.

De ce sunt luate toate 3 tipurile de afaceri la un loc?

Pentru ca sunt foarte similare, apartinand de industria ospitaliera iar aceasta este metoda universal acceptata de a face lucrurile: Un set standard de proceduri care se aplica in intreaga lume, pentru ca oamenii sa se simta bine, indiferent ca se cazeaza la un hotel in Singapore, serveste o cafea in Paris sau isi “pierde” bagajul in Otopeni.

Ce presupune o afacere HoReCa?

Foarte multa munca, un zambet de milioane si un stoc pregatit intotdeauna pentru urmatorul rand de clienti. Doar ca ospitalitatea, stocurile si angajatii au nevoie de o organizare impecabila care sa functioneze ca un ceas elvetian. Ospitalitatea se muleaza dupa comportamentul fiecarui client, angajatii au individualitate, asa ca acestea sunt elemente care necesita pasiune, dedicare si creativitate. Totusi, atunci cand vine vorba despre gestiune stocuri nu este loc de creativitate, ci de precizie si de o gestiune impecabila. De altfel, deseori trebuie sa apelezi la profesionisti pentru diverse arii de activitate, cum ar fi Expressoft Technology pentru gestionarea stocurilor.

 

Nu de alta, dar ar fi mare pacat sa nu stii cat stoc ai si sa te trezesti in mijlocul sezonului ca ai ramas fara marfa. Sau sa ai prea mult stoc si sa ajunga sa expire. Indiferent de stadiul in care te afli, orice afacere are nevoie de o monitorizare constanta a tuturor parametrilor, pentru a asigura o crestere armonioasa. In afaceri, la fel ca si in viata, nu exista stagnare, exista doar crestere sau descrestere. Un domn de afaceri pe care il respect foarte mult si pe care am avut oportunitatea de a-l cunoaste spunea mereu: “A-ti vazut vreodata un pom care sa se opreasca din crescut? Nu. Creste sau moare. Asa e si in viata, ori cresti ori descresti, niciodata nu ramai la fel.”

Ce trebuie sa stiu despre programele de gestiune HoReCa?

In primul rand, trebuie sa stii ca sunt obligatorii pentru oricine are o afacere unde comercializeaza minim un produs sau un serviciu.

Programele de gestiune sunt esentiale atat pentru stocul tau intern/existent, cat si pentru comunicarea cu furnizorii tai. Inainte sa comanzi stoc nou, trebuie sa stii cat si ce trebuie sa comanzi (sau ar trebui sa stii), iar asemenea informatii le afli din inventar. Ai de ales: ori faci inventarul scris de mana, pierzand noptile, ori iti tii programul de gestiune constant actualizat. Ori incasezi la clasicul carnet ori la POS restaurant, totul ramane la alegerea ta (desi te incurajezi sa faci alegerea inteleapta).

Bun venit in 2018 unde tehnologia te va surprinde prin ceea ce poate face. Indiferent ca vorbim despre o cafenea de cartier sau despre un lant national si international de restaurante, cu totii ne putem bucura de aceleasi facilitati. Doar costurile de implementare difera, pentru ca tehnologia din ziua de azi poate raspunde oricarei nevoi, oricat de neobisnuite ar fi.

Avantul tehnologiei a creat o intreaga industrie in jurul programelor de gestiune. Astfel, in ziua de azi exista firme specializate care lucreaza si optimizeaza mereu aceste programe, oferind in acelasi timp si suport tehnic 24/7. Pe mine ma ajuta foarte mult acest lucru intrucat nu trebuie sa investesc timp in asa ceva si ma pot concentra asupra lucrurilor la care ma pricep.

 

De ce recomand un program de gestiune?

Pentru ca in viziunea mea treaba mea ca si antreprenor este sa ofer strategia de dezvoltare a afacerii mele. Trebuie sa inteleg ca nu pot ajunge prea departe fara o echipa, trebuie sa inteleg ca trebuie sa deleg din responsabilitati si sa am incredere in oameni. Iar in cazul de fata, trebuie sa inteleg ca este mult mai bine pentru timp, atat din perspectiva timpului cat si a banilor, ca sa pot apela la o echipa de profesionisti care sa imi administreze aplicatiile de gestiune si care sa imi ajute afacerea, indiferent ca este din domeniul HoReCa sau nu.

Despre antreprenoriat s-a scris mult si pot scrie si eu cu mare drag, dar prin acest articol sper ca am adus suficiente argumente in favoarea sistemelor electronice de gestiune. Accepta ca traiesti in 2018 si nu mai faci gestiunea cu un pix si o foaie. Accepta ca traiesti in 2018 si externalizeaza-ti din necesitati, apeleaza la profesionisti.