Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Ford Mondeo V ( 2014 – Prezent )

La fel ca si un student din anul 2, Ford Mondeo vine printre primii la petrecere si pleaca printre ultimii. Ce provocari trebuie sa infrunte Ford Mondeo V in aceste vremuri tulburi, aflam in articolul de astazi.




Ford Mondeo V este ultima generatie dintr-un lung sir de berline care au dominat sectorul auto timp de foarte multi ani. Lansat original in 1992, Ford Mondeo s-a facut remarcat instant prin spatiul interior, prin performantele dinamice si prin pretul scazut. Cat despre piata second-hand, Mondeo a trait mereu in umbra lui VW Passat, fiind la fel de bun dar avand un pret cu mult mai mic.


Ce provocari trebuie sa infrunte Ford Mondeo V?


Din pacate, era berlinelor este la apus. Asa cum am trecut de Windows XP, asa cum a trecut timpul telefoanelor cu butoane, asa cum Parazitii s-au retras din centrul atentiei, asa si berlina se retrage in analele (haha, anal) istoriei. Berlina este in aceeasi situatie in care se afla Nokia in 2013: Chiar daca este foarte buna ca si concept, pur si simplu timpurile s-au schimbat. Traim vremuri in care toate masinile devin cross-over-e sau SUV-uri, traim vremuri in care toate masinile cel putin dau senzatia ca pot merge si pe altceva decat asfalt. Pozitia inalta de conducere, abilitatea de a trece peste gropi si borduri respectiv iluzia superioritatii in ierarhia sociala au condus oamenii catre aceste segmente de piata care sunt in explozie. Toate aceste argumente sunt impotriva berlinei clasice, care trebuie sa fie eleganta, mare si joasa, chiar daca in 2018 este prea mare pentru oras si prea joasa pentru gropi. Asta demonstreaza inca o data ca singurul lucru etern in lume este Ion Iliescu.


 


Ce aduce noul Mondeo V fata de generatia anterioara?


Ford Mondeo IV este una din masinile mele preferate, asa ca m-as fi asteptat la un salt pentru urmatoarea generatie. Intradevar, singurul salt major a fost pe partea de aspect exterior, care este demn de film pentru adulti. De prima mana. De departe, cel mai puternic argument al lui Ford Mondeo V pentru a fi cumparat.


La fel ca si un medic, Ford Mondeo a devenit mai mare, gradual, odata cu trecerea timpului. Daca Ford Mondeo III este mai lung decat prima generatie de X5, Ford Mondeo V in varianta break este aproape cate un Range Rover din perioada 2006-2008, atunci cand ne pregateam de criza cumparand chestii in rate doar cu buletinul si aruncand bani la gentlemen’s club. Nu cred ca trebuie sa mai spun faptul ca o masina de asemenea dimensiuni va avea mari probleme in oras.


Din pacate, Ford Mondeo V nu mai este la fel de dinamic decat generatiile anterioare, avand acum suspensie normala si directie asistata electric. Semn ca Ford pregateste groapa berlinei ca si concept.



Motoare Ford Mondeo V


Benzina:



  • 1.0 ecoBoost de 125 cai – Am vorbit despre motorul asta in articolul despre Ford Focus III. Chiar daca in 2014 problemele erau rezolvate, motorul este mult prea mic pentru Mondeo. Este ca si cum l-ai pune pe Ion Paladi sofer pe tir. Este ca si cum ai lua-o pe Tamara Buciuceanu si ai duce-o la prasit. Este ca si cum ai incerca sa te imbeti cu bere cu lamaie.

  • 1.5 ecoBoost de 160 cai – Un motor surprinzator de bun, fiind unul din putinele benzinare supra-alimentate care chiar functioneaza. Nici macar nu sunt probleme specifice raportate la el.

  • 2.0 ecoBoost de 203 sau 204 cai – Chemat la datorie de pe generatia anterioara, acest motor fantastic nu este pentru cei atenti la cheltuieli. Daca vrei sa faci economie, uita de acest motor. Insoara-te cu contabila. Dar nu iti lua acest monstru de motor.


Diesel:



  • 1.6 TDCI de 115 caiAcelasi 1.6 HDI cu care ne-am obisnuit pana acum. Spre deosebire de 1.0 ecoBoost care este un fel de Tamara Buciuceanu la prasit, 1.6 TDCI este Tamara Buciuceanu la prasit in timp dupa ce a mancat pepene si a baut bere. In orice caz, aceasta tentativa esuata de motor a fost pensionata cu forta in 2016 de catre 1.5 TDCI.

  • 1.5 TDCI de 120 cai – Acelasi 1.6 HDI, usor modificat. Probleme serioase pe partea de EGR. As scrie de sanatate acestui motor, dar nu am suficient loc pe internet.

  • 2.0 TDCI de 150 sau 180 cai – Da, acelasi 2.0 HDI, doar ca acum este un motor ajuns la maturitate si cu o fiabilitate crescuta. Se simte ca americanii si francezii au pus accent pe acest motor, intrucat problemele sunt mai putine ca in trecut. Oricum, motorul de 2.0 TDCI in versiunea 150 cai este cea mai echilibrata alegere pentru Ford Mondeo V

  • 2.0 TDCI Bi-Turbo de 210 cai – Cel mai potent motor din gama, care din pacate este legat la dezastruoasa cutie automata PowerShift. E ca si cum ai sta paralizat la pat in paradis.


Hibrid:



  • 2.0 Atkinson + motor electric de 187 cai – Primul Mondeo hibrid, acesta vine doar cu o cutie automata CVT, si mai paguboasa decat Powershift-ul.



Probleme Ford Mondeo V:



  • Daca ai avea pretentia ca motoarele diesel moderne sa fie silentioase, atunci vei avea parte de o surpriza mai mare decat daca ar anunta-o Andreea Marin in persoana. Dieselurile de pe Ford Mondeo V suna ca pietrisul cazand din roaba, spre extazul miliardelor de romani care considera ca “motoru’ tre sa sune a motor dom’le”.

  • Masina este plina de tehnologie si implicit electrice. Ford, tehnologie, chestii electrice, ce poate merge prost in triada asta? Te las pe tine sa te gandesti.

  • In 2018 a fost o rechemare masiva pentru toate modelele Ford cu motorul de 2.0 TDCI, vedeta fiind pompa de ulei. Asadar, e important sa verifici daca Mondeo in cauza a trecut pe la reprezentanta.

  • Cutia automata de tip PowerShift, montata pe motoarele diesel, este in continuare o opera in arta in sensul negativ al cuvantului.


 


Verdict Ford Mondeo V:


Ultima generatie de Ford Mondeo are o misiune dificila de indeplinit. Intr-un climat ostil, unde toata lumea cumpara SUV-uri sau chestii inaltate, mai este loc si pentru clasica berlina? Pana si cei de la Ford au anuntat ca vor renunta la toate masinile care nu sunt SUV sau camioneta. Sa fie acest Mondeo ultima infatisare? Sa fie aici capatul de linie pentru berlina americana?


Cert este ca Ford Mondeo V are aspectul exterior alaturi de el, fiind de departe cel mai frumos din clasa lui. Iar pe partea de fiabilitate a ajuns la un nivel mediu si asta nu pentru ca Ford a lucrat la fiabilitate, ci pentru ca restul s-au lasat pe tanjeala.


Daca ne vom mai vedea cu o noua versiune de Ford Mondeo sau nu, ramane de vazut. Tot ce putem face este sa ne bucuram de una din ultimele mari (la propriu) berline din Europa. Mai trebui sa repet faptul ca Ford Mondeo V arata ca Sofia Vergara in timp ce se lupta in noroi cu Christina Hendricks, in timp ce arbitrul este Darth Vader iar pe fundal canta AC/DC?


Similar Articles

AproapeMasini

30 October 2018



Scrie un raspuns
  • MihaiB

    2024-06-06 15:14:44

    2.4 STI , cum e motorul ? nu ai scris nimic despre

  • AproapeMasini

    2024-04-11 17:11:40

    Salutare Ionut, Sunt efectiv aceeasi masina. Difera doar aspectul si probabil pretul. Succes!

  • Ionut

    2024-04-11 16:53:50

    Între un Pasat b8 2.0tdi 150cp manual și o Skoda superb care ar fi mai fiabila?Va mulțumesc!

  • Marius

    2023-06-28 09:20:14

    Ai uitat sa spui ce recomanzi. Salut!

  • AproapeMasini

    2021-10-20 08:37:26

    Salutare Razvan, Skoda Superb 2.0 TDI. Succes!

  • Razvan

    2021-10-19 20:41:48

    Salut! Ce recomanzi între Mondeo 2017 și Suberb 2017 ambele diesel?

  • Marius

    2021-09-14 20:29:07

    Multumesc . Atunci Mondeo sa fie. ?

  • AproapeMasini

    2021-09-14 14:50:54

    Salutare Marius, Mondeo 1.6 EcoBoost clar, doar ca e o masina foarte lata si un chin prin oras. Dar daca te intereseaza strict fiabilitatea, Mondeo 1.6 EcoBoost manual.

  • Marius

    2021-09-13 15:06:24

    Acum încă o întrebare … pentru oraș Skoda octavia sau Ford Mondeo … zic aceste 2 mașini pentru ca au portbagaj mare (am un copil mic … cărucior bla bla … nevoie de spațiu ) . Benzina aman2 clar … acum din punctul rău de vedere care este mai fiabila ? Vreau ceva care sa ma țină 5-6 ani … fără sa merg la service de 2 ori pe luna 🙂

  • AproapeMasini

    2021-09-13 08:07:29

    Salutare Marius, Raspunsul ti l-ai dat singur, 1.6 benzina. Succes!


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA