Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Mazda 323 ( 1998 – 2003 )

Mazda 323 ? Ce e aia? De ce m-ar interesa pe mine, un roman adevarat, conducator de masini germane cu motoare diesel, sa conduc o masina japoneza? Mazda 323, acel semn al intrebarii din industria auto.




 


Mazda 323, una din masinile japoneze pe care nu si le mai aminteste nimeni. Si da, Mazda 323 este o masina japoneza, construita de japonezi si vanduta de catre americani sub diverse nume acolo in tara unde ai voie cu o semi-automata la scoala, dar nu ai voie sa mananci un ou Kinder.


Da, Mazda 3 a fost construita o lunga vreme pe aceeasi platforma cu Volvo S40 si Ford Focus, dar Mazda 323 a fost o masina predominant japoneza, in special versiunea destinata noua, europenilor.


In mod normal ar trebui sa o compar cu prima generatie de Ford Focus si cu VW Golf IV, fiind in aceeasi perioada, doar ca Mazda 323 le bate la fund mai intens decat o mama din Mexic isi bate copilul care nu vine la masa. Mai mult decat atat, Mazda 323 a venit si cu o caroserie de tip “sportback”, care avea sa apara si pe a doua generatie de Audi A3. Mai mult decat atat, Mazda 323 s-a dovedit a fi o masina fiabila care a avut problem doar cu rugina. Si daca esti mai sceptic decat o prietena care sta cu mainile in san si care te intreaba de ce vii la 3 dimineata acasa si te intreaba cate beri ai baut, Mazda 323 a venit si cu o bancheta spate facuta dintr-o bucata. Nu are locuri din spate delimitate clar, deci pot sta legal 4 oameni in spate.


 


Si totusi, de ce nu am auzit de Mazda 323? De ce este la fel de obscura ca Veritasaga?


La fel ca si Veritasaga, Mazda 323 a fost foarte buna, dar nu s-a adresat maselor. Mazda 323 a fost o masina obscura a unui brand obscur. La inceputul anilor 2000 nu impresionai pe nimeni daca aveai o Mazda. Daca spuneai ca ai o Mazda 323, lumea te intreba “Ce e aia? De ce nu ti-ai luat si tu un Passat?”


Mazda 323 a venit cu motoare pe benzina, avand un singur diesel obosit. La inceputul anilor 2000 incepea frenezia dieselurilor. Sa cumperi o Mazda pe benzina in anii 2000 este ca si cum ai fi un roackar la un concert de punkisti. Singurul punct comun este ca ascultati muzica.


Motoarele vechi de Mazda sunt facute pentru sport si condus agresiv. Cu o distributie pe lant si cu plaja de putere venind foarte sus in rotatii, Mazda 323 se simte cel mai bine dupa 3000 rpm. Ori, noi romanii vrem consum mic si suntem dispusi sa schimbam treptele la 1800 rpm pentru ca asa avem consum mic si altfel da pe facebook. Nu e ca si cum condusul asta distruge EGR-ul, injectoarele, turbina si filtrul de particule.


 


Motoare Mazda 323


Benzina



  • 1.3 B3 de 73 cai – Puterea motorului intra abia de pe la 4000 rpm, deci e un motor care trebuie condus sportive. Dar ai doar 73 de cai. E ca si cum ai fi Usain Bolt, dar ai un picior mai scurt. Ai vrea sa alergi, dar nu prea ai cu ce.

  • 1.5 ZL-DE de 88 cai – De departe cel mai popular motor de pe Mazda 323, acesta este si cel mai echilibrat. Da, are doar 15 cai in plus, dar traim intr-o lume a barbatilor unde cativa centimetri pot face diferenta intre victorie si a-ti ridica pantalonii si a pleca in rusine.

  • 1.5 ZL-VE S-VT de 130 cai – Acelasi 1.5 aspirat care are in plus un sistem VVT ( distributie variabila). Un motor senzational, dar destul de rar.

  • 1.6 ZM-DE de 105 cai – Un motor de 1.5 de care s-a tras putin ca sa ajunga la o capacitate unpic mai mare. La fel ca un frate care e mai mare cu 2 luni, chiar daca vrea sa para mai mare nu e cu mult mai remarcabil.


Diesel


2.0 diesel de 70 cai – Nu. Pur si simplu nu.


 



Probleme generale Mazda 323



  • Senzorul de detonatie, cunoscut mioritic si sub numele de “Senzor de batai” si nu face referire catre zonele mai rurale ale Romaniei,  este o problema comuna la modelele astea, dar macar e o piesa relativ ieftina si nu vei plange prea mult atunci cand vei plati echivalentul catorva pachete de tigari.

  • Rugina este o tema recurenta la modelele Mazda. Nu exista Mazda care sa nu rugineasca, cum nu exista studenta de la ASE care sa nu fi avut relatii intime in timpul facultatii. Altfel ar fi cazut bila de la ASE. Doar ca Mazda rugineste mai tare decat bea un student din Surubelnita bere. Rugina incepe de la praguri si de la aripi si de acolo nu se mai opreste din ruginit, cum nu se opreste nici un student din Surubelnita de baut.

  • Nu este neaparat o problema specifica Mazda 323, ci mai degraba aplicabila masinilor mai vechi si mai obscure. Problema este data de piese, care nu sunt disponibile deseori doar pe original sau la dezmembrari. Doar ca nu sunt suficiente Mazda 323 la dezmembrari, asa ca trebuie sa cumperi majoritatea pieselor pe original, asa ca vei dubla si/sau tripla valoarea masinii foarte repede.



Verdict Mazda 323


Sunt convins ca nu va citi mai nimeni acest articol despre aceasta masina. Totusi, Mazda 323 este o alternativa ieftina la Toyota GT86: Mazda 323 este o masina cu care poti distra si la viteze mici. Cu motoare pe benzina fiabile si care functioneaza la turatii mari, aceasta este o masina destinata celor care sunt pasionati de masini si care vor altceva decat clasica oferta germana. Trebuie doar sa o cauti, trebuie doar sa gasesti o Mazda 323 fara prea multa rugina si vei avea o masina realmente distractiva.


Ce motor recomand? Cel de 1.5 benzina, indifferent daca vorbim de cel de 88 de cai sau cel de 130 de cai.


Similar Articles

AproapeMasini

15 January 2019



Scrie un raspuns
  • Andrei

    2020-07-19 02:33:21

    Același motor îl am și eu, aceiași părere. Am avut puțin de furcă cu rugina dar in rest… Merită toți banii!

  • Valy

    2020-05-31 11:54:27

    Am eu ,motor 2000 diesel ,74 kw (100 hp), în afară de rugină, nu am ce sa îi reproșez ..26000 km și merge ceas..

  • Mihai

    2019-09-16 06:53:15

    Ahh, the memories! Mi-a plăcut articolul, deși, cam succint. Probabil că nu ai mai avut timp sa cauți, dar mai este un motor pe benzina, 1.6, cod bj, de 98 cp. chiar mai legendar decât cele pe care le-ai menționat, ridicol de sprinten (l-a avut băiatul). Daca nu era problema cu rugina, as fi ținut mult și bine mașina aia, cutia era o bijuterie, rapoartele, de vis! Probleme la motor 0, consumabile și bătaie. Spațiul, mai mult decât decent, materiale de calitate, chiar daca par plasticoase, recunosc că am dat din greșeală de ea pe ultima pagina a olx-ului, la un preț simbolic, dar nu regret nimic?.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA