Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : VW Tiguan 5N ( 2007 – 2017 )

VW Tiguan 5N, masina oficiala a cucoanelor cu bani. VW Tiguan 5N, acel cross-over care merge pe deviza „in viata conteaza sa arati bine decat sa fii bine”. VW Tiguan 5N, una dintre cele mai populare masini printre doamne.




N-am nimic in mod deosebit cu VW Tiguan 5N. Era oarecum de asteptat si natural ca VW sa intre pe felia masinilor de tip cross-over. Masini care sunt inaltate, care au un aspect de off-road, care ofera pozitia inalta de condus care te plaseaza peste restul(rile) din trafic. Fara abilitati off-road, construite pentru confort si pentru viata urbana, este usor de inteles de ce cucoanele/doamnele au preferat acest sector in defavoarea SUV-urilor de dimensiuni corecte.


La fel cum Mercedes ML a inceput isteria SUV-urilor, Toyota Rav4 a inceput isteria cross-over-ului. Iar VW a intrat relativ repede pe fir pe orice sector care are relevanta. Doar ca VW intotdeauna a fost o companie lenta si reticenta la schimbari si nou, asa ca VW Tiguan 5N a avut de suferit.


 


De ce se cumpara VW Tiguan 5N ca painea calda?


VW Tiguan 5N ofera toate avantajele unui cross-over (gen poti urca pe borduri) si are costuri de intretinere comparabile cu Golf 5. De fapt, VW Tiguan 5N este construit pe platforma de Golf 5. Asta inseamna ca a mostenit atat fiabilitatea cat si problemele grave de pe Golf 5, iar ca sistem 4×4 a primit un sistem modest care e capabil de mers pe zapada, dar cam atat. Oricum, nu cred ca posesorii de VW Tiguan 5N vor face off-road prea des.


Daca VW Touareg este prea mare si scump (atat la achizitie cat si la intretinere) pentru tine, atunci un Tiguan este la fel de bun pentru mediul urban, poate chiar mai bun multumita dimensiunilor exterioare reduse.


 


Motoare VW Tiguan 5N



  • 1.4 TSI de 122 cai – Motorul benzinar entry-level de pe Tiguan si unul din primele benzinare cu turbina din gama VW. Probleme serioase la intinzatorul lantului de distributie, care se strica si trimite lantul direct in motor cu aceeasi intensitate cu care te trimit 5 beri talpa pe taramul iubit. Versiunea facelift din 2011 in schimb a venit cu distributie pe curea si cu fiabilitate crescuta. Un motor decent, care sa iti mute fundul imbracat intr-un palton de blana de 5 cm grosime in stil si relaxare.

  • 1.4 TSI de 150 cai „Twincharger” – Acelasi motor care are si un compresor pe langa turbina. Un motor problematic, preferabil de evitat. In 2011 primeste 10 cai in plus si pierde din probleme.

  • 2.0 TSI de 170, 200 si 210 cai – Vesnicul 2.0 TSI care consuma la fel de mult ulei ca si benzina. Foarte sportiv de altfel, doar ca pe VW Tiguan 5N nu prea isi are rostul decat daca ai un fetish bizar de a te rasturna in curbe la 150 km/h.


Diesel


2.0 TDI de 110, 140, 170 si 177 cai – 2.0 TDI reprezinta pentru VW ceea ce reprezinta lama pentru un emo. Stie ca nu ii face bine deloc, dar totusi nu poate trai fara ea. Din fericire pentru VW Tiguan 5N, 2.0 TDI-ul este imprumutat de pe Golf si are probleme mai putine. Cel de 110 cai este fiabil dar moale, iar celelalte sunt doar sensibile la calitatea motorinei. Daca primeste motorina facuta pe vapor, 2.0 TDI-ul se va contamina cu span si poate pune in pericol intreg traseul motorinei, de la rezervor pana la rampa comuna. De asemenea, ocazional mai pica si pompa de inalta presiune, in special la versiunile de 140 si 170 cai.



Probleme generale VW Tiguan 5N



  • Ca la orice VW din perioada anilor 2010, unitatile DSG sunt cu probleme. Chit ca vorbim de DSG6 sau DSG7, trebuie sa testezi masina la rece si sa te asiguri ca nu sunt probleme la cutie si ca schimba perfect. De asemenea, unitatea Mecatronic de pe unitatile DQ200 pica mai ceva decat IQ-ul meu atunci cand ma uit la Capatos. A da, schimbul de ulei si microfiltru trebuie facut la fiecare 60.000 de km.

  • Sistemul Haldex face probleme din cand in cand, in situatia rara in care cineva chiar foloseste 4×4, eventual pentru a trece peste o balta sau niste zapada.

  • Inca o mentiune pentru Tiguan-urile 4×4 este la sectiunea anvelope. Sistemul Haldex are nevoie de 4 anvelope identice montate, atat ca dimensiuni cat si producator. Daca folosesti alt tip de anvelope, sistemul se va strica mai repede decat un stomac care a primit pepene si bere.

  • Ambreiajul si volanta cu masa dubla de pe 2.0 TDI au viata scurta, iar in cazuri extreme se strica amandoua simultan. De asemenea, pentru 2.0 TDI se mai raporteaza si probleme la EGR si la DPF, dar astea sunt probleme specifice pentru orice diesel modern.

  • Interiorul nu este la calitatea germana pe care toti si-o imagineaza, asa ca pregateste-te sa cumperi de pe aliexpress bucati de trim si butoane.

  • Curea de accesorii este fixata in motor cu ganduri si speranta. Cateodata sare din locul ei si te lasa pe marginea drumului.

  • In urma scandalului Dieselgate, multe masini au fost rechemate in service iar Tiguan-ul a fost aspirat in hora. Multi propritari de 2.0 TDI s-au plans de aceste rechemari si se plang ca acum motoarele sunt mai zgomotoase, mai lenese si mai gurmande. Important sa faci si tu un test drive inainte pentru a te decide daca iti place cum se misca acest arzator de ulei care suna a pietris cazand din roaba.



Verdict VW Tiguan 5N


O masina facuta la repezeala cu piese adunate din tomberon nu are cum sa ma impresioneze. VW a vrut sa prinda trenul masinilor de tip cross-over si a incropit in 5 minute o masina. Doar ca au avut norocul siglei, pentru ca europenii prin 2010 incepeau sa perceapa VW ca pe un brand de lux, un brand cu care iti impresionezi vecinii si colegii de munca.


Am o problema cu sectorul de cross-over, dar cu VW Tiguan 5N am o problema deosebita din cauza problemelor multiple de fiabilitate. Tiguan-ul demonstreaza faptul ca oamenii pot pune cateodata statutul mai presus de orice si sunt dispusi sa treaca peste orice problema, atata timp cat sigla este cea potrivita.


Ce motor recomand pentru Tiguan? 


Tiguan-ul este o masina urbana, o masina citadina. Chiar daca toata lumea se arunca spre 2.0 TDI, un cross-over este in esenta o masina de oras care are cateva elemente imprumutate de la un SUV. Chit ca vorbim despre o garda la sol inaltata sau la un sistem de soft-roader, un cross-over veritabil vine cu un motor mic pe benzina si o cutie manuala. Tiguan-ul nu este o masina de strabatut tara. Pentru asta ai Jetta, Passat sau Touareg. Asa ca recomandarea mea este motorul de 1.4 TSI cu distributie pe curea, legat la o cutie manuala. Toti haterii sa apeleze la mine.


Similar Articles

AproapeMasini

20 January 2019



Scrie un raspuns
  • V

    2024-07-23 15:08:12

    As mentiona despre prima generatie de Tiguan ca cel putin pentru facelift, masina clar nu este „facuta cu piese din tomberon”. Ai confort ridicat si antifonare foarte buna, de asta este si o masina decenta de naveta sau concedii, fara nici o problema. La 1.4 benzina va fi un consumat mediu garantat de 9% cel putin, motorul nu poate sustine 1500 kg la consum mic. chiar daca se conduce batraneste. Si nu am luat in calcul mersul bara la bara. Consumul de ulei e aproape 1,5L la 10.000 KM. Nu e de speriat. Multe VW-uri consuma asa. *Mare grija, veti avea distributie pe lant si in versiunea facelift, abia in 2015 au adaugat curea de distributie si au modificat motorizarea de 1.4 TSI de la 122 CP la 125 CP. Multi inca fac confuzie, la fel si Aproape, s-a corectat ulterior intr-un comentariu..

  • Marian-Ovidiu Draghici

    2023-10-26 23:41:52

    Salutare, Sunt deja la a doua alimentare, la doua benzinării diferite și am următoarea problemă: Când alimentez după primul litru deja sare pompa că și când are și plinul făcut și dă motorina afară cu toate că știu sigur că nu este plin, situația arată că și când furtunul de la rezervor e sugrumat sau ceva de genul. Mă gândesc că este ceva legat de aerul din rezervor sau dacă are ceva circuit separat de eliminare a gazelor din rezervor, sau poate a ajuns motorină pe ceva circuit de eliminare a aerului din rezervor. A mai plătit cineva așa ceva? Ce ar trebui să verific sau ce este de făcut în cazul ăsta. Deja mă înjură lumea la pompa că stau prea mult să alimentez, dar din păcate intră doar puțin câte puțin, daca forțez dă afara motorina. Mulțumesc anticipat

  • Adrian Fatasan

    2023-07-25 20:49:42

    Apreciez. Multumesc mult de sugestie.

  • AproapeMasini

    2023-07-25 18:16:03

    Salutare Adrian, 2.0 TDI de 110 cai dar sa o verifici foarte foarte bine pentru ca Tiguan e samsarit la greu. Daca are 186.000 km REALI PE FACTURA sa stii ca e samsarita. Succes!

  • Fatasan Adrian

    2023-07-25 15:06:31

    Salutare, Apar si eu cu o postare pentru indrumare: As avea de ales intre un Tiguan 2013: 2l diesel 110 cp, sau 1,4 tsi 160 cp. Utilizarea ei ar fi mixta; cu cel putin 1-2 iesiri in afara/saptamana ~ 90 km (dus-intors: naveta). M-ar ajuta o recomandare :). Multumesc.

  • Petre Florin

    2023-01-18 08:17:19

    Dețin o rulotă cu MMA 1281 kg, ce model de va Tiguan îmi recomandați, care sa funcționeze lejer și la viteza de 80 km ?.

  • NEAGU

    2022-09-07 13:30:15

    SE POTRIVESTE ANSAMBLUL E STERGATOARE E PE TIGUAB 2016 PE TIGUAN 2010???

  • AproapeMasini

    2022-03-26 10:09:50

    Salutare Robert, Pas. Succes!

  • Robert

    2022-03-25 17:27:10

    Buna ziua, ce pareri aveti de un 2.0 170 cai benzina an (2010). 111.305 mii km 4×4?

  • AproapeMasini

    2022-02-12 21:22:08

    Salutare Florin, Intre Sportage 1.6 aspirat si Corolla 1.6 aspirat nu as vedea mare diferenta de consum. Mai ales daca amandoua au tractiune fata si cutie manuala. Succes!


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA