Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Toyota Rav4 XA20 ( 2000 – 2005 )

Toyota Rav4 XA20, geneza masinilor de tip cross-over. In ziua de astazi toate masinile sunt inaltate si vin cu imaginea de SUV impachetata intr-o masina de oras. Dar acum aproape 20 de ani, Toyota lansa micutul Rav4. Dar oare mai are loc in lumea noastra acest David?




Astazi toti producatorii auto au in configurator macar 1 model cross-over. Asta pentru ca lumea a prins gustul si „avantajele” pe care le dau acest tip de masina. Oameni care traiesc doar in oras si care nu au nevoie de abilitatile unui SUV adevarat cum ar fi Mitsubishi Pajero sau Toyota Land Cruiser. Oameni care nu au nevoie de un Defender si nici nu ar avea unde sa il parcheze. Oameni care cumpara acele reclame cu „traieste un stil de viata activ, mergi si fa sport in natura!”, chiar daca maximul de sport pe care il fac este la o sala de fitness din centrul orasului. Atunci cand vrei sa stai sus pe scaun in trafic si vrei sa urci o bordura nu ai nevoie de diferentiale autoblocante cu distributie 50/50 a puterii pentru fiecare punte.


Cuvinte precum „unghi de atac” sau „diferential” nu au relevanta pentru omul de oras. Totusi, ii place ideea de SUV dar parca nu vrea sa dea atatia bani pe achizitie, nu vrea sa plateasca impozite mari pentru motoare mari, vrea un consum de carburant cat de cat decent si cu siguranta nu vrea ceva atat de mare si greu de parcat.


 


Toyota Rav4 XA20 – Pinot Noir-ul lumii auto


Toyota Rav4 XA20 a fost prima masina de tip cross-over care a prins la public. Da, mai existau pe atunci si SUV-uri de dimensiuni reduse, cum ar fi Suzuki Jimny sau Nissan X-Trail, dar Toyota Rav4 XA20 a fost construita pentru oras si cu valente off-road, nu invers. O masina pentru doamnele si domnisoarele care vor si el o felie din tortul SUV, dar care nu vor iesi niciodata din oras si cu atat mai putin pe asfalt. Asa cum o doamna sau o domnisoara vrea o bautura mai intensa cum ar fi o sticla de vin, dar care nu vrea sa se imbete. Asa ca recurge la o sampanie, stiind ca e mai slaba, mai stilata si mai urbana decat clasicul vin. Asa as putea caracteriza Toyota Rav4 XA20. De ce am ales Pinot Noir? Pentru ca este foarte probabil ca Pinot Noir sa fi fost cel mai vechi tip de strugure care a devenit sampanie.



Motoare Toyota Rav4 XA20


Benzina



  • 1.8 1ZZ-FE de 125 cai – Motorul entry-level pentru versiunea entry-level care venea doar cu tractiune fata. Foarte fiabil si muncitor in primii ani de viata, dupa care devine dependent de ulei si incepe sa consume in mod considerabil.

  • 2.0 1AZ-FE de 150 cai – Destul de robust, doar ca in timp blocul motor se degradeaza si trebuie schimbat. Mai are si probleme la EGR si un relanti neregulat, fapt ce explica raritatea acestui motor si popularitatea celui de 1.8.

  • 2.4 2AZ-FE de 160 cai – Acelasi 2.0 1AZ-FE, marit la 2.4 si putin mai puternic. De 4 ori mai scump la impozit, marginal mai puternic si cu aceleasi probleme. Chiar nu se justifica motorul asta pe un Toyota Rav4 XA20 in vremurile noastre.


Diesel


2.0 1CD-FTV de 115 cai – Absolut legendar, motorul 1cd este predecesorului faimosului D-4D pe care il cunoastem cu totii. Construit din beton armat, acest motor va merge mult si bine. Atentie in schimb la distributia care este pe curea si care trebuie schimbata in mod regulat si la volanta cu masa dubla. 



Probleme generale Toyota Rav4 XA20



  • Nu e neaparat o problema care se dezvolta in timp, dar trebuie sa ai grija la faptul ca portbagajul nu se deschide complet.

  • Benzinarele VVT-I incep sa dezvolta o problema cu bautura, consumand ulei in exces. Ca un barbat mediocru la 40 de ani care a realizat ca doar bautura il mai salveaza din aceasta mizerabila existenta, motoarele pot consuma pana la 1 litru de ulei la 1000 de km.

  • Cutiile manuale sunt de o calitate indoielnica si dezvolta probleme la articulatii si la garnituri, fiind in sincron cu articulatiilor proprietarilor medii de Toyota Rav4 XA20.



Verdict Toyota Rav4 XA20


Toyota Rav4 XA20 a fost parintele cross-over-ului. Prima masina de dimensiuni compacte si cu ceva abilitati off-road (limitate, dar exista). Da, Nissan Qashqai a facut acest segment faimos, dar Toyota Rav4 l-a creat, iar Toyota Rav4 XA20 a strigat in gura mare ca poti avea o un SUV de dimensiuni mici si cu cheltuieli de intretinere mici.


Nu este frumos sa faci misto de batrani si de stramosii nostri, asa ca nu voi rade de Toyota Rav4 XA20. Pentru ca aceasta masina a reprezentat inceputul unei noi ere in industria auto. Chiar daca nu inteleg conceptul de cross-over, Toyota Rav4 XA20 ramane o masina clasica.


Ce motor recomand? Ori benzinarul 1.8 de 125 de cai, ori anticul 2.0 D-4D care refuza sa oboseasca indiferent de kilometrajul adunat. 


Similar Articles

AproapeMasini

27 January 2019



Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA