Toyota Tav4 a inventat genul, dar Nissan Qashqai I a definit genul cross-over. Nissan Qashqai I, masina pe care o cumperi atunci cand vrei un cross-over, dar nu stii exact ce vrei. Dar oar emerita?

Nissan Qashqai I a fost primul cross-over care a devenit cu adevarat popular si asta pentru ca a venit la preturi de masini compacte. Da, mai aveai VW Tiguan sau BMW X3, dar alea nu erau la preturi de masini compacte. Mai aveai si Hyundai Tucson I dar arata si se comporta prea agrar pentru soferul de rand. Apoi a venit fantasticul Dacia Duster I dar nu era asa de bine echipat si mai era si o Dacie, un brand nou pe piata, adus de catre sub-divizia Renault din Romania. Cat despre Rav4, acesta iesise din zona de cross-over utilitar si urcase si el in zona de lux. Asadar Nissan Qashqai I a ramas fara concurenta pe un segment care in 2007 era o curiozitate si care apoi a devenit gigantul de astazi. Plus ca era singurul cross-over de dimensiuni compacte care venea cu 7 locuri, vestitul Qashqai +2.

…..

In mod normal as mai scrie cate ceva despre masina, dar pentru Nissan Qashqai I ma opresc aici pentru ca am mult de scris la sectiunea de probleme.

 

Motoare Nissan Qashqai I

Benzina

 • 1.6 de 117 cai – Motorul de baza, pe care il vezi in combinatie cu tractiune fata si cutie manuala. La fel ca si la Nissan Juke, are probleme cu pornirea la temperaturi de sub -15 grade Celsius si in unele cazuri, daca bujiile nu au fost schimbate cum trebuie si au fost stranse prea tare, cilindrii crapa.
 • 2.0 de 140 cai – Un motor vechi, de moda veche. Fara probleme notabile, acest Viorel Lis in 4 cilindri are nevoie doar de ulei de calitate schimbat la timp si de lantul de distributie si de cureaua de la alternator. La fel ca succesorul de 1.6, daca bujiile sunt stranse prea tare atunci cand sunt schimbate, se poate ajunge la craparea cilindrilor.

Diesel

 • 1.5 dCi K9K de 105 si 110 cai – Legendarul 1.5 dCi K9K care a fost pus pe orice, de la Dacia Logan pana la Mercedes B Class. Ajuns si pe Nissan Qashqai I, aici are problema cu modulul EGR care ramane blocat si ocazional are probleme cu injectoarele.
 • 1.6 dCi de 130 cai – Motorul asta nu are legatura cu 1.5 dCi-ul si face parte din generatia noua de motoare Nissan-Renault. Nu sunt probleme generale recunoscute la motorul asta. E cu 20 de cai mai anemic decat motorul de 2 litri, dar e mai bine programat si implicit mai rapid. 1.6 dCi – motorul oficial al “nu conteaza cat de mare e, ci conteaza cum il folosesti”.
 • 2.0 dCi de 148 cai – Pensionat de catre 1.6 dCi, nu este nimic gresit la acest motor din punct de vedere mecanic. Sufera doar de o lipsa acuta de putere in plaja inferioara de rotatii, detaliu irrelevant pentru majoritatea posesorilor de Nissan Qashqai I.

Probleme generale Nissan Qashqai I

 • Pentru motoarele diesel sunt probleme la filtrul de particule. Motorul de 1.6 dCi are mai putin problema asta, dar celelalte sunt ca in melodia lui Grasu XXL: “intru in club e prea mult fum, ma dor ochii de nu mai spun, pun ochelarii in fum”. In cazul lui 1.5 dCi DPF-ul poate lua si turbina dupa el, in cazuri extreme.
 • Una din cele mai mari probleme la Nissan Qashqai I e cutia automata CVT. Practic, cutia asta se strica inainte de a fi ansamblata, asa ca e spre binele tau sa eviti cutia CVT.
 • Amortizoarele spate sunt facute din plastilina si guma si se strica la prima groapa. Din fericire, in Romania nu exista gropi asa ca problema asta e mai specifica pentru Germania, Austria, Italea si alte tari bananiere. Ocazional mai apar probleme si la rulmentii din spate.
 • Schimbatorul cade sau ramane intepenit si va trebui sa cumperi altul, sau sa mergi asa. Si ca tot vorbim de piese construite din materiale de cea mai buna calitate, manerul de la haion e facut si el din plastilina si are tendinta de a se rupe. Nu uita ca acolo se afla si suportul pentru becurile de la placuta de inmatriculare.
 • Diferentialul spate crapa asa ca ai grija sa folosesti modulul 4×4 cat mai rar. Oricum Nissan Qashqai I nu e o masina de off-road si vei merge cu 4×2 in majoritatea timpului.
 • Pentru cei cu bani de aruncat si care au ales un sistem start/stop, pregateste-te sa iti imbogatesti mecanicul pentru ca atunci cand se strica sistemul, vei primi facturi de obicei in 5 cifre, iar prima cifra nu va fi niciodata “1”, “2”, “3” sau “4”. Si se va strica.
 • Discurile si placutele de frana pe fata sunt, la fel, facute din plastilina si cascaval. Daca nu ti s-a rupt schimbatorul, daca nu ti s-a blocat EGR-ul si nu mai ai putere, daca nu ai o cutie CVT care se va strica, atunci poate ca franele defectuoase te vor face sa te gandesti mai bine daca un Nissan Qashqai chiar merita.

Verdict Nissan Qashqai I

O masina care a reusit sa aduca conceptul de cross-over catre oamenii care aveau bani doar de o masina normala. In ciuda problemelor pe care le are, oamenii s-au grabit sa cumpere un Qashqai mai ceva decat blugii din Turcia la inceputul anilor ’90. Si Nissan Qashqai a surprins si ideea de baza a unui cross-over de oras. Cele mai bune modele sunt cele mai ieftine, de baza. Fiabile, economice si suficient de bune pentru viata de oras. Versiunea cu tractiune fata e suficienta pentru toata lumea, motoarele de baza sunt suficiente pentru toata lumea, cutia manuala e suficienta pentru toata lumea. Daca vrei in schimb sa mergi mai departe cu optiunile si vei ramane ca la dentist: cu banii luati si cu dureri. Asa ca nu iti complica viata.

 

Ce motor recomand? O combinatie de 1.6 dCi cu o cutie manuala si tractiune fata ar trebui sa fie o masina foarte fiabila si care sa isi faca treaba in mod decent. Alaturi de 2.0 dCi reprezinta cele mai fiabile motoare de pe Nissan Qashqai I si sunt si diesel, deci automat si pe placul romanilor care s-au calcat, se calca si se vor calca in continuare in picioare pentru a pune mana pe acest cross-over care a dat startul perioadei odioase in care au venit cross-over-ele si au maturat tot.