Daca prima generatie de Touareg a fost masina oficiala a interlopilor care erau prea lati in spate pentru a incapea intr-un seria 5, VW Touareg 7P si-a schimbat total imaginea si a devenit o masina excelenta de familie. VW Touareg 7P, poate cel mai fiabil VW din perioada recenta.
Nu e ca si cum prima generatie de Touareg era o masina proasta. Din contra, si astazi mai vezi miliarde de Touareg-uri pe strada, in special cu motoare de 2.5 TDI. Dar VW Touareg 7P ? E o prezenta mult mai rara pe strazile patriei.
Asta pentru ca arata mult mai discret si e mult mai orientata spre familie. Daca bei suficient de mult, poti vedea faptul ca un VW Touareg 7P e un Passat B7 pe steroizi. Construit in continuare pe platforma de Audi Q7 si Porsche Cayenne, Touareg-ul ramane cel mai normal dintre toate, venind doar cu 5 locuri si un excelent 3.0 TDI. O masina foarte discreta pentru familistul care invarte foarte multi bani, chiar daca nu stii niciodata cu ce se ocupa. Pentru ca Touaregul ramane in continuare o masina foarte scumpa la intretinere. Chiar daca e fiabila, nu inseamna ca e si ieftina.
Motoare VW Touareg 7P
Benzina
3.6 V6 FSI de 280 cai – Ultimul mohican ce functioneaza pe baza de benzina, acest motor a fost retras in 2014 si VW Touareg 7P a ramas doar cu motoare diesel. Probabil ca face sens si aceasta mutare, oricum prea putini oameni au cumparat un Touareg 7L pe benzina. Lipsit de probleme notabile.
Diesel
- 3.0 TDI de 204, 236, 245 si 262 cai – Atatea motoare pentru o singura masina. Un motor fiabil dar scump la mentenanta. Daca vrei sa schimbi distributia de exemplu, te poti astepta la aproximativ 10.000 de lei. Ocazional poate avea probleme la pompa de apa si la injectoare, dar problemele sunt rare la VW Touareg 7P. Singura problema notabila e la EGR, dar in rest nu ar trebui sa ai surprize. Asa ca sa le luam pe rand. Motorul de 204 cai a venit pe versiunea „Mountain”, aka versiunea pentru „saracii” care au avut doar 40.000 de euro la ei atunci cand l-au cumparat. Spre deosebire de versiunea de 245 de cai, plaja de putere se afla in intervalul 1650 – 1750 rpm, asadar ai foarte putin spatiu de joaca. Cel de 245 cai are plaja de putere in zona 1750 – 2850 rpm deci e mult mai elastic. In 2014 vine si versiunea de 262 cai care le trage un sut in testicule la amandoua. Mai e si motorul de 236 de cai, dar acela a fost construit pentru Rusia. Dar, la cum se fura masinile de lux in ziua de azi, e posibil sa gasesti din astea si la noi in tara.
- 4.2 V8 de 340 cai – La fel, un motor rezervat pentru Europa de Est si care nu prea si-a aratat fata prin Romania. Oricum VW a jucat totul pe motorul de 3.0 TDI la fel cum BMW a jucat totul pe Seria 3 cu motorul de 2 litri diesel.
Hibrid
3.0 V6 Turbo + electric de 380 cai total – Acelasi 2.0 TFSI de la VW cu care ne-am obisnuit pe motoare gen Audi A4 B8, dar lungit la 3 litri. Nu ar fi cea mai mare problema la lantul de distributie la motorul asta pe cat ar fi raritatea acestui model. Nu e neaparat o masina slaba, dar mult noroc sa gasesti mecanici pentru asa ceva. VW Touareg 7P Hybrid s-a vandut la fel de bine ca majoritatea hibridelor pe vremea cand masinile hibride erau doar o alta masina intr-o brosura. Sa nu zica nimeni ca VW nu se gandeste la mediu. Si s-au gandit sa ecologizeze Touaregul. Din toate masinile posibile.
Probleme generale VW Touareg 7P
- Cutia automata in 7 trepte de la ZF are nevoie de un schimb de ulei la fiecare 100.000 de km. Cei de la VW vor insista ca nu trebuie schimbat si vor fi dispusi sa isi manance si pantofii pentru a demonstra asta, dar e bine sa le urezi „Pofta buna!” pentru ca un schimb de ulei elimina mizeria acumulata si prelungeste viata cutiei.
- Pentru cei care vor sa tracteze chestii grele, trebuie sa aiba grija sa cumpere un carlig autorizat VW si eventual si un compresor mai mare. Compresorul standard de pe VW Touareg 7P e configurat pentru viata de familie, nu pentru a tracta jumatate de Ozana Barabancea pre-operatie.
- Suspensia pe perne trebuie mentinuta in pozitie standard. Orice modificare de pozitie pune stres pe perne si pe compresor, asa ca e bine sa umbli la ele doar cand ai nevoie, nu sa le ridici pentru a vedea si mai de sus restul(rile) din trafic.
Verdict VW Touareg 7P
O masina inchegata marca VW. O masina de familie, care face fix asta, cu brio. Nu mai are muschii si nici viteza primei generatii, dar asta pentru ca oricum nu ai nevoie de un 5.0 V10 TDI atunci cand pleci in concediu cu familia, altfel cei mici iti vor decora geamurile interioare cu ce au mancat ei cu cateva ore inainte. Da, e o masina plictisitoare ca aspect si performante, dar e fix esenta VW – O masina foarte buna la toate, excelenta la nimic. VW Touareg 7P – VW Golf-ul din lumea camioanelor de lux.
Ce motor recomand? Daca vrei un VW Touareg 7P dar nu ai bani de Touareg, atunci versiunea „Mountain” cu un 3.0 TDI de 204 cai si suspensie pe arcuri poate fi mai ieftina la intretinere decat ti-ai imagina. Daca vrei totusi un Touareg complet, atunci 3.0 TDI de 245 sau 262 de cai si suspensie pe perne. La revedere domn prim-ministru!
15 iunie 2019 la 16:43
Touareg-ul nu a avut si hybrid ?
15 iunie 2019 la 17:38
La fel ca majoritatea oamenilor, am uitat de el..
Multam pentru ca mi-ai amintit!
15 septembrie 2019 la 13:35
Din pacate la un Touareg din 2012, chiar din primul an, bandourile cromate de pe usi si aripi fata s-au exfoliat in numeroase puncte si se vede materialul plastic . Vanzatorul nu a vrut sa repare desi i-am prezentat o expertiza efectuata de un expert judiciar autorizat autovehicule si am sesizat ANPC si primul ministru.
11 februarie 2020 la 21:10
Sa ma cac in el.
6 martie 2020 la 16:42
Pe Touareg 7P cutia de viteze este Aisin cu 8 trepte, ceva cutie japoneze folosita si de Lexus, nu cred ca s-a folosit ZF. Aici https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Aisin_transmissions zice ca s-a pus si pe Cayenne si Q7.
17 aprilie 2020 la 6:28
Esti tu prea tinerel cel mai probabil , e sigur ZF8 , Aisin EAT8 e spre exemplu pe ultimul Peugeot 3008
18 octombrie 2020 la 18:44
Prinzi fluturi…cutia este produsă de AISIN, mai documentează-te!
4 aprilie 2022 la 10:07
1. Design
D.p.d.v este un downgrade fata de prima generatie, interiorul cam prea de golf si exteriorul si-a pierdut aspectul impunator de suv si e foarte confundabil cu tiguanul.
2. Dotari
Clima 4 zone, 6 airbag-uri, tractiune torsen, cutie automata, suspensie pneumatica, scaune electrice incalzite (uneori si ventilate), interior in diferite culori (negru, crem, cafeniu), webasto, faruri xenon/led, hayon electric.
3. Comfort
Scaunele fata sunt foarte confortabile, mari, cu sprijin lombar si sub coapse, optional reglaj pe 8 directii.
Scaunele spate sunt inguste, adanci, cam tari si per total inferioare.
Suspensia pe arcuri nu absoarbe cum trebuie gropile, iar socurile se simt in interior.
Suspensia pe perne este fenomenala, parca plutesti peste gropi.
4. Consum
La un mers economic, sub 100kmph, scoti un 7-8.5litri.
La un mers normal, 100-120kmph, cu ceva depasiri, scoti un 8-9.5litri.
5. Probleme
Nici o masa fara ciorba si nici un vw fara probleme de distributie, zgomote de cateva secunde la prima pornire dimineata, cauzate de intinzatoare. Distributie complexa in „V” amplasata in spatele motorului, cost intre 10 000 si 15 000lei, se scoate motorul si cutia afara.
O scurgere de ulei mai mare sau mica intre motor si cutie cauzata de niste garnituri slabe, la fel trebuie scos motorul si cutia afara, scump.
La masinile cu perne, cea mai mare problema este ca masina se lasa pe burta si trebuie luata cu plaforma, in rest piesele sunt relativ ieftine, se gasesc in dezmembrari, se reconditioneaza.
Probleme electrice ca la orice vw modern.
Prin 2010 vw a introdus reviziile la 2 ani si 40k km la motor si uleiuri lifetime la cutie si transmisie, deci daca cumperi o masina cu 200k pe bord din Jermania o sa ai o surpriza cand vezi 5 stampile pe cartea de service.
4 aprilie 2022 la 10:10
In 2015 a fost un facelift iar motoarele sunt euro6 cu injectie adblue.
Din ce am vazut eu pe forumul lor, probleme cu distributia persista si la facelift.
7 aprilie 2022 la 6:35
Salut! Există probabilitatea să se rupă lanțul de distributie, ce stii? La câți km ar trebui schimbată distribuția?
7 aprilie 2022 la 8:53
Salutare Oli,
Distributia se schimba la 200-250.000 de km.
Succes!
25 octombrie 2022 la 19:49
Frumos spus pentru mai toată lumea.
27 noiembrie 2022 la 20:59
Salut. Dețin un touareg 7p 2015 și am făcut schimbul de ulei la cutie și acum se aude un șuierat pana schimbă apoi se domolește. Apoi iar o calc iar suiera schimbă și se liniștește. Ce ar putea fi
31 decembrie 2022 la 12:20
Nu au respectat procesul de schimbare a uleiului
Mergi la un service sa ti completeze cu ulei pana la nivel.
Asa am pățit eu cu un freelander 2
La fel cutie aysin
Succes !