Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : VW Touran I ( 2003 – 2015 )

VW Touran I, Ion Iliescu lumii auto. O masina care a rezistat pe piata 12 (doisprezece) ani si care inca umple parcurile auto ale samsarilor. De ce e atat de bun (chiar e?) VW Touran I, aflam in articolul de astazi.



 


Am discutat in articolul despre Ford Fiesta despre ciclul de viata al unei masini. O masina sta pe piata timp de 8 ani, iar in anul 4 primeste un facelift mai mult sau mai putin consistent. Asta daca nu esti Renault si aduci modele facelift in fiecare an, sau daca esti Honda si aduci modele facelift la fiecare 3 ani.


Si VW Touran I? Nu, l-au tinut pe piata din 2003 pana in 2015. Masina asta, la fel ca un student care o vazut petreceri la viata lui, vine printre primii si pleaca printre ultimii. A fost prima masina din segmentul MPV ce a venit cu directie asistata electric, a fost prima masina din grupul VW care a venit cu faimosul 2.0 TDI ce a ruinat piata din Europa si a distorsionat vederea romanilor mai ceva ca 5 Bucegi talpa si prima masina din grupul VW ce o venit cu Park Assist. Adica, masina parcheaza pentru tine in cazul in care nu te simti suficient de sofer incat sa faci asta. Mai lipseste sa iti aleaga si poseta care sa se asorteze cu papucii si mai ales cu culoarea ochilor.



VW Touran I a fost un succes printre romani mai mare si decat Exatlon, sau berea Timisoreana. Practic, intr-un VW Touran I aveai mai multe masini capabile de mai multe lucruri, eventual in acelasi timp. Daca aveai de carat familie, copii, saci de ciment si o damingeana de vin de la rudele pe care tocmai le-ai vizitat, puteai cara toate astea in acelasi timp, in aceeasi masina. Daca pentru tine nu este nicio diferenta intre copii si saci de cartofi, atunci VW Touran I e o masina excelenta. Plus ca e VW, deci ai auzit tu de undeva cum ca ar fi masina faina, nemteasca. Nu jucarii sau ieftinele din alea obosite gen Dacia Logan care bate la fund Touran-ul ca si fiabilitate. Nu e nici la fel de mare sau oribil precum un Sharan, nu faci cataracta instant cand il vezi, vine cu motoare despre care ai auzit numai legende precum ca nu se strica si nu consuma motorina sau ulei si vine in versiunea cu 5 sau 7 locuri. Practic, ai doua locuri in plus pentru doua rude pe care nu le inghiti, pentru ca pe alea doua locuri din spate trimiti doar pe cineva caruia ii doresti raul. 



Motoare VW Touran I


Benzina



  • 1.2 TSI de 105 cai – Motorul de baza pentru versiunea facelift a lui VW Touran I, dar care sufera de clasica problema a lantului de distributie. Mai multe despre asta am scris in articolul despre Golf VI.

  • 1.4 TSI de 140, 150 si 170 cai – Versiunea de baza de 122 de cai cu o turbina e prea mica pentru Touran. Nu ca l-ar fi cumparat cineva vreodata. Asa ca o primit vestitul 1.4 TSI TwinCharger, care are atat turbina cat si compresor, ca sa se poate strica mai des si ca VW sa se asigure ca nu il va cumpara nimeni.

  • 1.6 MPI de 102 cai – Cel mai simplu motor de pe VW Touran I si cel mai echilibrat pentru oras. Nu se strica, consuma ocazional ulei si bobine de inductie, merge cu GPL si se misca decent. Daca mergi des prin oras, asta e motorul pe care il vrei.

  • 1.6 FSI de 115 cai – Acelasi 1.6 MPI care primeste sistemul FSI si cativa cai in plus. Pensionat prematur in 2006, e marginal mai musculos decat versiunea simpla, dar nu e 100% compatibil cu GPL-ul. De parca ai nevoie de muschi intr-un Touran.

  • 2.0 FSI de 150 cai – Pe acelasi principiu ca la 1.6 FSI, motorul a fost pensionat in 2006. Totusi, daca vrei o masina comic de rapida si vrei sa dai ceata la toata lumea cu un Touran care se ia la tranta cu un Seria 3 din aceeasi perioada, asta e motorul pe care il vrei.

  • 2.0 TSI de 170 cai – Versiunea cu turbina a lui 2.0 FSI, montata exclusiv pe VW CrossTouran. De ce ai avea nevoie de un benzinar de 2 litri si 170 de cai intr-un Touran, nu stiu. Dar e bine de stiut ca poti. Probleme la consumul de ulei si lantul de distributie.


Diesel



  • 1.6 TDI de 90 si 105 cai – Ceea ce s-a vrut a fi continuarea legendarului 1.9 TDI s-a dovedit a fi doar un avorton mecanic. Probleme grave pe partea de injectoare, EGR si DPF daca indraznesti sa conduci mai mult de 100 de metri in oras. Un motor exclusiv pentru condusul in afara.

  • 1.9 TDI de 101 si 105 cai – Vechiul, anticul, legendarul 1.9 TDI. Undeva la 350.000 de km se uzeaza axa cu came, iar la versiunea BXE cateodata mai iese biela prin motor. Este singurul diesel cu volanta cu masa simpla, versiunea cu DSG e singura cu Euro 3, este cel mai economic si fiabil de pe lista.

  • 2.0 TDI de 136, 140, 170 si 177 cai – Vestitul 2.0 TDI PD care a avut probleme serioase pe VW Passat B6 vine si pe Touran pentru a provoca scandal. In esenta pompa de ulei este angrenata de catre un ax care se toceste cu timpul. Cand axul e suficient de tocit, pompa de ulei nu se mai invarte, motorul nu mai primeste ulei si continuarea ti-o imaginezi. Daca totusi insisti sa cumperi un VW Touran I 2.0 TDI dinainte de 2008 (atunci s-a trecut la Common Rail si s-a rezolvat faimoasa problema) atunci vei plati in plus si pentru volanta cu masa dubla care se strica mai des decat ti-ai dori.



Probleme generale VW Touran I



  • Cutia automata DSG nu e cea mai fericita unealta tehnologica posibil. Are nevoie de schimb regulat de ulei si filtru la fiecare 60.000 de km si roaga-te sa nu pice Mecatronicul. Mecatronicul e calculatorul cutiei automate si doar se schimba, nu se reconditioneaza. Un Mecatronic nou costa lejer cat un Touran din 2004.

  • Daca s-au ars stopurile atunci ar fi bine sa te imprietenesti cu intunericul pentru ca procedura de schimbare e mai complicata decat relatia mea cu munca.

  • Modulele ABS si ESP pot avea probleme si pe VW Touran I, pentru ca prin 2005 cei de la ATE trimiteau module proaste catre grupul VAG (VW, Seat, Skoda) cat si BMW si Mercedes. Daca nu vrei sa iti zboare vreun copil de pe bancheta spate direct prin parbriz, ai grija la modulul ABS. Nu mi-as face griji la ESP in schimb pentru ca masina e joasa, lenta si ingreunata de sacii de ciment deci e mai stabila decat relatia mea cu munca.

  • Toate motoarele diesel au probleme cu filtrul de particule daca sunt conduse in oras, pe distante scurte. Nu e o problema specifica doar la Touran, dar ar trebui sa iti dea de gandit daca intradevar merita un diesel sau o benzinara.

  • Versiunile cu 7 locuri vin fara roata de rezerva. Dar daca ai masina plina de oameni, in caz de pana o puteti cara in spate pana la prima vulcanizare. Doar sunteti suficienti de multi.


 


Verdict VW Touran I


Cu siguranta vor fi oameni care in sectiunea de comentarii vor arunca cu pietre in mine. Ma vor omora, ma vor epila, imi vor manca coliva. Asta pentru ca VW Touran I e una din cele mai populare masini din Romania, prin simpla polivalenta si prin faptul ca e VW. Mai mult decat atat, masinile de genu asta nu tin prea bine la pret asa ca sunt si mai ieftin decat, sa zicem, un Passat, o Octavia sau un Golf. Dar oare chiar merita sa conduci asa ceva, doar pentru ca vrei sigla VW?


Ce motor recomand? Pentru fanii benzina, clar 1.6 MPI de 102 cai. Un motor simplu, lipsit de probleme. Pentru diesel recomand orice 2.0 TDI Common-Rail dupa 2008, pentru ca a scapat de problemele clasice. Iar daca bugetul tau de intretinere al masinii e comparabil cu bugetul unui student ce sta pe banii parintilor, atunci e imposibil de batut vesnicul 1.9 TeDeI.


 


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2024-07-14 14:53:41

    Salutare Mike, Rugina, ambreiajul, volanta, compresorul de la clima, toate butoanele in esenta, injectoarele, franele. Cam tot. Si aici ma refer la probleme specifice. Succes!

  • Mike

    2024-07-13 22:44:52

    Salut, vreau sa îmi cumpăr un turan din 2008 motor 2000, 140 cai 7 locuri, la ce ar trebui sa stau atent când cumpăr mașina, am verificato pe car vertical, nu a avut accidente, chilometri reali 235000

  • Gek

    2024-04-10 02:59:55

    Sa mor eu numai bazaconii am citit aici ! Din experienta mea : Am cumparat un Touran din Germania din 2009 cu motor 1.9 TDi de 4 ani si ceva, am facut aproape 70-80 km zilnic in germania cu ea la munca, masina nu a fost fugarita si nu am depasit 120 km pe autobanda, am in prezent peste 360.000km si nu am schimbat absolut nimic piese importante la ea decat : etrieri spate care au ramas blocati dupa 3 ani, discuri spate, si telescoape spate! Atat! : restul baterie si cate un bec in fata si la proiectoare, ulei,filtru la timp consumabile. Nici pana acuma nu am schimbat cureaua, ma gandeam sa o fac . Motorul toarce superb. Deci opinia mea este o masina incredibila de buna si econoama nu cred ca as putea sa ma obisnuiesc sa conduc altceva, tinind cont ca ai o vizibilitate larga atat exterior cat si in interior sa te misti lejer in spatiu fara sa te simti incorsetat si mai esti cocotat sus plus pozitia de condus la drum lung nu ma oboseste ca la alte masini de zici ca esti bagat intr-un coșciug gen sirocco,golf etc. iesi din ele ca dintr-un kart, deci…

  • George

    2024-02-08 23:21:32

    ti s-a rupt cureaua de la alternator… lafel am patit si eu cu un volvo v60… doar ca mie mi s-a blocat si volanul, a intrat in modul de shut down si locked. Nu e mare branza, nu te speria. Schimbul regulat de curele si tot ce e nevoie te salveaza de situatii de genul. De obicei se schimba la 50,000km, cureaua de la pompa de apa si alternator.

  • Iulian

    2024-01-19 13:48:59

    De cate ori vreau sa aflu parerea despre o masina, citesc direct articolul tau si sunt obisnuit cu stilul tau comic, dar la acesta despre Touran am crezut ca ma pis pe mine de ras. In acelasi timp, am incredere in parerea ta, asa ca sunt hotarat sa verific un Touran din 2010, cu motor 1.9 BLS cu 17 locuri. Multumesc pentru ceea ce faci!

  • Costangioara Rodinel-Remus

    2024-01-07 17:14:38

    Am un VW Touran 2016 ,diesel cu motor 1,6 manual.S-a oprit din mers pe autostradă începând să se închidă și să se deschidă siguranțele la toate cele 4 uși. În bord s-au aprins toate becurile cu roșu iar clapeta de la frana de mână electronică a rămas cu becul aprins și nu mai funcționa.Am încercat să o mai pornesc și nu a mai pornit deloc.Va rog frumos ceva păreri cam ce ar putea avea?–mulțumesc frumos!

  • AproapeMasini

    2023-11-08 13:16:42

    Salutare Dumitrescu, Nu as lua Scenic 1.6 diesel cu 7 locuri pentru ca e mult prea mic. Pe aceeasi logica nu as lua nici Touran 1.6 TDI cu 7 locuri. Succes!

  • Dumitrescu

    2023-11-06 22:11:15

    Merita touran 7 locuri diesel maxim 2010 sau renaul scenic 7 locuri 1.6

  • Gafton Andrei

    2023-02-28 08:50:27

    Eu am touran 1.9 tdi dsg (bkc)de 4 ani, în afara de revizii,2 bucșe brat pe fata(nimic complicat) și o ring urile la injectoare nu am schimbat nimic la ea (80000km)

  • Sumi

    2023-02-26 00:33:00

    Eu am mai vazut Touran cu codul BXE pe piata, dar in fine, despre AVQ ce parere ai?


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA