Renault Laguna III, sau ce se intampla atunci cand bagi toti banii in fiabilitate, nu in pacanele. Renault Laguna III, cea mai fiabila masina despre care nu stii nimic. Ba’ da’ nimic.

Dupa episodul nefericit cu Laguna II, o masina care a cimentat de capul ei reputatia Renault, francezii s-au gandit sa bage toti banii de dezvoltare in fiabilitatea masinii. De fapt, Renault Laguna III a avut trei puncte mari:

 • Siguranta – Renault Laguna III a luat cea mai mare nota la testele NCAP la vremea ei. Foarte important acest aspect, pentru ca acest Renault chiar e capabil de a se deplasa pe propriile roti (sau roate?), spre deosebire de generatia anterioara.
 • Aspectul – Renault Laguna III coupe e una din cele mai aspectuoase masini din ultima vreme si nici nu costa atat de mult incat te intrebi la modul serios daca ai nevoie de doi rinichi. Si celelalte versiuni arata ok, dar coupe-ul e fix ce trebuie. Mai trebuie doar sa fie prezentat in timp ce e spalat de Salma Hayek si Christina Hendricks, in timp ce pe fundal Darth Vader canta Metallica la o chitara facuta din reviste Playboy.
 • Fiabilitatea – La fel ca si la Renault Clio IV, fiabilitatea e unul din punctele principale pentru care sa cumperi o Laguna III. Problemele sunt putine si pot fi rezolvate usor, asa ca nu ai de ce sa iti creasca pulsul atunci cand pornesti motorul si sa iti creasca tensiunea in timp ce conduci pana cand totul devine negru, mainile iti tremura si incepi sa simti niste spume la gura.

 

Atunci de ce nu e plina Romania de Renault Laguna III?

Pai, in primul rand e Renault iar romanul e prea sarac pentru a cumpara ceva ieftin. Mai ales ca Laguna III a trebuit sa se lupte si cu Passat B7, Mondeo IV dar si Insignia A si asta doar un segmentul berlinelor, un segment care era deja pe moarte. Venind dupa o reputatie mai dubioasa decat cea a lui Smarandescu si ajuns intr-o lume aglomerata, Renault Laguna III a ramas doar o masina pentru cunoscatori. Daca lumea auto ar sta intr-un apartament, berlina clasica sta in casa parinteasca, la tara. A fost primul concept de masina, e foarte bun, dar oare mai suntem noi oamenii interesati in 2019 de berlinele clasice?

 

Asta desigur daca nu mergi pe varianta Coupe, care mi se pare singura versiune pe care merita sa o cumperi. E o masina mortal ca aspect, fiabila si decenta chiar si printre tineri. Da, nu e o masina sport cum ar fi un Seria 3 Coupe ci bate mai degraba in zona CLK-ului de la Mercedes, o barja confortabila. O masina cu adevarat speciala, pentru cunoscatori si pasionati.

Motoare Renault Laguna III

Benzina

 • 1.6 MPI de 115 cai – Renault Clio? Fantastic motor. Renault Megane? Motor decent. Renault Laguna III? E ca si cum l-ai pune pe Ion Paladi sa le care in spate pe Ozana Barabancea si pe Ramona Badulescu, in acelasi timp, ele fiind dinainte de operatii.
 • 2.0 MPI de 140 cai – O antichitate cu combustie interna, aflata la final de cariera. Unele motoare dezvolta un apetit pentru ulei undeva tarziu in viata, dar ca majoritatea benzinarelor aspirate (fara Nissan) nu ai de ce sa iti faci emotii. Dar oare se leaga un benzinar cu caracterul de barja al lui Renault Laguna III?
 • 2.0 Turbo de 170 si 205 cai – Nu as recomand motorul asta pe Laguna berlina sau break, dar pe Laguna III Coupe asta e de departe cel mai echilibrat motor. Iarasi, un motor lipsit de probleme dar care nu e ieftin la intretinere, carburant sau anvelope.
 • 3.5 V6 de 238 cai – Rezervat exclusiv pentru versiunea Coupe, am dubii mari ca se va cumpara asa ceva in Romania.

Diesel

 • 1.5 dCi de 110 cai – La fel ca si in cazul benzinarului de 1.6, motorul asta e ok pe Clio si decent pe Megane, dar pe Laguna III e ca un aspirator din ala de masina: face zgomot, dar nu se intampla nimic. Atentie la filtrul de particule si la distributia ce trebuie schimbata la fiecare 4 ani sau 60.000 km.
 • 2.0 dCi de 130, 150, 175 si 180 cai – Probabil ca majoritatea oamenilor merg pe clasicul 2 litri diesel in 4 cilindri. Oare ce este cu noi europenii si motoarele diesel de 2 litri in 4 cilindri? In fine, versiunea de 180 cai este rezervata pentru Laguna GT, iar versiunea de 175 cai e la comun cu Nissan X-Trail si Renault Koleos. Spre deosebire de 1.5 dCi, distributia este pe lant asa ca nu ai stres prea mare. Vei avea stres in schimb cu filtrul de particule care se infunda la fiecare 200 de metri de condus urban.
 • 3.0 V6 dCi de 235 cai – Cel mai puternic diesel de pe Renault Laguna III, dar oare chiar merita un motor atat de mare pe o masina care e in segmentul mediu? De ce sa dai bani pe taxe, impozite si filtre de particule, cand poti folosi acei bani pentru a cumpara un Coupe?

Probleme generale Renault Laguna III

 • Unele cutii manuale, nume de cod PK5 si PK6 au fost stranse prea tare din fabrica si au nevoie de rulmenti schimbati. Daca schimbi rulmentii, cutiile vor merge la infinit. Daca nu, vei ajunge ca diversi proprietari care au ramas fara cutie de transmisie la doar 10.000 de km. Problema e mai cunoscuta la Opel Vivaro si Renault Traffic, dar si pe Renault Laguna III s-au montat cutiile astea pe 2.0 MPI benzina si 2.0 dCi diesel.
 • Cartela Keyless Go trebuie pusa in locasul special altfel ramane fara baterie. Nu inteleg care e treaba cu obsesia asta pentru cartele? Doar ce am iesit din comunism si nu mai vrem cartele. A da, locasul cartelei trebuie curatat constant de praf, altfel nu mai face contactul cum trebuie. Iar daca ai pierdut/stricat cartela, legenda spune ca din torpedou iese trupa Ca$$ Locco in timp ce canta „Ce bine imi pare c-ai luat teapa”, dar numai dinauntrul masinii, pentru ca nu mai poti descuia masina si ei nu mai pot iesi.
 • In pura traditie Renault, lansata inca de la Megane II este apetitul pentru faruri. Nu ca la alte marci ar fi mai bine, dar acolo ai de carat bidoane de ulei, aici doar faruri. Din viata scapa numai cine poate.

 

Verdict Renault Laguna III

Am mai zis pana acum ca sunt fan Renault Laguna III coupe? Si versiunile break si berlina sunt ok si spun despre tine ca ai niste gusturi diferite fata de restul societatii. Si ai si o masina fiabila, chiar mai fiabila decat restul societatii. Dar acel coupe…

Ce motor recomand? Pentru coupe, absolut motorul de 2.0 benzina turbo de 170 de cai. Desi probabil ca genul de om care e interesat de o Laguna a trecut de mult de varsta adecvata unei masini coupe si probabil e interesat de versiunea break. Asadar ramane motorul 2.0 dCI de 150 cai, un diesel absolut decent care te duce din Klaipeda pana in Cabo da Roca, fara emotii.