Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Suzuki Swift IV ( 2017 – prezent )

Suzuki Swift IV. In mod normal nu as scrie atat de devreme despre o masina care inca poate fi cumparata de noua, dar nu m-am putut abtine. Cel mai veritabil si indubitabil dusman al lui Dacia Logan II, intra in arena si incepe paruiala.



Bla bla. Suzuki Swift IV ramane cel mai ieftin hibrid de pe piata, cel mai ieftin 4×4 de pe piata si cel mai ieftin hibrid 4×4 de pe piata. Chiar daca a patra generatie s-a schimbat la fata mai ceva decat Bianca Dragusanu dupa operatii estetice, Suzuki Swift IV ramane o masina excelenta de oras si care se pare ca incepe sa aiba cumparatori. Am mai spus-o si altadata, romanii incep sa se sature de masini second-hand ce trebuiesc reparate constant si incet incet fac tranzitia spre masini noi. Iar Suzuki Swift IV e o masina entry-level pe care ne-o permitem pana si noi de noua. Suntem la grupa 10.000 euro si aici ai suficiente optiuni dar Swift e atat de bun incat se ia de gat cu o masina deja faimoasa pentru faptul ca primesti multa tabla pentru banii tai: Dacia Sandero. As fi spus mai intai Logan-ul dar apoi mi-am amintit ca noi nu primim Suzuki Kizashi ( Suzuki Swift cu portbagaj, gen cum e Jetta pentru Golf ) asa ca il voi compara cu Sandero.



Nu voi vorbi despre versiunile de 10.000 de euro, ci voi vorbi despre cele mai echilibrate echipari de pe masinile astea doua si voi urca tocmai la…11050 de euro pentru Sandero SL Plus Prestige si 11015 euro pentru Suzuki Swift IV 12V Mild Hybrid.



  • Incepem cu piesa de rezistenta si anume motorul. Marele avantaj al lui Swift e ca vine standard cu un 1.2 aspirat de 90 de cai si 120 Nm cuplu in 4 cilindri. Foarte important acest aspect pentru ca Sandero vine cu un 0.9 turbo de 90 de cai si 140 Nm cuplu in 3 cilindri. Practic, Sandero pleaca mai repede de la semafor dar Swift va fi mult mai fiabil pentru ca 1. motorul nu e dezechilibrat si 2.nu are stresul turbinei. Si apoi vine faptul ca la 11015 euro vine si cu un sistem Mild Hybrid de 12v care il face sa fie cel mai ieftin hibrid de pe piata. Iar ca performantele de top, Suzuki Swift e cu 100 de kg mai usor decat Sandero si are o viteza maxima de 180 km/h, avand un avantaj enorm de 5 km/h in fata lui Sandero. De parca o sa mergi cu viteza asta cu una dintre ele.

  • Dimensiunile sunt foarte asemanatoare intre Swift si Sandero, Sandero fiind mai inalt si Swift fiind mai lat. Singura diferenta notabila e la lungime, Sandero avand 20 de cm in plus. Pentru unele femei, asta face toata diferenta din lume (chiar daca e un numar pe o fisa tehnica), dar pentru majoritatea soferilor de oras s-ar putea sa fii mai ok cu Swift-ul.

  • La capitolul dotari in schimb Swift ramane in urma pentru ca Sandero ii trage un sut in testicule si il lasa intr-o balta de fluide proprii. Sandero vine cu aer conditionat automata, jante de aliaj si geamuri electrice fata – spate. Swift in schimb isi revine din contuzie si riposteaza prin sistemele de siguranta superioare – airbag-uri laterale fata / spate (Sandero are doar pe fata ), airbag cortina si pedalier retractabil.


Practic, poti sa continui cu paruiala asta pana termina pana si Florin Piersic o fraza de povestit. Cert este ca marele Sandero / Logan, care timp de milenii a stat sus in copacul masinilor ieftine si bune, acum are concurenta serioasa. Dar oare suntem noi pregatiti ca popor sa cumparam altceva decat Dacia, VW, Audi, BMW si/sau Mercedes?



Motoare Suzuki Swift IV


Benzina



  • 1.0 Turbo de 112 cai – Motorul care ar fi putut, dar care a esuat. Un motor excelent si sprinten, care merita cumparat daca gasesti unul. Din pacate a fost retras in Septembrie 2019 de catre testele moderne de emisie, in aceeasi oala intrand si fratele mai mare. De ce? Iti explic la celalalt motor.

  • 1.2 DualJet de 90 cai – Si anticul DualJet a avut de furca cu ochiul vigilent al politiei emisiilor din industria auto. Un motor simplu, aspirat, cu distributie pe lant si lipsit de probleme specifice. Doar ca in 20-20 a fost si el semi-pensionat si acum vine doar in versiunea Mild Hybrid.

  • 1.4 Turbo de 140 cai – 1.4 BoosterJet a facut senzatie in special pe Vitara, iar pe Suzuki Swift IV era disponibil doar pe versiunea Sport. Din pacate, motoarele Boosterjet baga benzina talpa de parca au intrat pentru prima oara in Surubelnita dupa carantina si asta le-a dat cu virgula la emisii. Suzuki a avut de ales daca retrage motorul de 1.0 sau pe ala de 1.4 si iata ca au facut alegerea corecta.



Probleme generale Suzuki Swift IV



  • Pentru ca trebuie sa pui un minim de tehnologie in vremurile noastre, Suzuki Swift IV nu se impaca deloc cu electronice. Bine, de fapt Suzuki nu se impaca prea bine cu electornicele. Iar pe Swift sunt diverse probleme care pot fi de la infotainment pana la sisteme de siguranta si avertizare.

  • Vopseaua e mai subtire decat acea linie vaga care tine intreaga o tentativa de slip, purtata de catre o tanara vizitatoare de aventuri estivale, undeva pe la mare. Cum zicea Candy? Vara asta fac, tot ce-mi trece prin pat, aaaa, aaaa….

  • Roata de rezerva e optionala, tot ce primesti standard e un kit de reparatie pe care poti sa ti-l bagi acolo unde nu bate soarele.

  • Din viata si de trecut scapa doar cine poate si aparent Suzuki Swift IV nu poate scapa de traumele trecutului in ceea ce priveste calitatea materialelor interioare. Aceleasi plastice ieftine demne de camin studentesc cu care ne-am obisnuit pana acum. Acelasi scartait memorabil.



Verdict Suzuki Swift IV


In sfarsit ai o masina care sa se poata lua la tranta cu Loganul. Doar ca multa lume nu poate trece de acel design care ori iti place, ori nu. Nu exista jumatatea centrului atunci cand e vorba despre aspectul lui Swift IV. Totusi, faptul ca vezi o gramada de Swift-uri pe strada inseamna ca incepem si noi, romanii sa dam de civilizatie. Incepem si noi sa dam 10.000 euro pe o masina noua, nu pe un Audi A6 din 2014 care iti va gauri fundul in asa hal incat ti-ai dori ca sa vina Capitan Burcea in loc ca te-ar durea mai putin.


Ce motoare recomand? Benzinarul 1.2 DualJet de 90 de cai e tot motorul de care ai nevoie in viata asta, pe Swift cel putin.


 


 


Scrie un raspuns
  • Cris

    2021-05-04 19:23:25

    golaneala cu copy paste dupa talon ,CVT este oricum peste muci de tigari striviti in noroi

  • AproapeMasini

    2020-05-07 14:21:47

    Salutare Lucian, Am pus intentionat greseala asta pentru ca la nivel vizual seamana. Kizashi are botul de Swift III si interiorul de Swift III si e oarecum un fel de Swift cu portbagaj. Dar da, ai perfecta dreptate.

  • AproapeMasini

    2020-05-07 14:19:56

    Salutare Radu, Asta e avantajul unei companii mari. Practic, producatorii au impusa o valoare medie a emisiilor, media fiind pentru toate modelele. Suzuki au 5 modele, normal ca le e greu sa jongleze cu media cum vor ei. BMW, Audi sau Mercedes care au 50.000 de modele, majoritatea avand optiuni de motorizari hibride sau electrice, automat ca au o marja de eroare mult mai mare si pot inghesui astfel monstri gen 5.0 TDI-ul de pe Q8. Dacia are un benzinar si un diesel, la ei e marja de miscare e si mai mica in cazul lor.

  • RADU

    2020-05-07 08:18:20

    Suzuki se ia la tranta cu Clio 4, ambele sunt la acelasi pret, dimensiune si calitate interioara, si se adreseaza acelorlasi cumparatori. Observ cam toate masinile noi au probleme cu emisiile in Europa, si daca as fi mai prost as spune ca aer mai curat, incalzire globala, ozon si altele, dar sunt in dubii. In timp ce unii producatori se chinuie cu emisiile la motoare de 1l, se pare ca bmw, audi, mercedes, au voie sa vanda masini cu motoare de 3l benzina sau diesel, motoare ecologice pentru ecologisti. Acuma VW au fost singurii prinsi cu cheaturi de emisii, ca ceilalti germani si-au retras repejor dieselurile din America, altfel am fi avut o surpriza. Dar atata timp cat pe hartie emisiile ies, ce mai conteaza ce se intampla in realitate, poate sa emita si radiatii, ca EU nu mai testeaza nimic.

  • Lu Co

    2020-05-06 19:15:05

    Swift n-are nicio treaba cu Kizashi. Alta platforma, alte dimensiuni, alta clasa, motor de 2.4…


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA