Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Hyundai Santa Fe II ( 2006 – 2013 )

Hyundai Santa Fe II s-a transformat dintr-o masina de carat porci la cabana Rarau intr-o masina serioasa de familie. Hyundai Santa Fe II, masina oficiala a oamenilor care au vrut Touareg dar care s-au linistit cand au vazut costurile de mentenanta.



Oricum ai da-o, bine ca Vulpescu sau prost ca Deceneu, un SUV nu va fi niciodata ieftin la intretinere. Iar Hyundai Santa Fe II nu este o exceptie de la regula. Da, e mai fiabil decat majoritatea masinilor de genul, dar mentenanta efectiva iti va trage un sut in testicule si te va lasa intins pe jos, intr-o balta compusa din lichidele proprii. Anvelopele care de multe ori pornesc de la 400 de lei bucata, consumul, franele mai mari si mai scumpe si care se uzeaza mai repede si tot asa.


Totusi, Hyundai Santa Fe II iti ofera o experienta cat de cat decenta in ceea ce priveste propriul tau SUV. La fel cum am spus in deschidere, Santa Fe II e un dusman veritabil pentru Touareg-ul 2.5 TDI (alea 3.0 sunt alta clasa dar si cu totul alt pret), la fel cum Logan se bate cu Tipo, sau Lancer cu Impreza, sau Duster cu Tiguan sau Sexy Braileanca cu Naomi in platoul emisiunii „La Sueta cu Bahmu”.



De ce se prezinta Santa Fe II ca o alegere excelenta pentru familistul care vrea SUV?


Da, are cateva probleme serioase dar care pot fi tinute departe cu o mentenanta minima. Si vine si in optiuni de tractiune fata si cutie manuala, combinatie care e suficienta pentru genu de om care vrea o masina mare si sigura, pentru familie si care nu stie nimic si nici nu vrea sa stie nimic despre off-road. Practic, 95% din posesorii de Santa Fe II. Toate aceste bunataturi vin la schimb cu nivelul de dotari care e sub media pietii din acea perioada, dar atata timp cat gasesti un model cu clima automata, comenzi pe volan si un radio, ai toate chestiile de care ai nevoie in viata de zi cu zi. Stiu, si eu consider ca oamenii care isi iau un SUV de talia asta si merg pe tractiune fata merita sa fie tunsi cu penseta. Merita sa le prinzi pielea organului genital masculin cu unghiera. Dar inteleg si argumentul celor care doar vor ceva mare si sigur.



Motoare Hyundai Santa Fe II


Benzina


2.7 V6 de 185 cai – Din pacate noi in Europa am primit doar acest monstru V6, carat de pe generatia anterioara de Santa Fe si usor imbunatatit. Ramane in continuare cu distributia pe curea si cu un consum care cere un GPL la fel cum cer si eu numerele de telefon ale fetelor prin baruri. Pana acum nu am primit nimic, dar poate ca motorul asta va avea mai mult noroc decat mine.


Diesel



  • 2.0 CRDI de 185 cai – Venit undeva prin 2010 cu doar 5 minute inainte de stingerea luminii, motorul asta e mai rar pe Hyundai Santa Fe II decat momentele mele de luciditate. Totusi, motorul a fost folosit intensiv pe Tucson, ix35, Sportage si cam orice masina mai mare din gama Hyundai / Kia asa ca e un motor fiabil, fara probleme specifice.

  • 2.2 CRDI de 154 si 197 caiAla de 197 cai o aparut si el in 2010 si nu are probleme specifice. Totusi, grosul motoarelor de pe strazile patriei sunt cele de 154 de cai. La fel cum majoritatea Passat-urilor B6 au motor de 2.0 TDI, asa si Santa Fe II are de obicei 2.2 CRDI-ul de 154 cai. Mare grija ca motoarele pana in 2007 sunt Euro 3, iar cele mai importante probleme sunt urmatoarele. Sorbul de la baia de ulei se infunda iar motorul ajunge sa functioneze fara ulei ceea ce va fi dezastru. Curatarea sorbului costa 300 de lei oriunde te duci. A doua problema la care trebuie sa fii atent(a) e la saibele de foc ale injectoarelor, care trebuiesc si ele schimbate la maxim 100.000 de km. Practic, astea doua operatiuni care costa 500 de lei impreuna sunt acele doua solutii la problemele grave ale motorului asta. Daca ignori sa faci astea doua (sau doo?) operatiuni, vei fi un alt tip de pe forumul de Facebook care pleaca cu masina pe platforma pentru ca vibrochenul s-a rupt in 3 bucati. Saptamanal vezi cate un caz din asta.



Probleme generale Hyundai Santa Fe II



  • La fel ca si Lorin Ioan Fortuna, antena radio de la Santa Fe II lucreaza pe alta frecventa. Asta daca ai 40+ ani si inca mai asculti radio. Desi ai Santa Fe II, cel mai probabil ai 40+ ani.

  • Pentru modelele 4×4, verificati ca aveti chiar 4×4. De multe ori grupul se strica si masina va merge doar cu tractiune fata. De asta zic ca 95% nu au nevoie de 4×4. Multi nici nu stiu ca grupul e stricat si ca ei de fapt au tractiune fata. Merg asa cu el.

  • Santa Fe II are un apetit pentru compresoare asa ca verifica daca iti livreaza aer rece iar daca nu pregateste ca sa fii noul client de la dezmembrari. Doar nu o sa iti iei unul nou.

  • Pentru motoarele diesel mare grija la cum si cat mergeti prin oras. Filtrul de particule nu e cel mai rezistent iar cutiile manuale vin cu volanta cu masa dubla (cele automate sunt tot o antichitate cu convertizor, dar acum ai 5 trepte!).


Verdict Hyundai Santa Fe II


Probabil ca inginerii de la Hyundai si-au dat seama ca nu toata lumea cara lemne iarna prin paduri. Desi am vazut si Santa Fe II puse la treburi de genu. E o masina mare, de familie si a fost una din primele care au venit si cu optiunea de tractiune fata. Da, versiunea aia e mai cheala decat Marcel Pavel, si cu toate astea s-au cumparat la fel ca si casetele lui. Practic, aici avem unul din primele exemple de tot ceea ce este gresit la SUV-urile moderne, dar daca esti un familist care vrea un SUV care sa nu ii fractureze contul bancar la fiecare 3 saptamani, atunci e una din cele mai bune optiuni de pe piata.


Ce motoare recomand? Absolut, motorul de 2.2 CRDI s-a vandut atat de bine pentru ca e cel mai echilibrat. Iar daca iei un 2.2 CRDI 154 cai Euro 4 4×2 automat, ai una din cele mai ieftine si capabile SUV-uri de familie, doar ca lumea va rade de tine cele 2 saptamani din an cand e zapada si tu vei fi la fel de degeaba ca Tico-ul din fatza ta. Am recomandat un 4×2, e cazul sa ma duc sa ma spanzur.


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2024-04-25 10:08:01

    Salutare Cornel, Sfatul meu sincer este sa te reorientezi. Daca vrei un 2.0 diesel cross-over si ai buget modest iti recomand sa te orientezi spre primul Tucon si/sau primul Sportage cu motorul de 2.0 CRDi de 113 cai. Succes!

  • Dragomir Cornel

    2024-04-24 17:45:34

    Vreau să cumpăr un Renault Scenic R4 .Ce sfat îmi poți da .

  • Alex

    2024-04-13 10:22:33

    Daca aia are 96000 la bord eu am 14 ani si cariciul inca alb.

  • Alex

    2024-04-11 20:11:21

    Salutare! Care aveti Santa Fe 2 (al meu e 2011), cum ati rezolvat problema cu keyless entry-ul? Ca nu-mi merge niciuna din telecomenzi nici butonul de start, face chestia asta intermitent, chiar si in mers se trezeste ca nu mai vede cheia din cand in cand. (Da, cheile au baterii noi. Da, bateria masinii e incarcata. Nu, nu sunt arse sigurantele. Nu, nu am rupt antena la spalatorie)

  • AproapeMasini

    2023-09-15 22:22:37

    Salutare Ionut, Personal as vana dieselul de 2.0, urmat de dieselul de 2.2 si 197 cai dar as fi foarte atent si as schimba imediat sorbul de la baia de ulei si saibele de foc. Chiar daca modelul este facelift si teoretic motorul este mai fiabil, nu ai de unde sa stii. Succes!

  • Ionut Mocanu

    2023-09-13 16:52:13

    Salut vreau să-mi iau un Hiunday santafe 2010 _2012 4*4 diesel 5 locuri ce motor mi-ai recomanda (maxim 2’2litri) Fac o alegere bună un privința acestei mașini?

  • Valerian

    2023-05-19 13:31:15

    Salutare ! Hyundai Santa Fe Motor 2.0 Crdi Putere 150cp An Inmatriculare 2012 (an Fabricatie Dec 2011) Km 96.000 Cutie manuala Unic Proprietar Tara Origine DE (achizitionata de noua , din reprezentanta Hyundai DE) Revizii in reprezentanta Hyunday RO pe perioada garantiei Pret 9.500 Euro Rog sfat , pt o posibila achizitie Multumesc frumos !

  • AproapeMasini

    2023-03-29 19:03:56

    Ce fel de psihopat esti de dai sfaturi pertinente si extrem de necesare pentru incepatori? Cum adica sa te gandesti si la ziua de maine?

  • Alex

    2023-03-29 15:59:50

    Nu cumpara niciodata o masina de toti banii pe care ii ai. Pastreaza o parte din bani pentru eventuale reparatii. Orice masina second vine cu probleme. Pastreaza banii pentru acele probleme.

  • Luisa

    2023-03-20 20:35:24

    Buna! Doresc sa imi cumpar o masina second si oscilez intre Hyundai Santa FE 2.2 din 2012 cu 197CP la 10.550 euro si Hyundai ix35 an 2015 de 2 cu 184CP la pretul de 13.850 euro. Ambele automate. Crezi ca merita diferenta de pret? Mentionez ca bugetul meu este de maxim 14 mii deci as fi la limita cu a doua. Sau ai vreo alta recomandare? Imi doresc sa fie automata si imi sta gandul doar la SUV, masina pe care o am e tot un Hyundai batranica din 2002 cu motor de 2. Am condus-o timp de 6 ani fara probleme si greu imi vine sa ma despart de ea.


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA