Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri: Hyundai Coupe I ( 1996 – 2002 )

Hyundai Coupe I….daca ai 1000 de euro in pantaloni, vrei senzatii tari dar vrei ceva mai special decat E36-ele vecinului de cafea la tonomat, seara cand va adunati in parcare. Hyundai Coupe I, pentru ca altfel nu exista modelul urmator.



Suntem in 1996 si Hyundai Coupe I se lanseaza odata cu boala vacii nebune, DVD-ul, Internet Explorer 3 si cativa colegi de la mine de la munca. Erau vremuri interesante tare, care aveau sa nasca toate nebunia cu Need for Speed si seria The Fat and the Furios, „Tanar si nelinistit” al filmelor auto. Faimosul Toyota MR2 W20 umbla pe strazi, iar din 1993 lumea se masturba furios la faimosul Toyota Supra din generatia a 4-a. Nici la noi in Europa nu era diferita treaba, strazile fiind luate cu asalt de catre VW Corrado, Opel Calibra si Daewoo Cielo. In mod normal, Hyundai a vrut o felie din tortul masinilor sport (la fel cum avea in 2005 sa vrea o felie din tortul SUV si lansa Tucsonul) si iata ca apare Hyundai Coupe I. La fel ca si primul Santa Fe, are un aspect organic, care ori iti place, ori nu. Nu exista cale de mijloc.


Dar vremurile trec si gusturile se schimba. La fel cum au disparut blugii in stilul MC Hammer, si masinile de tip coupe agresiv au disparut, asa ca astazi sunt masini rare, ieftine si cumparate ori de colectionari ori de tineri de 18 ani care au guma in par si multe de demonstrat lumii. Si am mari dubii ca se inghesuie colectionarii pentru un Hyundai Coupe, drept dovada si preturile de pe OLX. Doar ca la preturile de sub 1000 euro pentru masini sport exista un rival care sta sus pe tron de secole: BMW E36.


Doar ca nu voi veni aici de parca am descoperit apa calda sau paralelismul cailor ferate, pentru ca Hyundai Coupe I nu il demonteaza sub nicio forma pe BMW E36. Singurul motiv pentru care sa cumperi un Hyundai Coupe I in detrimentului lui E36 este ca ai gasit ceva mai ieftin sau in stare mai buna. Ca de aspect nu este nimic de zis care sa te lase pe spate sau umeri craci, pentru ca toata distractia e la generatia urmatoare. La fel cum am avut nevoie de Mondenii pentru a avea In Puii Mei, asa am avut nevoie de prima generatie de Coupe pentru a avea-o pe a doua.



Motoare Hyundai Coupe I


Benzina



  • 1.6 MPI de 114 cai – Motorul de baza pentru Hyundai Coupe I si motorul de lux pentru Hyundai Accident. De departe cel mai popular motor pentru generatia asta, pentru ca atunci cand dai 500 de euro pe toate masina, 100 de lei la impozit face toate diferenta. De fiabil e fiabil, dar are un sunet de pietris cazand din roaba asa ca te invit ca si Bosquito sa faci pas cu pas.

  • 1.8 MPI de 132 cai – Pensionat in 1999 pentru ca era prea potent, prea economic si prea fiabil, nu vom sti niciodata care au fost abilitatile si capabilitatile acestui monstru de 1800 cmc si 4 cilindri.

  • 2.0 MPI de 140 cai – Deja discutam despre altceva. Motorul asta avea sa mearga pe urmatoarea generatie de Coupe, primul Tucson, Hyundai Sonata si tot asa. Un motor fabulos care si-a demonstrat fiabilitatea. Numai ca nu stiu cat de bun mai e, daca a fost condus de catre un tanar de 18 ani cu guma in par si multe de demonstrat lumii.



Probleme generale Hyundai Coupe I



  • Rugina e o problema destul de mare la modelele astea asa ca ai grija sa verific pragurile si aripile. Asta daca iti pasa si daca nu vrei sa o tii pana bagi mana prin tabla.

  • E o masina rara si veche asa ca lista de mecanici si furnizori de piese e mai mica decat perspectivele mele in viata. De asta am si ajuns sa scriu aici. La fel ca si la Mazda 323, unele piese se vor gasi doar pe original.

  • Hyundai Coupe a fost si este o masina sport, abuzata de catre cei care vor senzatii tari pe bani putini. Vei avea de cautat mult si bine un model decent.


Verdict Hyundai Coupe I


Da, are acel aspect de parca s-a topit la soare in parcare. Da, e o masina veche cu pretul afisat in lei pe bune. Da, are de obicei un benzinar de 1.6 si 114 cai care doar arata, nu si poate. Cu un Hyundai Coupe I nu vei impresiona pe nimeni. O cumperi pentru tine. Ca sa o conduci pana la prima reparatie majora, fie ca s-a dus ceva mecanic fie ca ai luat un perete mai cu avant. Stii cum e, viteza nu a omorat niciodata pe nimeni – faptul ca deodata devii stationar, asta te omoara.


Ce motoare recomand? Pe care il prinzi in esenta, dar daca ar fi de ales, clar 2.0 MPI de 140 de cai.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA