Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Saab 9-4X ( 2011 )

Saab 9-4X , sfarsitul unei ere. Produs din Februarie 2011 pana in Noiembrie 2011, Saab 9-4X a fost atat o masina cu multe premiere pentru Saab, cat si ultimul cui in cavou. Practic, a fost cadoul de ramas bun de la Saab, pentru lume.



Dupa cum spuneam si in articolul despre Saab 9-5 II, prin 2010 Saab trecea de sub umbrela lui GM si intra sub conducerea celor de la Spyker, care faceau super masini, te uiti dupa masini. La stanga masini, te uiti dupa masini, la dreapta masini, pe toate sa le iei…



Ideea era ca Saab avea deja Saab 9-7X ca si primul lor SUV care de fapt era un Cadillac recarosat, iar in 2010 aveau deja planurile pentru Saab 9-6X, care trebuia sa fie construit pe platforma de Subaru B9 Tribeca. Da, General Motors detinea si 20% din actiunile Subaru, pe langa faptul ca detinea brandurile Cadillac, Buick, GMC, Opel, Vauxhall, Holden, Saab, Pontiac, Hummer si Chevrolet. Dar in 2005 GM vine actiunile Subaru catre Toyota, asa ca proiectul Saab 9-6X a picat iar defunctul Saab 9-7X a fost adus din nou la dans. GM, la fel ca si un patron roman, te scoala si din morti numai ca sa te prezinti la munca chiar daca te-ai pensionat demult si ti-ai cumparat apartament cu usa in tavan.


Doar ca 9-7X devenise prea batran chiar si pentru fanaticii Saab, asa ca in 2011 apare Saab 9-4X care era construit pe platforma de Cadillac SRX, o platforma ceva mai pompoasa decat cea de Vectra C. Daca ma apuc acuma sa iti scriu despre increngaturile GM si despre cum s-au impartit platformele si piesele printre masini, pai termina si Piersic discursul si eu inca iti mai povestesc. La fel cum era Saab 9-5 cu Vectra C, si Saab 9-4X e un Cadillac SRX cu surburile stranse unpic mai bine si cu luxul dus la urmatorul nivel.



Motoare Saab 9-4X


Benzina



  • 2.8 Turbo de 300 cai – Acelasi 2.8 Turbo cu care ne-am obisnuit inca de pe primul Saab 9-3, care acum se numeste GM LAU Engine. Mult noroc sa gasesti mecanici care sa schimbe distributia si grija mare la diferentialul spate, dar cea mai mare problema e ca poti numara pe degete modelele Saab 9-4X Aero care vin cu motorul asta.

  • 3.0 V6 de 265 cai – Un motor clasic american. Foarte fiabil, dar mai lent si mai gurmand decat te-ai astepta. Dar macar avea un pret de achizitie mai mic decat versiunea Aero si asta era un inceput. Problema principala e ca are cai putere, dar nu are cuplu si nici cutia automata nu-l ajuta. Nu o sa rada ala cu Loganul 0.9 de tine, dar nici departe nu va fi.


Probleme generale Saab 9-4X



  • Au fost construite doar 814 modele asa ca mult noroc sa gasesti unul. Iar daca gasesti unul, mult noroc sa gasesti piese de schimb la el si mecanici care sa se bage la asa ceva.

  • Butoanele de pe bord sunt de o calitate demna de GM adica au fost culese in Dabuleni, odata cu pepenii. Nu de alta, dar se coc mai repede stand in soare decat pepenii din acea faimoasa comuna.

  • Navigatia ramane la fel de pierduta in spatiu ca Luis Lazarus atunci cand a vrut sa se ia in gura cu Tribunul iar Vadim i-a dat numai in gura pana a facut gargara. Hai sictir bai analfabetule! Asculta Tzutzurica, nu-ti permiti tu sa vorbesti asa ma!



Verdict Saab 9-4X


Ultimul Saab. Sau asa ar vrea lumea sa zica, chiar daca eu consider ca Saab 9-5 II a fost ultimul Saab. Asta pentru ca Saab 9-4X chiar e un Cadillac recarosat, construit in Mexic (singurul Saab construit in Mexic de altfel). Da, iti ofera acea senzatie de cross-over si imprumuta din aspectul lui 9-5, dar cu doar 814 modele construite din Februarie pana in Noiembrie, multa lume nici nu va sti ca asta e ultimul Saab de fapt. Si e mai bine asa. La revedere Domnule Prim Ministru.


Ce motoare recomand? Pentru benzina recomand pe care il gasesti, sincer. Pentru ca oricum Saab 9-4X Aero 2.8 Turbo e considerat drept un unicorn in lumea auto.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA