Saab 9-5 II, aproape capat de linie pentru Saab. Da, arata bine dar farmecul Saab e la final de potenta si nici nu si-a luat portia de Masculan. Merita in schimb sa cumperi unul?

La fel cum primul Saab 9-3 a fost primul Saab construit sub umbrela GM, ultimul Saab 9-5 a fost construit sub umbrela Spyker, folosind in continuare tehnologie GM. Doar ca in 2010 Saab se muta intr-o fabrica noua iar in 2011 da faliment. Rezultatul: Mai putin de 12000 de Saab 9-5 II au fost construite.

Dar nu e panica asa mare, pentru ca Saab 9-5 II a ramas cu doar doua motoare proprii, restul fiind luat de pe la alti producatori. Toata nebunia si toata distractia la Saab 9-5 II a fost si ramane aspectul care trebuie sa recunoastem ca, daca era femeie era cel mai probabil Simona Patruleasa. De fapt, daca te uiti la Saab 9-5 II si la Spyker C8 Aileron, ai sa vezi cateva similaritati. Doar ca asta a creat o mare problema. Daca inainte cumparai Saab doar pentru sportivitate pentru ca aspectul era demn de Peugeot 405, maxim Peugeot 406 dar macar aveai motoare cu turbine de toate felurile. La fel precum relatia barbatilor cu sanii femeilor, Saab nu discrimineaza turbinele si le iubeste pe toate: de joasa presiune, de presiune medie, de inalta presiune, sisteme cu o turbina, sisteme cu doua turbine, Saab le-a iubit pe toate.

Pana acum am tot vorbit despre Saab 9-5 ca nu este un Vectra mai pompos sau un Croma mai sportiv, ceea ce este si adevarat. Legenda spune ca vechiul B205 de la Saab putea fi dus in 300 de cai cu modificari minime. Iar Saab 9-5 II? Nu mai are motorul ala. Sau vechiul B235 2.3 Turbo era super fiabil si rupea asfaltul? Nici pe ala nu il mai are. Dar macar Saab 9-5 II are aspectul, chiar daca nu mai are dinamica. Si ce aspect! Este ca si cum Nelson Mondialu ar face lupte in noroi cu Olimpian Ungherea, in timp ce meciul este arbitrat de catre Simona Patruleasa si comentat de catre Giga Hagi, iar toata nebunie ar fi regizata de catre Bahoi de la Constanta. Deja tremur de la extaz.

Motoare Saab 9-5 II

Benzina

  • 1.6 Turbo de 180 cai – Furat de pe Opel Astra H 1.6 Turbo, acest motor de baza continua linia sportiva a lui Saab 9-5 si e un motor decent pentru genu de om care nu vrea mai mult. Te-ai gandit ca e suficient de rapid, dar la 1885 kg va fi mai chinuit decat un taxi intr-o seara de sambata. De la 500 de pasageri in acelasi timp pana la diverse resturi de mancare vomitate peste tot, taxi-urile sunt chinuite rau. La fel ca si benzinarul de 1.6 Turbo. Mare atentie in schimb la cutia manuala M32 pentru ca rulmentii vor trebui schimbati candva. Nu e o chestiune de „daca”, ci de „cand”.
  • 2.0 Turbo de 220 cai – Intalnit frecvent pe Opel Insignia A, benzinarul asta a fost popular printre politisti, in special cei din Anglea. Daca un motor e suficient de bun pentru politie, e suficient de bun si pentru tine. La fel cum e si cu 2.5 TDI de pe Transporter T5, daca e suficient de bun pentru ambulanta, e suficient de bun si pentru tine.
  • 2.8 Turbo V6 de 300 cai – Nu te atingi de motorul asta nici ca performante si nici la pret. Dar daca totusi reusesti sa pui mana pe unul, vei avea un motor fabulos cum nu vom mai vedea prea curand. Grija mare la distributie si la diferentialul spate, si cam aia e.

Diesel

  • 2.0 TiD de 160 cai – Motorul asta luat de pe Insignia si pus pe Saab 9-5 e cel mai de evitat dintre toate. Am vorbit mult despre motorul asta in articolul despre Insignia, despre oring, despre problemele la regenerare, iar versiunea de 160 de cai e si mai proasta decat aia de 131 cai. Dar nu la fel de prost ca tipu ala care mi-a spus ca sunt un cofetar patiser pentru ca indraznesc sa compar E Class cu CLS, chiar daca CLS e construit pe platforma de E Class.
  • 2.0 TTiD de 190 cai – Ce e mai rau decat un avorton mecanic cu o turbina de la Opel? Un avorton mecanic cu doua turbine de la Opel.

Probleme generale Saab 9-5 II

  • Suspensia ramane un punct slab pentru Saab, pentru ca ei au o istorie de a-si construi singuri suspensia, cu piesele lor, mergand in general pe sportivitate in detrimentului confortului si al rezistentei.
  • Navigatia a fost cumparata sub licenta de la Daewoo si pare venita de pe vremea gloriosului Cielo.
  • Nu are sens sa ne ascundem dupa tufish. Saab este un producator care nu mai este activ pe piata. Poate ca o mai dregi cu modelele vechi, dar avand in vedere ca Saab 9-5 II a fost fabricat doar 1 an, va fi si mai greu ca sa gasesti piese la el. Mecanici probabil vei gasi pentru ca e construit pe platforma de Insignia. Dar piese? Mult noroc. Si cu 12.000 de exemplare in toata lumea, nici piata dezmembrarilor nu te va ajuta foarte mult.

Verdict Saab 9-5 II

E finalul unei companii sport. A facut senzatie atunci cand era intedependenta si plina de boni, apoi a devenit o marca legendara sub tutela GM (ironia sortii) si apoi s-a scufundat sub umbrela celor de la Spyker. Am sa spun ce am spus si in deschidere. Daca pana acum Saab era despre sport si mai putin despre aspect, Saab 9-5 II e mai degraba despre aspect si mai putin despre sport. Dar asta nu inseamna ca nu merita cumparat unul. Dar oare te risti la a cumpara o masina a unui producator mai mort decat un tanar student care a bagat 10 beri talpa in Surubelnita (nu eu, categoric nu eu)?

Ce motoare recomand? Pentru Saab 9-5 II recomand gloriosul 2.0 Turbo de 220 de cai. Combinat si cu aspectul inconfundabil, chiar ai o masina speciala. Si, la fel cum Vadim i-a spus „Nu” lui Remus Cernea, asa ii voi spune si eu „Nu” motorului diesel.