Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Saab 9-7X ( 2004 – 2008 )

Toata lumea stie de Saab 9-3 si 9-5, dar de Saab 9-7X, 9-4X si 9-2X stie cineva? Nici eu. Saab 9-7X, cel mai scump si mai american suedez.



Am scris despre Saab 9-4X ca fiind ultimul mohican la petrecerea / funeraliul Saab, dar am zis sa merg si mai departe si sa vorbesc despre Saab 9-7X. As fi vorbit si despre 9-2X care de fapt e un Subaru Impreza pe care scrie Saab, dar ala a fost exclusiv pentru America de Nord. Iar Saab 9-7X ? A fost produs si disponibil si in Europa, in tari precum Ungaria, Suedia, Italia sau Estonia. Nu stiu cine a facut strategia de marketing pentru Europa pentru Saab 9-7X, dar vreau sa stiu ce pastile lua baietul. Deja imi imaginez discutia din birourile GM: „Auzi, unde am putea vinde un SUV de la producator obscur, care sa coste cat un Touareg si sa aiba cel mai mic motor un benzinar de 4.2 V6 si care daca platesti suficient vine cu motor de Corvette?” – „Cum unde? In Grecia si in Estonia normal!”


Da, ai citit bine. Saab 9-7X era un SUV american pus de catre GM sa se ia la tranta cu VW Touareg si Volvo XC90 sau cel putin pretul spunea asta. Si da, acest Chevrolet Trailblazer recarosat venea doar cu motoare americane de 4.2, 5.3 si 6.0. Evident, in stilul clasic Saab, suedezii au facut modificarile la interior si la suspensie, asa cum au facut si cu Vectra B, Vectra C sau Insignia atunci cand au proiectat 9-3-ul sau 9-5-ul. Au pus si contactul pentru pornirea motorului in mijloc, dupa schimbator, in stilul clasic Saab. Au antifonat, au pus piele peste piele. Si totusi, Saab 9X-7 e Saab in aceeasi masura in care Liviu Varciu e amuzant.



Motoare Saab 9-7X


Benzina



  • 4.2 l-6 de 285 cai – Un motor clasic american si care de altfel este cel mai mic motor disponibil pentru Saab 9-7X. Surprinzator de fiabil dar si de lent pentru gabaritul sau, acest benzinar microscopic iti va face probleme doar la schimbatul uleiului (complicata procedura) si ocazional la pompa de aer.

  • 5.3 V8 de 300 cai – Cel mai clasic motor american: Un 5.3 V8 aspirat de la Chevrolet facut sa mearga pana la infinit si inapoi. Dar numai daca ii schimbi garnitura de chiuloasa din cand in cand si te asiguri ca are ulei suficient. Daca pana acuma credeai ca 1.8 TSI de la VW e campion la consumul de ulei, stai sa-l vezi pe asta.

  • 6.0 V8 de 395 cai – Cunoscut despre motorul de pe Corvette C6, acest monstru aspirat nu pare sa aiba probleme de fiabilitate doar ca trebuie sa ai grija constanta la nivelul de ulei.



Probleme generale Saab 9-7X



  • E un Saab, dar e in esenta o masina americana. Ironia e ca nici Saab nici Chevrolet nu mai exista in Europa asa ca mult noroc la gasit mecanici si la gasit piese.

  • Butoanele de pe bord sunt in continuare de calitate tipica GM si legenda spune ca vin sters direct din fabrica.

  • Navigatia e mai pierduta decat speranta mea de a fi contactat in mod direct de catre Roxana Ionescu. Din pacate, ma contacteaza doar ANAF-ul, politia rutiera si cateodata si domnii profesionisti de la Spitalul Eftimie Diamandescu, dar eu nu ma las!

  • Transmisiile automate iti transmit in direct falimentul si lipsa de fiabilitate. Principala problema e ca motoarele de 4.2 si 5.3 au doar o cutie automata in 4 trepte si nici sunt optimizate prea bine asa ca au cai putere dar nu au nici cuplu nici tragere.

  • Chevrolet Trailblazer-ul pe platforma caruia s-a construit Saab 9-7X era notoriu pentru suspensia facuta din guma si pentru faptul ca masina aia nu vira ci se carmuia. Asa ca suedezii si-au facut propria suspensia iar asta inseamna ca mult noroc ca sa gasesti piese de schimb.



Verdict Saab 9-7X


Habar nu aveam ca exista masina asta. Sau Saab 9-2X. Si as fi preferat sa nu stiu. Totusi, de o parte ai luxul american pe sistemul ” sa fie „, unde ai hectare de spatiu iar cilindrii motorului sunt de dimensiunea unei buteliii GPL, iar de cealalta parte ai luxul cusut cu grija de detaliu din partea celor de la Saab. Deci, eu cu cine votez? Chiar m-am uitat pe mobile.de ca sa vad daca exista Saab 9-7X la vanzare. Si chiar exista: 5 bucati, toate cu benzinarul de 5.3 V8. Costa cam cat un Touareg / X5 / ML din aceeasi perioada, asa ca intrebarea este daca merita facut plonjonul?


Ce motoare recomand? Pai, avand in vedere ca toate masinile de vanzare au benzinarul de 5.3 V8 si 300 cai, am sa merg cu el.


 


 


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA