Opel Crossland I, un Opel clasic in sensul ca e un alt Opel desenat si gandit in 5 minute, intr-o pauza de cafea, de catre niste oameni carora nu le pasa catusi de putin despre masini. Si totusi, Opel Crossland I a fost masina de care Opel avea nevoie.

Opel Crossland I a venit intr-un moment critic pentru cei de la Opel. Scapati de sub tirania americana si ajunsi sub conducere franceza, Opel era un constructor ineficient si mai depasit tehnologic decat Golden Gang. Iar cei din alianta PSA au vazut o oportunitate in acest brand muribund asa ca l-au cumparat, l-au imbalsamat, l-au spalat si l-au readus pe linia de plutire.

Iar cea mai importanta masina Opel facuta sub supravegherea PSA a fost Opel Crossland I. La fel ca si Liviu Varciu, Crossland-ul avea misiunea de a fi peste tot si de a fi iubit de catre aproape toata lumea. Iar daca lui Liviu Varciu i-a iesit doar prima parte, Crossland-ul a reusit chiar sa atraga multa lume, atat clienti vechi cat si noi.

Reteta franceza a fost simpla. Se ia niste usturoi, se amesteca cu o bagheta, se ia acea bagheta, se insereaza usor in fund….nu, stai, asta e reteta la noul Insignia.

Francezii s-au uitat la modelele Opel existente si au decis urmatoarele. In primul rand, au retras Meriva-ul si legendarul Zamfira pentru ca lumea nu mai e interesata de dubele cu geamuri, toti vor cross-over. Apoi au retras si versiunea break a lui Opel Astra, pentru ca lumea nu mai e interesanta de hatchback-uri in versiune dric, toti vor cross-over. Apoi s-au gandit ca si vremea berlinelor compacte s-a cam terminat, asa ca vor retrage si Insignia-ul in curand. Iar cel mai important, au vazut ca Opel nu are un cross-over ieftin. Exact domeniul cel mai important din industria auto la ora actuala.

Si uite cum au luat un Citroen C3 Aircross, l-au imbalsamat, l-au pupat pe frunte si i-au pus o insigna Opel. Mai mult decat atat, Opel Crossland I sta la mai putin de 500 de euro distanta de Dacia Duster, masina cunoscuta drept cel mai ieftin cross-over de pe piata. I-au dat un motor mic pe benzina furat de pe Peugeot 208 si un diesel pe care nu-l cumpara nimeni. Au luat interiorul exact de pe orice Opel contemporan si l-au trimis in lumea larga.

Motoare Opel Crossland I

Benzina

1.2 Turbo de 82, 110 si 130 cai – Un motor per total fiabil, cu o singura mentiune. Am discutat despre tipurile de distributie ale unui motor, iar in comentarii s-a discutat si despre distributia in ulei. Doar ca acel tip de distributie a fost folosit doar de catre Ford, in anul 46 BC (Before Crypto), pe motorul 1.8 TDDI. Se pare ca si acest 1.2 Turbo are o curea de distributie care trece prin ulei pentru ca de ce nu. Problema este ca daca nu schimbi cureaua la timp si o lasi sa se uzeze suficient de mult, ce se dezintegreaza din curea se plimba cu uleiul pe tot traseul acestuia. Adica vei avea bucati de curea care se vor plimba prin motor la fel cum se plimba Liviu Varciu din emisiune in emisiune. Si de obicei se strica si pompa de ulei. Plus ca vine si cu optiunea de GPL din fabrica.

Diesel

  • 1.5 BlueHDi de 110 si 120 cai – Montat pe versiunea facelift, dar oare mai are sens sa cumperi un diesel in zilele noastre, in special pentru un cross-over de oras? Mai ales ca acest motor e strangulat de normele de poluare mai ceva decat e strangulat un tip care chiar plateste pentru asta, si pe langa asta primeste si o instalatie AdBlue ca sa te convinga sa renunti la diesel complet.
  • 1.6 HDi de 99 si 120 cai – Se vede faptul ca masina a fost ansamblata la repezeala, pentru ca au pus vechiul 1.6 HDi in timp ce noul motor de 1.5 era sub dezvoltare. Dar asta macar inseamna ca ai un motor la final de viata, iar faptul ca avortonul asta care in trecut facea scandal pe la Ford, Peugeot sau Mini, iata ca la final s-a dovedit a fi un motor fiabil.

Probleme generale Opel Crossland I

  • La fel ca si la Duster, pretul scazut trebuie sa se reflecte undeva. La fel ca si la Duster, pretul se reflecta in calitatea interioarelor care ar fi acceptabila, daca ai intelege conceptul ca „de cat platesti, de atat primesti.” Dar noi romanii noooo, noi vrem S500 la bani de Logan, sa fie benzina dar sa aiba consum de diesel, sa fie mare pe interior si mica pe exterior, sa fie cutie manuala ca e mai fiabila dar sa schimbe ca o automata, sa imi lase eventual si Simona Patruleasa un comentariu la acest articol.
  • Opel Crossland I este o masina de oras, pentru ca la drum lung nu e nici foarte stabila si nici foarte antifonata. Bine, nu iti va intra o musca in gura la fel cum ii intra laptele pe nas lui Fakiru sau intrau alte chestii pe gura Evei Kent, dar tot nu e o masina cu care sa mergi des la drum lung.
  • Sistemul infotainment este fan Speranta TV, Trinitas si Speranta Radio. Este fan Dan Puric si Oreste Teodorescu. De asta vei pierde frecventele mai frecvent decat imi pierd eu coerenta sau isi pierde un angajat pe minimul pe economie entuziasmul.

Verdict Opel Crossland I

O masina facuta la repezeala si totusi atat de necesara. Asadar, avem un cross-over de oras, cu un benzinar turbo de dimensiunea unui blender, o cutie manuala, cateva dotari de baza si un pret foarte apropiat de cel al lui Duster cu un benzinar turbo de dimensiunea unui blender, o cutie manuala si cateva dotari de baza. Iar asta a fost exact ceea ce avea nevoie Opel in aceste vremuri – un cross-over ieftin, cu motor pe benzina si cutie manuala. Si iata ca lumea se inghesuie sa cumpere Crossland mai ceva decat se inghesuia lumea sa cumpere casete cu Eva Kent sau ore cu modelele lui Botezatu. Opel Crossland I – un rau necesar. Fara el noi puteam trai la fel de bine, dar Opel era mai falimentar decat Irinel Columbeanu in 20-20. La revedere domnule prim ministru!

Ce motoare recomand? Evident ca voi merge pe 1.2 Turbo de 110 cai pentru benzinar si 1.6 HDi pentru diesel, dar masina asta a fost facuta pentru acest microscopic 1.2 Turbo benzina. Nu de alta, dar asta era pe stoc, cu livrare imediata. Ca la Emag Genius, unde n-am inteles care-i treaba cu Genius.