Nu l-am prins pe primul Insight in Europa, dar Honda Insight II a fost printre noi si evident ca tot nu l-am cumparat. Si totusi, de ce ne incapatanam sa ignoram unul din cele mai ieftine hibride de pe piata?

Toata ideea Honda Insight a fost construita in jurul consumului de carburant. Daca noi in Europa am avut VW Lupo 3L, care era capabil sa scoata un consum de sub 3 litri la suta de km de mers extraurban (mers, nu condus ca nu prindeai viteze de calificat la condus), Honda facea un proiect asemanator tot prin anii 2000 si scotea primul Honda Insight, cu un modest motor de 1 litru si un motor electric de 13 cai putere si reusea sa scoata consumuri de sub 4 litri la 100 de km. Ceea ce era un proiect cel putin curajos, avand in vedere ca in SUA anilor 2000 existau monstri gen Ford Excursion, Chevy Suburban sau Dodge Viper II 8.0 V10 benzina aspirat de 450 de cai.

Dar totusi micul Insight a strans o mica comunitate de americani care au dezvoltat si conceptul de hypermiling – cum sa scoti cele mai mici consumuri posibil. Iar Honda Insight II nu are nici cea mai mica legatura cu toate astea.

Honda Insight II se lanseaza in 2010 ca o masina complet noua si nu a mai fost o revolutie in industria auto ci a fost doar un simplu raspuns din partea Honda catre Toyota Prius. Au aruncat la gunoi caroseria defunctului Honda Civic Hybrid, au pastrat acelasi tren de rulare si au montat peste caroseria de Honda Insight II, care seama izbitor de mult cu Prius. Mai izbitor decat atunci cand iti aduci aminte ca ai uitat un borcan acum 6 luni in frigider cu o ciorba si trebuie sa speli acel borcan. Dar macar au reusit sa faca o masina destul de mare, cu un portbagaj suficient de mare incat sa incapa bateriile cat si plasele biodegradabile pline cu mancare bio.

Motoare Honda Insight II

Hibrid

1.3 MPI + hibrid de 98 cai – Construit special pentru consum mic, acest motor are ca si particularitate un numar dublu de bujii pe cilindru, la fel ca la Alfa Romeo. Doar ca la Alfa Romeo erau facute pentru sport, aici sunt pentru a scoate consumuri de sub 5 litri la 100 de km de condus prin oras. In afara de faptul ca trebuie sa schimbi 8 bujii in loc de 4, unele motoare dezvolta apetit pentru ulei tarziu in viata, dar mult mai tarziu decat s-ar incumeta un proprietar de Honda Insight II sa conduca. Mai ramane asadar problema reala a sistemului hibrid care atunci cand are nevoie de servisare tu vei avea nevoie de ventilator mecanic.

Probleme Generale Honda Insight II

  • E o masina rara asa ca mult noroc la gasit piese si mecanici. Mai mult decat atat, chiar daca masina e foarte buna si foarte fiabila, totusi sistemul hibrid are nevoie de servisare speciala si ai sanse mari ca sa fii refuzat si de catre reprezentante.
  • Pentru a tine consumul jos s-a lucrat mult si la reducerea masei totale si s-a umblat inclusiv la insonorizare. Masinile asiatice in general sunt faimoase pentru insonorizarea proasta (Toyota Corolla), dar Hyundai Insight II de la 25 km/h incepe sa sune a UTB 650.

Verdict Honda Insight II

O masina destul de rara, care nu a avut un succes fulminant in Romanistan. Sa fie de la interiorul acela anost si poate chiar urat? Sa fie de la faptul ca nu ne intereseaza hibridile pentru ca suntem o tara diesel? Sau poate ca lipsa unei infrastructuri de servisare pentru hibride este ceea ce ne tine departe? Tot ce stiu este ca Honda Insight II este una din putinele masini hibride pe care le poti cumpara atunci cand ai un buget de 5000 euro asa ca daca vrei sa incerci ceva nou, Honda Insight II clar merita o privire. Doar ca sa nu ai pretentii de performante, pentru ca Honda Insight este lipsita de sportivitate la fel cum sunt eu lipsit de luciditate.