Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Fiat Sedici ( 2005 – 2014 )

Fiat Sedici sau cum sa faci o gluma care apoi sa deraieze si care sa tina aproape 10 ani si care sa ajunga prin locuri pe care nici nu le-ai vazut. Fiat Sedici, masina proiectata pentru batrani si cumparata de catre tineri. Fiat Sedici, masina oficiala „sigla face pe om”.



Fiat Sedici ia nastere in 2005 in urma unei colaborari dramatice dintre Suzuki si Fiat. Ungurii au adus fabrica, Suzuki a adus 4×4 iar Fiat a adus motoarele. Fiat Sedici, masina petrecere-de-revelion in sensul ca fiecare vine cu cate ceva.


Ideea era oarecum simpla. Suzuki vroiau o masina care sa stea intre Jimny si Vitara iar italienii vroiau un SUV de clasa mica pentru ca le lipsa din meniu. Au pus mana de la mana si au facut mai multe maini. Prima oara s-a lansat Fiat Sedici iar apoi a venit si Suzuki SX4. Fabrica fiind a japonezilor si anume in Esztergom la malul Dunarii la granita cu Slovacia, productia avea sa fie 1/3 pentru Fiat si 2/3 pentru SX4.


Nu mai trebuie sa spun ca masina a avut un succes enorm, dar doar pentru SX4. Fiat Sedici nu s-a bucurat de asa popularitate, iar la noi in Romanistan Fiat Sedici e o prezenta mai rara in public decat Ion Iliescu. Sau cultura. Sau educatia. Sau onestitatea atunci cand lumea vorbeste Selly. Asta pentru ca lumea a cumparat Suzuki SX4 pentru ca este Suzuki. Iar asta l-a facut vedeta atat in Europa cat si in afara Europei, prin Iran, India, Pakistan chiar si SUA. Iar Fiat Sedici? Pentru ca e Fiat, a ramas in Europa. Dar macar asta a fost o tentativa reusita de cross-over, cu cativa ani inainte ca fenomenul de cross-over sa fie popular MULTUMIM NISSAN QASHQAI PENTRU CA NE-AI STRICAT PETRECEREA. Aveai motoare decente, un sistem 4×4 capabil, preturi destul de mici si a fost una din primele masini care ne-au aratat ca nu trebuie sa fii Nelson Mondialu ca sa iti permiti o masina 4×4 si ca poti impaca si capra si varza, poti avea o masina ieftina care sa fie si de oras si de 4×4. Apropo de capra si varza…de ce sa moara capra vecinului?? Nu mai degraba sa moara vecinul ca sa ii iei capra???



Motoare Fiat Sedici


Benzina


1.6 MPI de 105 cai – Motorul este de origine Suzuki si nu ai mare asteptari de la el. Nici de la consum, fiabilitate sau performante. E acolo. Plus ca nu e ca si cum ai de unde alege. Cateodata dezvolta un apetit pentru ulei mai ceva decat romanii care dezvoltasera un apetit pentru casetele germane prin anii ’90. Da, exact casete din alea.


Diesel



  • 1.9 DDiS de 120 cai – Un subiect mai rasuflat decat o bere lasata 5 minute nesupravegheta la terasa, motorul asta nu are probleme notabile. Daca avea 150 de cai poate ca aveam ce urari de sanatate sa fac, dar la cel de 120 cai chiar nu am ce spune. Ma lasa somer.

  • 2.0 DDis de 136 cai – Nici acesta nu este motorul de pe Insignia. Cel de pe Insignia a pornit ca un 2.0 Multijet de la Fiat, dar apoi americanii de la GM l-au modificat atat de bine incat a devenit mai viral decat „ce facem Alexandru?? Ce sa facem uite stam” si care a avut o viata prea scurta, la fel ca si Alexandru. Dar acest 2.0 DDiS e de origine Fiat si nu are probleme notabile.



Probleme generale Fiat Sedici



  • Scrie pe el Fiat dar nivelul de dotari si calitatea interioarelor e cam pe acolo cu ceea ce ne-a obisnuit Suzuki. Daca as avea de ales intre a dormi pe jos, in Floreasca, langa groapa comunala, si a dormi intr-un Fiat Sedici, probabil ca as alege sa dorm pe jos. Primesti in schimb comenzi pe volan si aer conditional manual, standard.

  • Atentie la motoarele diesel pentru ca se impaca cu mersul urban la fel cum ma impac eu sau orice bugetar de la ghisee cu munca. Exista si bugetari care muncesc ca Ion la popa, dar stii exact la care bugetari fac referire acum. Probleme la filtrul de particule, injectoare, EGR si volanta. Toate astea pentru un consum marginal mai mic decat daca ti-ai fi luat un benzinar.

  • Fiat Sedici e una din putinele masini de la Fiat care au probleme cu rugina si asta pentru ca e de fapt un Suzuki, asa ca verifica bine masina inainte.



Verdict Fiat Sedici


Fiat Sedici a fost un pioner al industriei. Lansat in 2005 pe cand masinile de genul erau mai degraba curiozitati decat norma, in 2007 era cel mai bine vandut cross-over din Europa. Coincidenta sau nu, in 2007 apare si Nissan Qashqai, masina direct responsabile pentru toata nebunia cross-over actuala. Recomand Fiat Sedici? Daca nu ai un buget foarte mare pentru o masina care e capabila de 4×4 si care sa nu iti traga un sut in testiculele financiare, Fiat Sedici e una din cele mai bune alegeri. Si in special pentru ca e mai ieftina decat Suzuki SX4 doar pentru ca scrie pe ea Fiat in loc de Suzuki. Fiat Sedici – masina oficiala a „sigla face pe masina, nu masina pe sigla”. Sau ceva de genu.


 


Ce motoare recomand? Pentru benzina am stat mult si m-am gandit si am ales totusi 1.6 MPI-ul de cati cai vrei tu pentru ca singura diferenta e la norma de poluare, iar la diesel am sa recomand clasicul 1.9 DDiS pentru simplul fapt ca e o motorizare mai comun intalnita.


 


 


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA