Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Mercedes CLK II ( 2003 – 2010 )

La fel ca multe chestii in viata, prima oara nu o sa iasa exact cum ti-ai dorit. La fel cum si visul meu din copilarie a fost sa fac dragoste cu o femeie. Si mi-a iesit. Aproape. Mercedes CLK II.



 


Spun asta pentru ca primul CLK a fost una din cele mai slabe masini din istoria Mercedes, in ceea ce priveste calitatea si fiabilitatea. Proiectat pentru departamentul de marketing pentru ca masinile facute de catre ingineri se stricau mult prea rar ca sa necesite inlocuire, primul CLK era o masina care ruginea dinainte sa fie ansamblata. La fel ca si Luis Lazarus, primul CLK a vrut sa demonstreze ca poate, a facut niste zgomot si apoi a disparut in anonimat.


Dar apoi Mercedes a vazut ca daca faci masini la caterinca, clientii le vor cumpara tot la caterinca. Si uite cum si-au tras singuri un sut in testicule, o performanta aproape la fel de halucinanta precum cea a unui baron local care a reusit performanta genetica de a fi propria mama si Mercedes a inceput sa piarda din vanzari. Si uite ca dupa o perioada petrecuta in contuzie Mercedes a revenit si a inceput sa repare lucrurile, iar Mercedes CLK II a fost una din cele mai bune demonstratii.


Avem in continuare platforma de C Class W203 pe dedesubt, dar suspensia e noua, motoarele sunt noi, vopseaua e noua, nu mai avem rugina si avem si cateva motoare diesel. Si astea se potrivesc foarte bine cu caracterul de croaziera a lui Mercedes CLK II pentru ca e o masina la fel de agila ca Ozana Barabancea pre-operatie, dar e la fel de incantatoare si relaxanta precum vocea ei. Sau poti avea una din cele mai demente masini din perioada anilor 2008-2010, pe cand gloriosul 6.2 V8 facea ravagii sub forma lui C63 AMG, E63 AMG, ML63 AMG si inclusiv CLK63 AMG.



Motoare Mercedes CLK II


Benzina



  • 1.8 Turbo de 163 cai – Cel mai mic motor de pe Mercedes CLK II si unul din cele mai populare. Renumitul 1.8 Kompressor M271 e renumit si pentru probleme la intinzatoarele lantului distributiei dar daca ai un minim interes catre mentenanta masinii poate fi destul de ok.

  • 2.6 V6 de 168 cai – De departe cel mai fiabil motor montat pe Mercedes CLK II, acest 2.6 V6 de fapt sta sub numele CLK240 si e la limita impozitului dintre categoriile 2000 si 2599 cmc unde impozitul costa 1000 lei, si 2600 – 2999 cmc unde impozitul costa 2500 lei. Nu e cel mai rapid motor, nu e cel mai potent, nu e cel mai eficient, dar e al naibii de fiabil. Si are nevoie de 400 de litri de ulei la fiecare schimb.

  • 3.0 V6 de 228 cai – De aici incepe distractia odiosului M272. Am sa te rog sa retii numele de cod M272.

  • 3.2 V6 de 215 cai – Vechiul, anticul M112 care a fost montat si pe primul CLK dar si pe W220 S Class, acest motor e un monument viu al fiabilitatii, dar e marginal mai rapid decat cel de 2.6 dar costa de 400 de ori mai mult la impozit. Pas.

  • 3.5 V6 de 278 cai – Acelasi M272 care a dat dauna totala pe unde a fost montat, in special pe CLS pentru ca pe acolo il gasesti de obicei.

  • 5.0 V8 de 302 cai – Ajungem la motoare responsabile si un CLK500 cu motor M113 e o masina fabuloasa, chiar daca motorul asta e mai degraba pentru varul mai mare – Mercedes SL.

  • 5.4 V8 de 362 cai – Acelasi legendar M113 dus la 5.4 si care e surprinzator de fiabil. Legenda si realitatea spune ca poti face peste 700.000 km cu motorul original, daca il intretii cum trebuie.

  • 5.5 V8 de 382 cai – Acelasi M272 care nu merita cumparat si cu asta iti recomand sa mergi pe versiunea de 5.4 V8.

  • 6.2 V8 de 475 si 500 cai – Mai conteaza fiabilitatea si costurile de intretinere la M156-ele 6.2 V8? Asa ziceam si eu.


Diesel



  • 2.2 CDI de 148 cai – Gasit frecvent pe Sprinter, C Class si aproximativ orice masina din grupul Mercedes, aceasta bicicleta a satului a fost una din cele mai rezistente biciclete pe care le-a construit vreodata.

  • 2.7 CDI de 168 cai – Doar ca versiunea in 5 cilindri a fost chiar si mai buna si si-a demonstrat muschii sub capota lui Sprinter sau ML, fiind un motor de cursa lunga care iti poate cara minim 30 de pasageri sau 2 platforme auto, asa ca bagajele tale nu vor chinui deloc masina.

  • 3.0 V6 de 221 cai – Mai rarut dar mai dragut imi spune psihiatrul atunci cand ma aduce politia la el pentru ca iar am praduit spatiile de joaca de la gradinitile din Sectorul 4. Si eu privesc cu ochi tulburi si goi si ma gandesc ca aparentele mele la psihiatru sunt mai rare decat prezenta lui Mercedes CLK II 3.0 V6, desi ar trebui sa fie mult mai dese. Atat vizitele mele cat si prezenta lui CLK 3.0 V6 CDI.



Probleme Generale Mercedes CLK II



  • Mecanismul de la cabrio trebuie verificat daca functioneaza pentru ca e destul de complex si poate avea probleme.

  • Geamurile nu au stalpi pentru ca Mercedes CLK II a mers pe ruta aceasta de moda veche, iar asta inseamna din pacate ca trebuie sa verifici daca geamurile coboara si urca cum trebuie pentru ca nu ai doar un motoras ca la o masina normala, ci ai un mecanism complex.

  • Am tot mentionat despre motorul M272 si de ce este la fel de bun ca ideile lui Sorin Lavric si acum pot detalia. Motoarele M272 si M273 au faimoasa problema a axului balansier iar cand acesta se uzeaza si trebuie schimbat o sa canti „O viata mea!” atunci cand vei citi devizul de reparatie. Problema se rezolva abia cu generatia M276 dar Mercedes CLK II deja era pensionat de cativa ani atunci cand a aparut.

  • Cutiile automate sunt 5G Tronic si 7G Tronic. 5G Tronic e vechi, antic, lent dar incredibil de fiabil iar 7G Tronic e fix opusul. Iar noi ca prostii ne certam pentru 5G in 2021, pe cand Mercedes il avea inca din anii 2000.

  • Nici motoarele diesel nu scapa pentru ca sunt bantuiti de „ciuma neagra” la fel cum sunt si eu bantuit de vocile psihiatrilor. Garniturile si scaunele injectoarelor sunt probleme notorii, dar in special garniturile sunt responsabile pentru moartea subita a motorului. Asta se intampla in special daca uiti sa le schimbi si daca mergi constant prin oras.



Verdict Mercedes CLK II


E o masina matura si care ramane foarte fresh chiar si in ziua de azi. O evolutie a primului CLK, Mercedes CLK II a pus bazele a ceea ce urma sa fie E Class Coupe si ramane si astazi o masina de Grand Tour foarte capabila. Daca vrei sa calatoresti in lux si comfort mii de kilometri fara ca sa simti nici macar o urma de oboseala, Mercedes CLK II e genul acela de masina. Si e una din masinile mele preferate, cu toate problemele ei.


Ce motoare recomand? Pentru benzina recomand ori 2.6 V6-ele de 168 cai ori 3.2 V6-ele de 215 cai, dar cel mai bine se simte la drum lung, pe autostrada, intr-o excursie din Constanta pana in Lisabona. Iar pentru asta ai nevoie de dieselul de 2.7 in 5 cilindri si 168 de cai.


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA