Nu toate masinile trebuie sa aiba un miliard de cai putere si nici nu trebuie sa impresioneze vecinul. Dar daca vrei sa te impresionezi pe tine, Chevrolet Epica e clar una din masinile pe care trebuie sa le testezi macar o data in viata.

De fapt Chevrolet Epica e mai degraba Daewoo decat Chevrolet. Tehnologia cel putin e Daewoo, iar sigla e de la Chevrolet. Doar ca toata hoarda asta de Chevrolet-uri coreene ne-a impresionat placut pe noi romanii, pentru ca au urmat reteta traditionala coreeana pe care au aplicat-o si Hyundai si Kia. Facem masini ieftine, fiabile, simple, aruncam cateva kilograme de dotari si optiuni la pachet si le vindem oamenilor care vor o masina dar care nu vor neaparat ceva cu care sa impresioneze.

E o abordare total diferita fata de Chevrolet Malibu care teoretic l-a inlocuit pe Epica. Daca Malibu era mai degraba o portie de Amor a la Americana, Chevrolet Epica face parte din generatia de masini ieftine si bune. Nu de fite, nu performante, ci ieftine si bune. Si acum vor aparea haterii care se vor plange ca Chevrolet Epica, si de fapt Chevrolet cu totul, are interioare ieftine si proaste. Sa critici o masina ieftina pentru ca este ieftina, asta inseamna sa fii dac nascut liber si suveran, care se deplaseaza utilizand vehiculul sau motorizat.

Nu, nu incerc sa iau apararea lui Epica pentru ca nu este nimic epic la el la fel cum nici Ford Focus nu ma ajuta sa ma focusez la nimic. As putea spune ca e 4,8 metri de masina si cu asta as putea pleca acasa. Dar raman aici si iti spun ca Chevrolet Epica e un Mondeo si/sau un Passat mai ieftin, atat de cumparat cat si de intretinut. Plus ca nu a fost o masina populara printre romani si implicit printre samsari asa ca daca vrei o berlina de clasa medie dar la pret de clasa mica, Chevrolet Epica poate fi cea mai buna alegere de care nu ai auzit niciodata.

Motoare Chevrolet Epica

Benzina

2.0 l-6 de 141 cai – Da, e un 2.0 benzina in 6 cilindri, ca la BMW-urile vechi. Dar sa le pui la comun prin prisma aceasta e ca si cum ai spune ca Luis Lazarus are in comun cu Dan Diaconescu televiziunea investigativa. De fapt, acest 2.0 de la Chevrolet e un Luis Lazarus in comparatie cu Dan Diaconescu. Dar macar a fost popular printre taximetristi si devoratori de GPL asa ca il poti lua cu incredere, chiar daca acei 141 de cai sunt mai fictivi decat majoritatea anunturilor imobiliare.

Diesel

2.0 CRDi de 150 cai – Acelasi 2.0 diesel de origine Hyundai si montat pe Chevrolet Captiva, Chevy Malibu si alte chestii de genul. Daca il iei cu o cutie manuala pune bani deoparte pentru volanta cu masa dubla, iar daca iei cutie automata evita versiunea cu 6 trepte, cea de 5 trepte e mai fiabila. Iar la ambele mare grija la regenerarea filtrului de particule.

Probleme Generale Chevrolet Epica

  • Suspensia low-cost se simte, mai ales (sau maiales???) pe drumurile patriei. Vei avea de schimbat in esenta bucse, planetare, amortizoare, brate si cam tot ce tine de suspensia. Probleme in special pe partea de suspensie spate.
  • Ai cateva kilograme de optiuni, da. Dar interiorul e in stilul clasic Chevrolet asa ca Epica nu este vreun palat din Tandarei pe roti, ci mai degraba cortul de langa.
  • Directia este mai vaga decat motivele pentru care majoritatea ies la proteste in aceste vremuri tulburi dar neimbuteliate.

Verdict Chevrolet Epica

Chevrolet Epica e un Ford Mondeo la pret de Ford Focus, daca faci abstractie de plasticul ieftin si gri. De fapt, interiorul lui Epica seamana cu interiorul meu. Gri, mult, ieftin. Iar cu Chevrolet Epica chiar primesti foarte mult masina de banii tai. In esenta daca te intereseaza o masina ieftina si buna dar nu ai pretentii prea mari pentru ca e „doar o masina” si ai alte prioritati in viata. Iar daca esti pasionat auto, clar merita sa tragi un ochi peste Epica. Pentru ca e greu sa primesti mai multa masina, atat ca dimensiuni cat si ca dotari, la banii astia.

Ce motoare recomand? Pentru benzina probabil 2.0 in 6 cilindri de 141 de cai iar pentru diesel 2.0 CRDi de 150 de cai. Totusi, intre astea doua cred ca as alege taximetristicul benzinar.