Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Nissan Primera III ( 2001 – 2007 )

Nu m-am gandit ca voi scrie inca o data despre Opel Vectra C, dar iata ca Nissan Primera III imi ofera acesta oportunitate. Asa ca sa vedem care e treaba cu acest Vectra frantuzesc.



Si da, Nissan Primera III a fost blamat de multi fani Nee-san pentru ca a fost prima masina nascuta din colaborarea dintre Renault si Nissan si a fost o miscare oarecum logica pentru amandoi constructorii, dar cu pretul fiabilitatii scazute fata de Nissan Primera II. Nissan intradevar facea masini foarte fiabile dar erau atat de anoste incat pana si povestea „Mos Craciun si prietenii sai” era mai interesanta. Masinile japoneze din anii 90 sunt atat de anoste incat pana si vederile de la mare sau postarile cu „Buna dimineata haideti la cafea” mi se par mai interesante. Si inainte sa aruncati in mine cu reziduuri metabolice umane si sa spuneti ca masinile japoneze sunt perfecte si daca ar fi o persoana ar fi Aurel Temisan sau Roxana Ionescu, vreau sa va amintesc ca Nissan Primera face parte din zona normala de masini – golfurile si megane-urile japonezilor. Fiabile dar cam atat. Interioare ieftine si gri, exterioare ieftine si gri. Asadar, Nissan avea in sfarsit o masina europeana la aspect.


Iar Renault? Renault deja avea Laguna II in 2000 dar in schimb de la Nissan avea sa fure meserie si tehnologie. Cea mai importanta tehnologie? Deliciosul 2.0 dCi diesel de la Nissan, cu distributie pe lant si care la lansare era cel mai puternic motor din categoria sa, cu 150 sau 175 de cai. De fapt, motorul ala e atat de bun incat se produce si astazi si se monteaza pe masini gen Talisman, Koleos sau X-Trail. Si pe langa asta au vrut sa le traga un sut in testicule si au ajutat la design-ul lui Nissan Primera III, pentru ca masina aduce foarte mult a Citroen C6, S Class-ul francez.


Si apoi vine comparatia cu Opel Vectra C. Amandoua sunt masini care arata decent, au motoare similare, sunt printre cele mai bune candidate la categoria „cea mai multa tabla de banii tai. Nu neaparat buna, ci multa”. Amandoua au probleme la subvirare si amandoua depind foarte mult de motor ca sa fie masini bune sau niste gunoaie pe care nici XNS nu le primeste, chiar si daca ar face cea mai mare audienta din Galaxie. Iar ca bonus, Nissan Primera III nu e o masina atat de banala precum Vectra, chiar daca nu vei impresiona pe nimeni profund spunand ca detii o Primera.



Motoare Nissan Primera III


Benzina



  • 1.6 MPI de 109 cai – Cel mai microscopic motor de pe Nissan Primera III e un modest 1.6 benzina, inrudit cu celelalte benzinare disponibile. Si daca nu ar fi avut probleme pe cap, e atat de anemic incat raspunsul la intrebarea „in cat timp prinde 100 km/h” este „da”. Spre deosebire de raspunsul la intrebarea „ati tinut post?” care este „Deocamdata nu pot sa spun ca este un post ocazional pentru ca divulgaritatea umanistica a unui om s-ar putea retusa pe un blastom al non-salantei nonconformiste intr-un Jean Calvin.”

  • 1.8 MPI de 116 cai – Te-ai gandi care e logica unui motor cu doar 7 cai frumosi in plus, iar explicatia e simpla. Spre deosebire de echiparea pe saracie de 1.6 MPI, pe 1.8 MPI puteai bifa si o cutie automata CVT de origine Nissan care e ok in sinea ei dar mult noroc sa gasesti mecanici care sa o repare cand se va strica.

  • 2.0 MPI de 140 cai – Varful de gama pentru motorizarile pe benzina din Europa, pentru ca in Japonia Nissan Primera III a primit si un 2.5 benzina de 204 cai. Iar noi ce am primit? Un 2.0 de 140 de cai ce e faimos pentru probleme de chiuloasa. Multumim Nissan.


Diesel



  • 1.9 dCi de 120 cai – Aici avem acelasi 1.9 dCi folosit de catre Renault pe majoritatea masinilor, gen Laguna. Un fel de 1.9 TDI al francezilor, care are probleme ocazionale la EGR dar cam atat.

  • 2.2 dCi de 138 cai – Aici avem reteta proprie Nissan, motor pe care il gasesti mai degraba la Nissan X Trail. Dependent de schimburi de ulei la 8000 km la fel cum sunt si eu dependent de emisiunea Splash! Vedete la apa!, acest motor incepe sa protesteze prin a-si dinamita turbinele , EGR-ul si posibil intinzatoarele lantului distributiei desi asta e rara de tot pe motorul de 138 cai.



Probleme Generale Nissan Primera III



  • Am promis ca voi vorbi despre problemele comune ale motoarelor benzinare asa ca trag aer in piept si incep. Senzorul axei cu came isi da duhul si te lasa amanet in parcare. Lantul distributiei joaca de parca a facut stagiu 6 luni la Nea Marin si cel de 1.8 baga ulei talpa.

  • Cutiile manuale au probleme ocazionale la sincroane si timonerie iar cutiile automate CVT sunt de evitat. Practic, ai n-ai cutia, dai in gol.

  • Daca senzorul axei cu came nu e suficient ca sa te opreasca in parcare, atunci etrierii pe spate vor veni in ajutor, totul ca sa nu te deplasezi si sa nu te vada nimeni la volanul unui Nissan Primera III.

  • Interiorul ciudat de ieftin…nu, stai, ciudat SI ieftin. Probleme la cablajul de la volan pentru radio si astfel functioneaza cum are chef. De obicei Chef de Chef 2008.

  • Camera marsarier e aproape obligatorie pentru Nissan Primera III pentru ca ai hectare de masina si milimetri de luneta.



Verdict Nissan Primera III


Sa recapitulam. E la fel de mare ca un Opel Vectra C. Se simte cel mai bine cu un diesel de 1.9 de 120 de cai, la fel ca un Opel Vectra C. Subvireaza ca un Opel Vectra C. Practic, e un Vectra C de la Renault-Nissan, doar ca mai ieftin. Asadar avem un nou candidat veritabil pentru „cat mai multa tabla de banii tai. Nu neaparat buna, ci multa”. Dar Nissan Primera III apeleaza la latura ta practica, unde nu exista estetica, intristare si suspin. Trebuie doar sa ii vezi frumusetea interioara. Dar nu prin geamul din spate, pentru ca efectiv nu ai cum.


 


Ce motoare recomand? Pentru benzina recomand anemicul 1.6 MPI de 109 cai, dar cel mai probabil vei merge si tu spre dieselul de 1.9 dCi si 120 cai.


Scrie un raspuns
  • Puiu

    2023-07-19 10:41:13

    Mai ieși din bloc,mai ai de studiu.

  • Puiu

    2023-07-19 10:41:13

    Mai ieși din bloc,mai ai de studiu.

  • Puiu

    2023-05-27 09:24:44

    🐵 acolo sunteti

  • Puiu

    2023-05-27 09:24:44

    🐵 acolo sunteti

  • Puiu

    2023-01-15 10:39:30

    Bine zici,am exact 1 .6,2007,109hp,am rupt Eu închizătoare la cotiera,rest benzină,filtre,ulei și talpă 256k

  • Puiu

    2023-01-15 10:39:30

    Bine zici,am exact 1 .6,2007,109hp,am rupt Eu închizătoare la cotiera,rest benzină,filtre,ulei și talpă 256k

  • Puiu

    2022-03-04 19:31:44

    Tot Puiu ,de ce nu răspunzi,,aproape mașini,, ești mai interesant daca ți zici,,Departe mașini,,(dak vrei bula,bula,pune o diplomă de studii în auto pe site și mai vb.,nu mai ,, influenta aiurea ,,lumea,,

  • Puiu

    2022-03-04 19:31:44

    Tot Puiu ,de ce nu răspunzi,,aproape mașini,, ești mai interesant daca ți zici,,Departe mașini,,(dak vrei bula,bula,pune o diplomă de studii în auto pe site și mai vb.,nu mai ,, influenta aiurea ,,lumea,,

  • puiu,45 ani mentenanta 18 ani autovehicule rutiere...mai studiati japonezele pana n 2010,cu respect.

    2022-02-20 21:12:54

    am unul din 2007,fabricat in anglia,IMPECABIL,2 bielete antiruliu si amortizoare de haion in 240k,km,deci luati informatii de unde trebuie…..

  • Gabriel

    2021-06-24 22:26:04

    Problema senzorului Ax cu came e tipica la Megane 2 1.6 16v :))

  • Un sofer

    2021-06-19 09:23:51

    Buna ziua, domnule Aproape Mașină. Am nevoie de cateva sfaturi pentru cumpararea unei masini. Se poate sa iti adresez cateva intrebari intr-un email?

  • Eugen

    2021-06-18 11:28:13

    Era una la mine la bloc, cu o oglinda lipita cu scotch, cred ca nu mai avea nici ambreiaj la un moment dat ca o tura cand pleca de pe loc zici ca voia sa decoleze si abia se urna, plus ca mirosea a benzina de la ea de n-aveam curaj sa stau langa, d-apoi sa te mai si urci…


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA