Electrica sau eclectica??? In fine, nu ma pricep prea bine la cuvinte din astea pompoase, chiar daca dintotdeauna mi-am dorit sa fiu fotosinteza. Dar macar cei de la Renault stiu ce fac si anunta noul Renault Megane E-Tech, ce va fi disponibil din 2022.

 

Si cand spun ca Renault stie ce face in materie de electrice si ca Renault Megane E-Tech e o masina mai gandita decat viata si viitorul multora dintre noi, ma refer in special la experienta comuna Renault – Nissan in materie de electric. De o parte avem Nissan Leaf care a rupt stilul si vanzarile in zona de privat si de cealalta parte avem Renault ZoE cu care ne-am obisnuit la fiecare semafor, colt de strada, statie de taxiuri sau in fata oricarui club la 3 dimineata, gata sa preia pasageri mult prea beti care s-ar putea sa vomite tot pe bancheta spate.

Dar oare cat de multa experienta au?

Aparent Renault si Nissan au o experienta cumulata de peste 6 miliarde de kilometri doar pe masinile lor electrice, din care grosul cu siguranta a fost facut carand clienti si shaorme. Pe langa asta, experienta arata ca majoritatea oamenilor prefera sa isi puna masinile la incarcat peste noapte decat sa apeleze la incarcarea rapida, dar despre asta vorbim mai tarziu despre Renault Megane E-Tech.

 

Care sunt noutatile?

  • In primul rand Renault Megane E-Tech arata a cross-over dar e tot un hatchback. Nu e mai inalt decat Megane-ul actual. Dar va veni full electric si va fi construit in stilul acesta. Nu stim daca vor mai exista si versiune pe benzina si / sau hibride, desi Renault pregateste un sistem hibrid compus din 2 motoare electrice si un benzinar aspirat de 1.6, dar nu avem deloc informatii despre asta si viitorul este mai incert decat soarta Aproape Masini.
  • In orice caz, Renault Megane E-Tech vine cu doua optiuni de baterii si motoare, cea mai ieftina avand o autonomie declarata de 300 de km si 130 de cai putere iar cea mai scumpa va avea autonomie de 500 de km si 220 cai putere. Cat despre acceleratie, versiunea de 220 cai putere va accelera de la 0 la 100 km/h in 7,2 secunde ceea ce nu va dezamagi pe nimeni.

By Alexander Migl – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=109772550

Ce alte echipamente mai primim standard?

  • Pentru versiunea de baza se incepe cu jante de la 18″ si se ajunge pana la 20″ optional.
  • De asemenea am spus ca Renault a descoperit ca majoritatea oamenilor isi lasa masinile la incarcat peste noapte si nu folosesc incarcarea rapida, asa ca modelele standard nu vor avea optiunea de incarcare rapida. Si pentru ca vorbim de incarcare rapida, avem standardul de 80% in 30 minute din industrie. 
  • Suspensia multi-link si semi-intedependenta si plina de boni revine pe Renault Megane E-Tech. Sigur, nu o sa fie vreun Ford Focus ca si agilitate, dar clar e un ajutor binevenit.

By Alexander Migl – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=109772550

 

Cat va costa?

Nu avem preturile inca oficiale dar se preconizeaza ca va sta undeva in zona 35-40.000 euro, ceea ce se traduce in 25-30.000 euro dupa aplicarea reducerii de la stat. Adica undeva intre Hyundai Ioniq, VW ID.3 si Nissan Leaf.

 

Ce ziceti, mai merita sa scoata Renault o versiune hibrida a lui Megane sau sa mearga direct pe electric?