Vesti bune, vorbim despre noul Dacia Sandero!….nu, stai, asta nu e vorba mea….Vesti bune, Dacia Spring detroneaza tot ce era in segmentul EV din Italia si devine cel mai bine vandut vehicul electric din tara prosciutto cotto.

Rapoartele industriei auto din Italia arata bine pentru Spring, dar nu arata bine pentru industrie per total. Vanzarile au scazut cu 33% fata de 2020 si cu 26% fata de Septembrie 2019, cand pandemia nu incepuse sa ia avant in Europa. In zona privata scaderea a fost de 34%, iar in zona comerciala de 13% si o scadere de 63% in zona flotelor achizitionate in vederea inchirierii si a taximetriei.

Totusi, Dacia Spring a profitat de valul electric si a devenit cel mai bine vandut vehicul electric, in conditiile in care masinile clasice au suferit pierderi drastice. Printre cei mai mari au fost Skoda cu -61% si Mercedes-Benz cu -45% si Porsche cu un respectabil -17% dar la ei doar era vorba ca nu au masini pe stoc, nu ca nu au clientii bani. Renault -42%, Nissan – 38%, Ford -45%, Toyota -36%, VW -31%, BMW -28%. Ai prins ideea. Da, au si ei un program Rabla prin care se da un voucher de 1500 euro pentru masinile care polueaza putini, dar nu s-au inghesuit prea multi italieni ca sa acceseze aceste bonusuri.

S-au inghesuit totusi in zona de electric, unde primesti de la stat o reducere de 4500 euro pentru hibride si 8000 euro pentru pur electric. Ca si comparatie, in Romanistan primesti 4000 euro pentru hibride si 9000 euro pentru pur electric, noi avem cel mai mare ajutor de la stat din Europa pentru achizitia de masini electrice. Iar in zona electrica lucrurile arata bine, vanzarile de masini electrice crescand cu 107% si cu 87% pentru cele hibride, iar daca facem o medie punem spune lejer ca vanzarile s-au dublat.

Si Dacia Spring?

Dacia Spring a luat primul loc pe podium cu 1876 unitati vandute, mult peste Fiat 500-ele de pe locul 2 si ale sale microscopice vanzari de 1289 de unitati. Iar la sectiunea hibrid cel mai bine s-a vandut Jeep Compass cu 686 unitati, urmat de Jeep Renegade si Renault Clio. E un inceput.

 

Am intrat repede pe Dacia.it ca sa vad care e treaba cu Spring-ul. E identic cu al nostru, nu prea ai ce optiuni sa ii pui  si incepe de la 19900 euro in versiunea „Comfort” si 21300 euro in versiunea „Comfort Plus” vs 18300 euro cat costa la noi si asta e si singura noastra versiune. Deci la noi un Spring incepe de la 9300 euro dupa reducerea de la stat, iar in Italia incepe de la 11800 euro. Si ghici ce, Dacia Sandero in echiparea de top „Streetway Comfort” incepe de la 11300 euro fara reducerea de la stat deci coboara la 9800 euro dupa reducere. Sigur, primesti 1.0 aspiratul de 65 de cai si daca vrei sa te deplasezi oriunde ai nevoie de 1.0 Turbo de 90 de cai si care incepe de la 12400 euro dar ai prins ideea. Si revenind la Dacia Spring, din pacate nici modelul italian nu are aer conditionat automat nici macar ca si optiune deci probabil ca inginerii au renuntat din start la ideea de aer conditionat automat doar pentru a mentine autonomia oficiala in oras de peste 300 de km.

Totusi, in ciuda tuturor adversitatilor, Dacia a fost una din putinele marci pe plus, cu vanzari in crestere si Dacia devine astfel a treia cea mai populara marca auto din Italia, dupa Fiat si VW. Iar la probleme individuale, Dacia Sandero este a 4-a cea mai bine vanduta masina din Italia, iar Duster-ul este tocmai pe locul 5.