Presedintele Frantei Emmanuel Macron a anuntat alocarea a 30 de miliarde de euro pentru redresarea economiei Frantei si ducerea in directia electrice si ecologice.

Emmanuel Macron a declarat marti ca s-a aprobat un pachet de 30 de miliarde de euro pentru redresarea industriei si a productiei, dintre care 4 miliarde vor fi destinati industriei de transporturi si automobile. Pachetul intitulat „Franta 2030” are rolul de a stimula industriile de energie regenerabila, semiconductori, vehicule electrice si robotica.

„Franta trebuie sa produca mai mult” a declarat Macron, declarand si ca unul din obiectivele planului Franta 2030 este de a produce pana la 2 milioane de vehicule electrice si hibride pe an, pana in 2030. „Trebuie sa avem un raspuns industrial la provocarea unei noi modalitati de transport” a declara presedintele Frantei, accentuand nevoia unei flote comerciale cu 0 emisii.

Si planul pare a fi deja pus in actiune, pentru ca Renault a inceput recent constructia unei fabrici de masini electrice in Nordul Frantei iar Stellantis a anuntat ca urmeaza sa construiasca 3 fabrici noi de baterii auto, iar toate acestea se leaga si de ajutorul de 8 miliarde de euro acordat anul trecut pentru vehicule electrice, statul francez platind pana la 10.000 euro din pretul unei masini electrice noi, una din cele mai mari reduceri din UE.

Plus ca abordarea din 2021 este diferita de cea a lui Sarkozy din 2008 cand a lansat un proiect de relansare economica, in sensul ca Macron a pus gand bun firmelor mici, autohtone, in defavoarea multinationalelor. Nu de alta, dar Franta nu a mai fost pe plus la export de bunuri industriale de prin 2002 iar industria din Franta e cam la acelasi nivel cu a noastra, moarta in papusoi de ceva timp, asa ca planul Franta 2030 vine in ajutorul micilor producatori.

Sursa: Foto Leo Lara/Studio Cerri

Iar daca te intereseaza planul Franta 2030 complet, el arata cam asa:

  • 8 miliarde de euro pentru energie nucleara si regenerabila, inclusiv constructia unei noi centrale nucleare;
  • 4 miliarde de euro pentru transporturi, cu obiectivul de 2 milioane de vehicule produse anual;
  • 1,5 miliarde pentru agricultura si alimentatie;
  • 6 miliarde de euro pentru robotica;
  • 2 miliarde de euro pentru sectoarele in dezvoltare;
  • 5 miliarde de euro pentru start-up-uri industriale;

 

Sa fie acesta momentul revolutiei industriale 2.0 in Franta si posibil in Europa? Sau doar sa fie o miscare a lui Emmanuel Macron de a castigat electorat pentru ca in 6 luni isi termina mandatul?