Se pare că pentru Tesla, sfârșitul anului 2021 se anunță a fi glorios deoarece este probabil să obțină o creștere a veniturilor pentru ajutorul oferit către Jaguar Land Rover în respectarea regulilor Uniunii Europene,care reglementează emisiile de gaze cu efect de seră de la mașini și SUV-uri.

Potrivit unui articol de pe website-ul Comisiei Europene, producătorul auto american intenționează să unească flota de vehicule electrice pe care le vinde în UE cu vehiculele pe care Jaguar Land Rover le livrează clienților. Așadar, JLR se va alătura Honda,care  deja a ajuns la un acord cu Tesla  acum aproximativ un an.Totuși,niciun reprezentant JLR nu a dorit să comenteze cu privire la ultimele noutăți.

Deși nu e prea darnic în a specifica cât de multe venituri provin de la anumiți producători, doar în primele 9 luni ale anului, Tesla a generat venituri de aproximativ 1,15 miliarde de dolari ajutând producătorii de automobile să respecte reglementările stricte privind emisiile.

Iar in cazul in care nu stii despre ce e vorba, legislatia UE impune ca producatorii auto sa respecte o medie de emisii de CO2 la nivel de modele, iar daca nu o respecta trebuie sa plateasca amenzi. Cum a platit JLR anul trecut 35$ da meleoane amenda.

Dar aici vine partea interesanta si anume ca se pot crea aliante, iar UE va calcula media la nivel de alianta si astfel toti producatorii pot scapa de ochii vigilenti ai justitiei de la Bruxelles. Gandeste-te ca de exemplu in grupul VW daca lansezi 5 modele electrice de la Skoda, poti acoperi emisiile CO2 ale unui Q7 5.0 TDI. Practic asta e si logica UE, ca sa ofere o sansa si producatorilor de masini puternice care nu ar avea nicio sansa de a respecta baremul, Land Rover fiind o victima sigura dar si tot ce inseamna Porsche, Ferrari, Lamborghini si alte chestii exotice.

 

Si aici intervine Tesla. Tesla are doar masini electrice deci emisii CO2 0, asa ca Elon Musk isi vinde participarea in astfel de aliante pentru ca sunt producatori care au nevoie de asa ceva. Gen cum Ford i-a sunat pe cei de la Volvo, cei de la VW i-au sunat pe cei de la MG sau cum Honda a apelat la americanii de la Tesla si cum fac si cei de la JLR acum. Si se pare ca acest business este foarte important pentru Tesla, fiind mult mai important decat vanzarea masinilor si valorand miliarde de euro in plati anuale contra aliantei.

Sa fie aceasta manevra o specula, un mod de a face afaceri prin care exploatezi regulile, un mod prin care producatorii auto vor construi in continuare motoare cu combustie interna, o romaneala sau toate la un loc?