Duminica se anunta a fi prima zi de reluare a productiei pentru fabrica Skoda din Cehia, dupa o pauza de 2 saptamani.

Dupa anuntul de pe 7 octombrie cand a fost comunicata oprirea productiei datorita lipsei acute de componente critice, zilele acestea s-a luat decizia pentru redeschiderea acesteia, dupa cum afirma si purtatorul de cuvant al Skoda, Kamila Biddle: ,, Pot confirma ca majoritatea liniilor de productie ale Skoda Auto vor relua activitatea dupa o intrerupere de doua saptamani in aceast seara, incepand cu tura de noapte de la ora 22:00”.

                                                                                Sursa:Reuters

Se pare ca deficitul global de microcipuri, dupa cum s-a tot discutat in ultima perioada, a condus la o productie cu un sfert de million mai putine masini decat se astepta in acest an, ce se traduce printr-un cost al sectorului auto de 9 miliarde de $, adica un minus de 200 de miliarde de coroane in vanzari, dupa spusele celor din Asociatia Ceha a Industriei Auto.

Vestile nu sunt prea bune, sectorul auto fiind coloana vertebrala a economiei cehe si care cuprinde 180.000 de muncitori si reprezentand un sfert din intreaga  productie industriala. Se pare ca economia ceha s-a extins mai lent decat se dorea in al treilea trimestru, in care se zarea o redresare care si-a pierdut insa din avant odata cu scaderea cererii externe si criza globala a ofertei ce a lovit sectorul auto.

Ceilalti producatori de masini cu fabrici de asamblare in Republica Ceha sunt Hyundai, care se pare ca a fost cel mai putin afectata de deficitul de cipuri, și Toyota care e eterna.