Nissan a raportat marti un profit operational trimestrial de 560 de milioane de dolari, pe masura ce veniturile si-au revenit din contuzia pandemiei.

 

Producatorul de automobile a reusit sa reduca stimulentele pe piata cheie din SUA si sa mareasca marjele in trei  luni pana la 30 septembrie, din cauza cererii in crestere cuplate cu ofertele limitate de vehicule din cauza reducerii productiei pe fondul penuriei globale de cipuri. Nissan a beneficiat, de asemenea, de reinnoirea gamei de modele vechi, ca parte a unui plan de afaceri pentru a imbunatati profitabilitatea prin reducerea productiei globale si a tipurilor de modele cu 20%, dupa spusele directorului de operatiuni Ashwani Gupta intr-o conferinta de presa.

Gupta a tinut sa  avertizeze ca lipsa cipurilor ramane „o provocare”, deoarece concurenta pentru componenta cheie creste in randul producatorilor de automobile si de dispozitive electronice. Directorul financiar Stephen Ma a declarat ca pragul de rentabilitate al Nissan este acum de aproximativ 3,7 milioane de vehicule pe an, in scadere de la 4,4 milioane.

 

Compania si-a ridicat estimarea la un profit operational de 180 de miliarde de yeni (1,6 miliarde de $) pentru anul fiscal pana in  martie, de la 150 de miliarde de yeni anuntati in iulie.

 

Desi consecintele continue ale pandemiei si deficitul de cipuri la nivel de industrie sunt o lovitura pentru producatorii de automobile din intreaga lume, Nissan este lovit intr-un moment deosebit de dificil. Mai exact, Nissan si-a redus tinta globala de vanzari la 3,8 milioane de vehicule de la o prognoza anterioara de 4,4 milioane. Vanzarile de vehicule ale companiei au scazut in fiecare luna in trimestrul iulie-septembrie fata de anul anterior, dar volumul a crescut cu 4,1% in acest an fiscal pana in septembrie. Compania a atentionat  la inceputul acestui an ca este de asteptat sa existe pierderi de aproximativ 500.000 de unitatii de productie datorita  lipsei continue de cipuri.

Lipsa de piese cauzeaza intarzieri in  lansarea de catre Nissan a noilor modele, cum ar fi crossover-ul complet electric Ariya.

Se pare ca o urma de speranta exista pentru Nissan chiar daca a suferit datorita lipsei de cipuri, deoarece este pe cale sa atinga anul acesta obiectivul de marja de profit operational de 2% pe care si-a stabilit-o in planul sau de redresare, a declarat Uchida in septembrie.