Producatorii auto mondiali intentioneaza sa  cheltuiasca mai mult de jumatate de trilion de dolari pe vehicule electrice si baterii pana in 2030.

 

Potrivit unei analize Reuters, aceasta intentie a producatorilor auto va stimula investitiile care vizeaza atragerea cumparatorilor de masini de la vehiculele pe combustibili fosili si indeplinirea tintelor de decarbonizare din ce in ce mai dure. Cea mai recenta analiza arata ca producatorii de automobile au in plan sa cheltuiasca aproximativ 515 miliarde de dolari in urmatorii cinci pana la 10 ani pentru a dezvolta si construi noi vehicule alimentate cu baterii si pentru a pensiona motoarele termice.

 

Dar directorii din industrie si prognozatorii raman ingrijorati de faptul ca cererea de vehicule electrice a consumatorilor ar putea sa nu atinga obiectivele agresive fara stimulente suplimentare substantiale si cheltuieli si mai mari pentru infrastructura de incarcare si capacitatea retelei.

Sursa: Moneyshake

 

In 2020, toti producatorii de automobile la nivel global au cheltuit impreuna aproape 225 de miliarde de dolari pentru cheltuieli de capital si cercetare si dezvoltare, potrivit AlixPartners. Alte sondaje au venit cu proiectii diferite de cheltuieli. In iunie, firma de consultanta AlixPartners a declarat ca investitiile din industria auto in vehicule electrice vor ajunge la 330 de miliarde de dolari pana in 2025.

Tesla se  pare ca e singura companie care vinde practic fiecare vehicul pe care il poate construi si pregateste noi „gigafabrici” de miliarde de dolari in apropiere de Berlin si Texas, care isi vor spori semnificativ capacitatea de productie anuala. La inceputul lunii noiembrie, compania a fost evaluata la 1,2 trilioane de dolari, adica cu mai mult de doua ori valoarea combinata a Grupului Volkswagen, Toyota, Ford Motor si General Motors.

 

Intre timp, presiunea politica si de reglementare se bazeaza pe producatorii auto din lume ca vor incepe sa renunte treptat la productia de vehicule pe combustibili fosili, inclusiv hybrid pe benzina – electrice, in urmatorii 10-15 ani, in timp ce creste productia de modele complet electrice. Un bun exemplu sunt o serie de tari, de la Singapore pana in Suedia, care au declarat ca vor interzice vanzarile de vehicule noi cu motoare cu ardere pana in 2030. Grupul VW din Germania, continua sa conduca  restul industriei, cu peste 110 miliarde USD in angajamente de investitii in vehicule electrice si baterii pana in 2030. Aceste angajamente, care reprezinta mai mult de 20% din totalul industriei, stau la baza planurilor agresive de lansare ale VW pentru milioane de vehicule electrice in Europa, China si America de Nord in urmatorul deceniu.

 

VW si  producatorii germani de automobile Daimler si BMW planuiesc sa cheltuiasca un total de 185 de miliarde de dolari pana in 2030, in timp ce producatorii de automobile din SUA GM si Ford se așteapta sa cheltuiasca aproape 60 de miliarde de dolari pana in 2025.