Tehnologia ramane in fundal pana cand este nevoie; siguranta, greutatea si economia de spatiu vazute ca beneficiile principale cu care Continental vrea sa ne ia ochii si banii dar care sa ne faca sa ne pastram viata.

Sursa: Continental AG

 

Sunt ani de zile de cand producatorii de automobile si furnizorii au prezentat cu mandrie cele mai recente tehnologii de interior sub forma de ecrane mai multe si mai mari sau sisteme audio cu mai multe difuzoare. Dar o tendinta relativ noua care abia acum apare in masinile noi  are o abordare mai discreta. „Tehnologia timida”, asa cum este denumita, ascunde tehnologia in alte obiecte pana cand este necesara pentru a evita supraincarcarea soferului cu prea multe informatii. Aceasta poate insemna ecrane sau panouri de control care par a fi piese de ornamente interioare. Pentru vehiculele autonome, in special asa-numitele Nivel 3 sau 4, in care soferul este necesar doar in situatii de urgenta, tabloul de bord, volanul si pedalele se pot retrage in firewall atunci cand masina se conduce singura.

La sfarsitul lunii octombrie, la Frankfurt, Continental a prezentat o serie de produse viitoare din sectorul sau de afaceri User Experience, inclusiv un sistem audio fara difuzoare pentru aplicatii interioare si exterioare ca sa poti tipa la sarakiile de pietoni, ecrane de afisare care sunt ascunse in spatele unui panou de bord si o camera de monitorizare a atentiei soferului integrata in panoul de bord.

In afisajul ShyTech de la Continental, un material de suprafata semi-transparent poate fi facut sa semene cu granulatia lemnului, fibra de carbon sau chiar piele. Ecranele si comenzile pot fi apelate printr-o miscare a mainii, control vocal sau atingand suprafata ecranului.

,,Daca se doreste, afisajul ShyTech se poate intinde pe latimea panoului de bord”, spune Continental. De asemenea, permite plasarea ecranelor oriunde in cabina iar siguranta este imbunatatita deoarece exista mai putine reflexii de la suprafetele ecranului.

Ecranul ShyTech urmeaza sa apara in productia de serie in 2023, a declarat Kai Hohmann, manager de produs pentru solutii de afisare la Continental. Intr-o alta contributie la eliminarea dezordinei vizuale, Continental ofera si o camera integrata de atentie a soferului, care este incorporata in ornamentul panoului de bord. Camerele actuale apar ca mici dispozitive tip cupola, in general montate in partea de jos a panoului de bord.

Sursa: Continental AG

O alta surpriza ce o ascunde noua viziune a Continental este sunetul fara difuzoare. Continental este deosebit de mandru de sistemul sau Act2ated Sound, care a fost in dezvoltare de cinci ani si se bazeaza pe date din suprimarea zgomotului, vibratiilor si duritatii (NVH). Cea mai mare economie de greutate si spatiu  poate veni din eliminarea subwoofer-ului, au spus inginerii Continental. Actuatoarele amplasate pe panouri rigide sau firewall pot genera sunetul de joasa frecventa – de la 20 la 30 Hz – de bas profund.

Versiunile timpurii ale sistemului au fost prezentate in ultimii ani, inclusiv la salonul CES din 2020, dar Continental spune acum ca productia de serie ar putea incepe inca din 2023.