Arhitectura E3 va sta la baza modelelor compacte Toyota, incepand cu urmatorul C-HR.

Sursa:Pixabay

 

Toyota pregateste o noua platforma de vehicule specifica Europei, care va gazdui sisteme de propulsie complet hybrid, hybrid plug-in si complet electrice, in functie de conditiile pietei si de preferintele clientilor.

Arhitectura va combina elemente ale platformei globale compacte Toyota (GA-C) si ale platformei e-TNGA numai pentru vehicule electrice. ,,E3 inseamna emotie, angajament si energie”, spune Toyota Europe.

Toyota are nevoie de o noua arhitectura pentru Europa deoarece nu va construi vehicule bazate pe platforma e-TNGA in regiune, ci le va importa din Japonia, incepand cu crossover-ul compact bZ4X care va fi lansat anul viitor.

,,Platforma E3 va permite producatorului de automobile sa ajusteze combinatia de trenuri de propulsie a produselor sale principale in functie de cererea clientilor si de disponibilitatea infrastructurii de incarcare”, a declarat CEO-ul Toyota Motor Europe, Matt Harrison.

„Suntem convinsi ca aceasta calatorie catre neutralitatea emisiilor de carbon nu va fi doar electrica, ci va fi eclectica, adica va imbratisa mai multe tehnologii si combustibili care duc toate catre aceeasi destinatie”, a declarat Harrison intr-un interviu pentru Automotive News Europa.

Toyota va instala platforma E3 in fabricile sale din Marea Britanie si Turcia, care construiesc deja modele bazate pe arhitectura GA-C. Cele doua fabrici au o capacitate totala combinata de peste 450.000 de unitati pe an. Harrison a spus de asemenea, ca platforma E3 va intra in productie in a doua jumatate a acestui deceniu.

 

Acesta va sprijini gama tot mai mare de modele compacte a Toyota, care a fost extinsa odata cu noul SUV Corolla Cross alaturandu-se SUV-urilor C-HR si RAV4 si modelelor Corolla hatchback, berlina si break. Viitoarea linie compacta a Toyota va evolua, si doar hatchback-ul Corolla si posibil berlina vor fi inlocuite. Clientii de break ar fi deserviti de Corolla Cross, care va fi importata din Japonia urmand ca o a doua generatie, care va debuta mai tarziu in deceniu, va fi fabricata in Europa pe arhitectura E3.

Toyota va folosi, de asemenea, arhitectura E3 pentru a sustine un C-HR de a doua generatie. SUV-ul coupe cu design distinctiv a fost lansat in 2018 si este cea mai veche oferta din gama compacta a producatorului auto din Europa.

Cu 88.433 de unitati vandute in Europa din ianuarie pana in octombrie, CH-R este al doilea cel mai vandut SUV al Toyota, dupa RAV4 (92.552) si al patrulea cel mai bine vandut in general, dupa masina mica Yaris (164.164) si gama Corolla (121.233), dupa cum arata cifrele JATO Dynamics.