Hibrizii „Mid power” de la Stellantis combina celulele de combustibil si bateriile pentru a ajunge la 400 km de autonomie. Oficial Peugeot, Citroen si Opel intra in lupta cu hidrogenul.

Sursa: Electrive.com

Era dubelor alimentate cu hidrogen a inceput la Stellantis, care va incepe productia limitata de autoutilitare comerciale medii de la Peugeot, Citroen, Opel.

Peugeot va livra prima sa duba e-Expert Hydrogen catre Watea, o subsidiara a grupului Michelin, dupa anuntul de miercuri a marcii. Citroen va furniza camionete e-Jumpy Hydrogen furnizorului de energie Suez, iar primele modele Opel Vivaro-e Hydrogen vor fi in mainile producatorului de electrocasnice Miele.

Furgonetele se bazeaza pe versiuni complet electrice si folosesc un grup motopropulsor hibrid „de putere medie”, care poate oferi 400 km (250 mile) de autonomie cu emisii zero pe ciclul WLTP, ,,fara a fi nevoie sa petreceti ore intregi reincarcand bateriile”, au declarat marcile.

In centrul grupului de propulsie se afla o baterie de 10,5 kilowati-ora, care poate fi reincarcata conventional cu o priza, oferind o autonomie de 50 km. Acest interval este inclus in cifra totala de 400 km. Insa, sursa sa primara de incarcare este o pila de combustibil de 45 de kilowati cu un rezervor de 4,4 kg care poate fi alimentat in trei minute.

Sursa: EVmarket

Marcile spun ca grupul motopropulsor cu hidrogen nu afecteaza capacitatea de incarcare, care este de 5,3 metri cubi pentru o versiune mai scurta si 6,1 metri cubi pentru o versiune mai lunga. Furgonetele au o sarcina utila de aproximativ 1.000 kg. Furgonetele vor fi asamblate la uzina Stellantis Sevel Nord din Franta, apoi convertite la energie cu hidrogen la centrul de expertiza in hidrogen al grupului din Ruesselsheim, Germania. Totusi, brandurile nu au dezvaluit preturile pentru versiunile cu hidrogen ale dubelor.

Stellantis, insa, nu este singurul producator auto care lanseaza autoutilitare cu hidrogen pe piata europeana. Renault a oferit versiuni cu hidrogen ale furgonetelor mici Kangoo si furgonetelor mari Master si planuieste o versiune cu hidrogen ale modelului Trafic de dimensiuni medii.

Energia cu hidrogen a fost promovata ca o alternativa cu emisii zero la vehiculele electrice cu baterii, dar lipsa infrastructurii de alimentare cu combustibil, costul grupului motopropulsor si preocuparile legate de extractia hidrogenului au limitat in mare masura tehnologia pana acum.

In prezentarea celor trei dube la inceputul acestui an, Stellantis a spus ca Germania are aproximativ 90 de statii de alimentare cu hidrogen, iar Franta doar 25.

Majoritatea analistilor si chiar producatorilor de automobile spun acum ca prima utilizare pe scara larga a tehnologiei celulelor de combustie cu hidrogen va fi in vehiculele comerciale, care parcurg un traseu definit in fiecare zi si se pot intoarce la un depozit pentru realimentare, depasind unele dintre limitarile infrastructurii.