Masinile electrice au reprezentat aproape doua treimi din totalul inmatricularilor din Norvegia pentru tumultosul an 2021.

Sursa: Tesla

Vanzarile de masini electrice in Norvegia au crescut cu 48% anul trecut, asigurandu-se ca aproape doua din trei vehicule noi au fost alimentate cu baterii si reusind ca Tesla sa fie marca de top vanduta in 2021, ceea ce este ciudat pentru o tara cu o clima precum Norvegia.

Planuind sa devina prima tara care pune capat vanzarii de masini pe benzina si diesel pana in 2025, Norvegia, care este insasi producatoare de petrol, scuteste vehiculele complet electrice de taxele impuse modelelor care utilizeaza motoare cu ardere interna.

La nivel de industrie si de producatori de masini, americanul Tesla a ocupat o cota de 11,5% din piata totala a masinilor, devenind marca numarul unu pentru prima data pe o baza anuala, in fata nemtilor de la Volkswagen care s-au oprit la o cota de doar 9,4%.

Producatorul auto american a raportat duminica livrari trimestriale record care au depasit cu mult estimarile de pe Wall Street, eliminand deficitul global de cipuri pe masura ce creste productia din China.

Modelul Tesla 3 a fost cel mai popular model al anului, inaintea RAV4 hibrid de la Toyota, singura masina de altfel din top 10 cu motor clasic cu ardere interna, iar cross-overul electric VW ID.4 ocupand locul trei.