Guvernul italian analizeaza un ajutor anual de 1,1 miliarde de dolari pentru a-si stimula industria auto pe masura ce aceasta se indreapta catre un viitor mai ecologic.

Sursa: AutoMarket

Italia va acorda sprijin de sute de milioane de euro unei fabrici de baterii din sudul Italiei, planificata de catre Stellantis. „Suntem convinsi ca Stellantis ar trebui sa continue sa fie angajata in proiecte in Italia, iar gigafabrica de la Termoli pe care Roma o va sprijini cu 369 de milioane de euro (420 de milioane de dolari) din bani publici demonstreaza acest lucru”, a declarat Giancarlo Giorgetti pentru cotidianul Il Sole 24 Ore intr-un interviu publicat joi, fara a clarifica insa investitia totala asteptata pentru fabrica.

Giorgetti a mai spus ziarului ca Roma ar putea aproba inca de vineri un pachet de 1 miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) pe an, timp de cel putin trei ani, menit sa finanteze stimulente pentru achizitionarea de masini cu poluare scazuta si conversia fabricii de productie catre vehicule electrice. Producatorul auto, format in ianuarie 2021 prin fuziunea dintre Fiat Chrysler si PSA, a declarat ca strategia sa va fi sustinuta de cinci fabrici de baterii din Europa si America de Nord, iar una se va afla la uzina sa de motoare din Termoli.

Planul de trei ani include stimulente si sprijin financiar pentru transformarea liniilor de ansamblare catre modele mai ecologice, a spus Giorgetti. Un acord intre Roma si Stellantis nu a fost inca incheiat. Stellantis, care detine 12 fabrici in Italia, a fost lovita in mod deosebit de puternic de pandemie, cu un efect negativ pentru reteaua sa de furnizori. Stellantis are aproximativ 50.000 de muncitori in Italia. Desi noile masuri urmaresc sa orienteze productia auto italiana catre vehicule electrice, Roma ar sprijini in continuare productia unor masini pe benzina, diesel si hibrid.

Sursa: breakinglatest.news

„A ajuta doar pe partea electrica ar face o favoare producatorilor de masini straini”, a spus Giorgetti in interviu. „De asemenea, trebuie sa incurajam achizitionarea de vehicule mai ieftine de catre oamenii mai putin bogati”.

Italia a fost vazuta ca fiind un intarziat in productia de vehicule electrice, deoarece guvernul a facut lobby catre Uniunea Europeana sa amane termenele limita pentru planurile de eliminare treptata a combustiei interne, in incercarea de a sustine producatorii de automobile de inalta performanta precum Ferrari si Lamborghini.