Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Renault, VW, Stellantis pot fi afectate de sanctiunile catre Rusia

Renault, VW, Stellantis si alti producatori auto europeni s-ar putea confrunta cu oricare dintre sanctiunile occidentale impotriva Rusiei din cauza crizei din Ucraina.



Sursa: Wikimedia Commons


Orice sanctiuni impuse Rusiei pentru actiunile sale in Ucraina de catre SUA si aliati ar putea afecta cei mai mari producatori auto din Europa, inclusiv Grupul Renault, Grupul Volkswagen si Stellantis. Toate trei au operatiuni semnificative in Rusia.


Grupul Renault are cea mai mare expunere cu pachetul sau de control in AvtoVAZ, producatorul Lada, de multa vreme lider de piata in Rusia. Pe langa uriasa fabrica AvtoVAZ din Togliatti, Renault are o fabrica de asamblare langa Moscova iar Rusia este a doua piata ca marime a grupului, dupa Franta.


Guvernele americane si europene amenintau marti cu noi sanctiuni, dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a recunoscut doua republici autoproclamate separatiste din estul Ucrainei. Acele sanctiuni s-ar aplica probabil zonelor separatiste, dar presedintele american Joe Biden a promis „masuri economice rapide si severe” in cazul in care „Rusia invadeaza in continuare Ucraina”.


CEO-ul Renault, Luca de Meo, a declarat ca producatorul auto monitorizeaza situatia „cu atentie”.


„Avem un mare interes pentru piata rusa”, le-a spus el investitorilor la apelul pentru rezultatele Renault 2021, mentionand ca vanzarile Lada au fost de „90%” in Rusia.


Actiunile Renault au scazut marti cu 4,2% in tranzactiile europene. Tot marti, Nicolas Maure, directorul general al AvtoVAZ, a declarat ca producatorul de automobile cauta sa asigure surse alternative de cipuri electronice in cazul in care sanctiunile SUA ar limita livrarile catre Moscova.


Grupul Renault poate detine cel mai mare pachet de actiuni din Rusia, dar o serie de alti producatori auto europeni opereaza fabrici de asamblare in tara si inregistreaza vanzari semnificative acolo, conduse de VW Group si Stellantis, ambele avand fabrici in Kaluga. Kaluga, la aproximativ 180 km sud-vest de Moscova, a devenit un centru al industriei auto ruse. Furnizorii importanti din zona includ Continental, Magna International si Visteon.


Sursa: Motor1.com UK


VW spune ca a investit peste 1 miliard de euro in uzina Kaluga, care a fost deschisa in 2007, si peste 2 miliarde in total in operatiunile sale din Rusia.


Stellantis detine, de asemenea, o fabrica in Kaluga intr-o societate mixta cu Mitsubishi Motors. Chiar luna trecuta, Stellantis a anuntat ca va incepe sa exporte in Europa camionete construite in fabrica. Fabrica a inceput sa construiasca autoutilitare in 2017 pentru fostul Grup PSA, care a fuzionat cu Fiat Chrysler Automobiles in 2021 pentru a forma Stellantis. In prezent, fabrica asambleaza autoutilitare pentru Peugeot, Citroen si Opel.


Alti producatori auto europeni cu interese in Rusia includ Mercedes-Benz, BMW si Ford Motor.


„Suntem foarte ingrijorati de evolutiile recente si speram ca escaladarea ulterioara poate fi prevenita”, a declarat o purtatoare de cuvant a Mercedes intr-un e-mail adresat ANE . „Desigur, luam in considerare si sanctiunile aplicabile in activitatile noastre de afaceri cu Rusia”.


 


Similar Articles

Munteanu Ioana

24 February 2022

Fără categorie



Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA