Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Kia Optima III ( 2010 – 2015 )

Si cand ma pregateam sa beau de suparare ca nu mai exista Kia Magentis, iata ca a aparut Kia Optima III. Asa ca a trebuit sa las bidonul de antigel jos si a trebuit sa raman treaz.



Chiar daca este foarte posibil ca eu sa vorbesc singur acum despre Kia Optima III. Nu de alta dar nici Magentis-ul pe care il inlocuieste nu a fost deosebit de popular. Iar Optima la fel, a fost o masina foarte rara la noi in Europa dar fenomenal de populara peste Ocean si in scurt timp a devenit si una din cele mai proaste masini de acolo.


Dar macar la noi a reusit performanta de a se canibaliza impreuna cu alt model obscur si anume Hyundai i40, masina sora. Deci avem doua modele de la producatori care abia isi faceau simtita prezenta prin Europa si asta pentru ca incepea revolutia Kia Cee’d si apoi urmata de Hyundai i30. Noi aveam Tucson-ul si Sportage-ul de ceva timp, dar cam atat stiam noi despre asiatice. Si daca te uiti mai aproape in timp, vei vedea revolutia Kia Stinger care a inceput in 2016 cand a venit ca sa inlocuiasca Optima-ul. Deci nu aveam neaparat niste masini naspa ci doar masini lansate la momentul nepotrivit.


Plus ca se simte alura de Magentis / Sonata din Kia Optima III. E reteta clasica Kia / Hyundai – e o berlina mare, decenta dar atat. Daca VW Jetta sau Avensis ti se par ca nu exprima nimic ca si masini, stai sa vezi Kia Optima 1.7 diesel ( 90% din anunturi sunt 1.7 CRDi ). Dar daca totusi fiabilitatea conteaza pentru tine si atat, probabil ca pentru tine merita Kia Optima III, mai ales ca au preturi foarte avantajoase pe piata SH, pentru ca nu le-a vrut nimeni. Oare de ce nu suntem interesati de masini ieftine si bune?



Motoare Kia Optima III


Benzina



  • 2.0 CVVT de 165 cai – In afara de faptul ca suna a diesel, nu ai ce reporta despre motorul asta. Probabil consumul, dar e un 2.0 benzina asa ca probabil ca stiai la ce te arunci. A da, si nu ai ce ii face zgomotului.

  • 2.0 Turbo de 278 cai – Depuneri carbon si mizerie pe galeria de admisie. Incontinenta uleioasa. Plus ca motoarele de provenienta SUA isi facea vibrochenul tandari. Totusi, motorul e senzatie si e mult mai fiabil dupa 2014, dar pacat ca aceasta generatie a fost pensionata la un an dupa.

  • 2.4 MPI de 180, 194 si 204 cai – Vedeta din SUA, prezenta si pe la noi. Ia foc, isi rupe vibrochenul, din astea. Daca vezi ocazional stiri cu Hyundai si Kia dati in judecata pentru ca prea multe masini le-au luat foc si cati clienti se plang despre cat de morti sunt in urma acelui incendiu, de obicei e vorba despre benzinarul de 2.4.


 


Diesel


1.7 CRDi de 136 cai – Faimos pentru problemele la ambreiaj si la cutia manuala. „Dara n-ai treaba fratzi-wear, asa face toate” e explicatia celor de la Hyundai. Si au decis ca sa o lase asa. In rest consuma putin si merge mult fara probleme. Alternativ poti merge pe un model cu cutie automata si ai scapat de problema asta si ai intradevar o motorizare excelenta.



Probleme Generale Kia Optima III



  • Si daca tot am zis de cutia automata, avem o cutie clasica de tip convertizor de cuplu. Nu e cea mai rafinata piesa posibil, dar macar e fiabila. Atata timp cat i se schimba uleiul la timp.

  • Coloana de directie este un punct slab pentru Kia si Hyundai din aceasta perioada, iar Optima nu este o exceptie de la regula.

  • O problema particulara in schimb pentru Optima este motorasul geamurilor electrice care se strica des.



Verdict Kia Optima III


Daca ar fi sa o pun undeva intr-o zona auto, cred ca Optima III ar sta cel mai bine intre Peugeot 508 si Citroen C5. Alternative la berlinele germane clasice, dar care vin fara problemele berlinelor germane. Genul de masina pe care o cumperi pentru ca vrei ceva diferit. Si nu vad nimic gresit in asta. Pacat doar ca a venit intr-un moment total nepotrivit, trebuia sa mai fi asteptat 1-2 ani ca sa se poata bucura de reputatia Hyundai i30 si Kia Cee’d.


 


Ce motoare recomand? Pentru benzina clar 2.0 MPI de 165 de cai, iar pentru diesel 1.7 CRDi de 136 de cai dar as vana totusi o cutie automata la el.


Scrie un raspuns
  • AproapeMasini

    2024-07-25 10:53:55

    Salutare Zoltan, Mereu am spus-o ca Hyundai si Kia vindeau electrocasnice pana au realizat prin 2010 ca daca vrei sa vinzi masini in Europa, trebuie sa faci masini europene. Si abia de prin 2012 au inceput sa proiecteze masini europene. Eu am o parere foarte buna despre Cee’d si i30 si Kona si Sorento, in special cele mai recente, nu stiu exact ce ai citit. Nu stiu ce ai citit si despre Nissan pentru ca nu am o parere foarte buna despre ei, vezi Pulsar, Juke, Micra. Cred ca singurul producator care nu ma impresioneaza in mod deosebit este Toyota, pentru ca nu e asa de fiabil pe cat il lauda lumea si costa extraordinar de mult pe piata SH. Succes!

  • ZOLTAN Narai

    2024-07-25 07:16:42

    Citeam posturi şi observ,că orice maşină din gama KIA este defapt prezentată drept fier vechi. Curios,deoarece sunt multi proprietari de Sportage,Ceed,etc. foarte multumiti. Apoi citesc pareri wow despre Nissan in conditiile in care de la preluarea Renault acestea au devenit dezastruoase.Oare obiectivitatea este afectată in vre-un fel sau este doar o antipatie pentru unii producători?


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA