Renault va suspenda unele operatiuni la fabricile sale de asamblare de vehicule din Rusia saptamana viitoare din cauza blocajelor logistice care au cauzat penuria de componente.

Sursa: Renault Group

Renault nu a precizat daca lantul sau de aprovizionare a fost afectat de conflictul Rusiei cu Ucraina. Aceasta decizie vine dupa ce Rusia a lansat joi o invazie a Ucrainei, desi Renault, care are trei fabrici de asamblare de masini in Rusia, nu a precizat daca lantul sau de aprovizionare a fost afectat de conflict.

Renault, care a revenit la profit in 2021 dupa doi ani de pierderi, se numara printre companiile occidentale cele mai expuse Rusiei, unde realizeaza 8% din castigurile sale de baza, potrivit Citibank. Intr-o declaratie, unitatea rusa a producatorului francez de automobile a declarat ca productia sa de la Moscova se va opri in perioada 28 februarie-5 martie, pe fondul „unelor intreruperi in aprovizionarea cu componente”.

„Intreruperile sunt cauzate in primul rand de controalele mai stricte la frontiera in tarile de tranzit si de nevoia fortata de a schimba o serie de rute logistice stabilite”, a spus unitatea, fara a oferi detalii sau a numi o tara.

Separat, o fabrica de automobile din Togliatti, Rusia centrala, ar putea opri luni unele linii de asamblare, a declarat principalul producator de automobile din Rusia, AvtoVAZ, care este controlat de Renault, invocand lipsa persistenta de componente electronice la nivel mondial. A completat spunand ca uzina ar trebui sa fie complet operationala marti.

Sursa: LifeNews.ro

Statele Unite au anuntat joi restrictii ample la export impotriva Rusiei, limitandu-si accesul la exporturile globale de bunuri de la electronice comerciale si computere pana la semiconductori si piese de avioane.

Sanctiunile SUA nu acopera Renault sau AvtoVAZ si vizeaza aprovizionarea cu anumite componente. CEO-ul AvtoVAZ, Nicolas Maure, a declarat saptamana aceasta ca firma sa va cauta surse alternative de cipuri electronice in cazul in care sanctiunile SUA vor reduce livrarile. Chiar si fara sanctiuni, vanzarile de masini noi in Rusia sunt prognozate sa scada la 3,3% in acest an, de la 4,3% in 2021, din cauza penuriei de componente electronice, provocarilor logistice si costurilor mai mari, potrivit Asociatiei Afacerilor Europene.

Rusia este a doua piata ca marime a Grupului Renault, dupa Franta. Orice sanctiuni impuse de SUA si aliatii sai Rusiei pentru actiunile sale in Ucraina ar putea afecta Grupul Renault, Grupul Volkswagen si Stellantis  deoarece toate acestea au operatiuni semnificative in Rusia.