Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Pareri : Lancia Ypsilon I ( 1995 – 2003 )

Este posibil sa cumperi o masina atunci cand ai buget 500 de euro sau mai putin? Este posibil. Merita in schimb? Haideti sa aflam, iar pentru asta vom sta la sueta cu Lancia Ypsilon I.



Nu stiu cum sa va spun, dar eu mereu am fost fan „La Sueta cu Bahmu” si am simtit nevoia sa stau la sueta cu Lancia Ypsilon I. Nu cu Sanzi Buruiana, nu cu Andreea Tonciu, nu cu Florina Mihaila, nu cu Lorette, nu cu Adina de la Heaven, ci cu Lancia Ypsilon I.


Lansat in 1995, Lancia Ypsilon I a fost o pseudocopie mai ieftina a lui Fiat Punto, pentru ca Lancia este pentru Fiat ceea ce Dacia este pentru Renault, Skoda pentru VW, Puya pentru Deceneu, Babanu pentru Moet, Plugaru pentru Titus Steel. Asa ca am inceput bine, cu un Fiat Punto mai ieftin.


Mai ieftin si cu o suspensie modificata pentru sportivitate, pentru ca daca tot e varza macar sa aiba si ceva pozitiv, ca un copil care primeste la serbare diploma de participare. Desi cred ca primul Ypsilon trebuia sa urmeze sfatul lui Cristi Priza – „in viata nu conteaza daca pierzi sau castigi, important este sa nu joci!”, pentru ca ne aflam exact in zona aia de masini care a lasat ampresia fiabilitatii italiene. Dar macar nu arata chiar ca o masina de spalat pe roti, cum e Fiat Punto.


Avem interioare personabilzabile cu multe culori la interior, care in mod surprinzator nu sunt negre diaree sau verde voma, reactiile la care te-ai astepta in mod normal de la genu asta de masina. Avem si instrumentele de bord puse in mijloc, ca la Yaris, pentru ca au zis ca nu vor ca Ypsilon sa semene prea mult cu Punto.  Si pe bord au lasat un spatiu liber ca la cismelele alea vechi din gara, daca mai tii minte. In orice caz, volanul este tot rotund, dar in 4 spite spre deosebire de 3 spite ca la Punto. Practic, ca si Remus Cernea, au deviat ceva de la norma dar nu au deviat suficient de tare incat sa fie prea mult pentru public. Dar nu suficient de fiabil incat sa te convinga ca sa ii dai bani.



Motoare Lancia Ypsilon I


Benzina



  • 1.1 MPI de 54 cai – Nu.

  • 1.2 MPI de 60, 80 si 86 cai – Da. In esenta acelasi 1.1 MPI si 1.2 MPI sunt acelasi legendar FIRE de la Fiat, care se foloseste si astazi. Un fel de 1.4 MPI de la Logan, doar ca de la italieni. Excelent motor si singurul care merita cumparat pentru Lancia Ypsilon I.

  • 1.4 MPI de 80 de cai – Motorul Patrolla Sela, aproape la fel de vechi ca Radu Beligan. Clar trebuie evitat motorul asta pentru ca – conductele de ulei se infunda. Si consuma ca un 3.0. Si nu se gasesc piese. Iti dai de treaba singur(a).


 



Probleme Generale Lancia Ypsilon I



  • Cutia automata ECVT e fia…stai, ce? Pe caruciorul asta motorizat a fost pusa si o cutie automata? Aparent da, au existat si masochisti / optimisti din astia. In orice caz, e o cutie automata de tip CVT care e fiabila pana cand se strica. Personal as evita complet asa ceva pentru ca la cat costa masina cu totul, nu ai cum sa ma convingi ca a schimbat cineva uleiul la cutie in mod regulat. Dar nici macar cutia manuala nu e asa de buna pentru ca sunt probleme la ambreiaj si timoneria cutiei.

  • Tragerul de la capota se blocheaza si asta poate te convinge ca sa il lasi in suferinta lui. Sau poate ca vrea sa se sinucida, fara ajutor sau consiliere, asa ca atunci cand inevitabil ia foc, nu va mai putea fi salvat.

  • Probleme la frane, in special la cilindrii de frana. Dar macar nu vei prinde niciodata suficient curaj incat sa mergi cu suficienta viteza cu chestia asta incat sa ai nevoie de frane.

  • Pompa de benzina cedeaza, la toate motoarele. Cost total 20 de lei si 3 sticle de Babanu.

  • Rugina, rugina, rugina. Rugina chiar si pe plastic.


 



Verdict Lancia Ypsilon I


Da, e un produs de calitate scazuta. Da, are foarte multe probleme de fiabilitate. Dar macar costa atat de putin incat e putin probabil ca sa iti pese. 500 de euro pentru o masina functionala, care sa nu fie Logan taxi? Lancia Ypsilon I, pentru cei care vor o masina dar nu au bani de o masina.


 


Ce motoare recomand? Clar, fara dubiu sau intrebari, 1.2 MPI de 60 sau 80 de cai. As fi recomand si ala de 86, dar ala e rezervat doar pentru versiunea sport „Elenfantino Rosso” si nu vreau sa faci pe tine la fiecare acceleratie.


Scrie un raspuns
  • Zero

    2022-03-14 10:00:18

    Lancia e pentru Fiat cam ce ar fi Audi pt. VW. Ypsilon erau foarte populare in Italia, unde se bateau cu Fiat 500 in audiente, dar in afara peninsulei au fost la fel de populare precum ceaiul in Vaslui.

  • Zero

    2022-03-14 10:00:18

    Lancia e pentru Fiat cam ce ar fi Audi pt. VW. Ypsilon erau foarte populare in Italia, unde se bateau cu Fiat 500 in audiente, dar in afara peninsulei au fost la fel de populare precum ceaiul in Vaslui.

  • Daniel Șandru

    2022-03-13 08:49:56

    Am râs cu poftă la acest review! ?

  • Daniel Șandru

    2022-03-13 08:49:56

    Am râs cu poftă la acest review! ?


CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA