Poate ca la noi in Romanistan am luat in ras masina asta, dar Chevrolet Aveo I a fost un succes mai ceva decat „Ciao Darwin!” prin tarile unde oamenii au nevoie de o masina si atat.

De multe ori se intampla ca atunci cand vine un stapan nou, treaba se impute rau. Avem atatea exemple – BMW cand a cumparat Land Rover, a furat tehnologia 4×4 si a plecat, Ford a cumparat Volvo, a furat tehnologia de siguranta si a plecat. Ford a cumparat Mazda, a furat motoarele si a plecat. Iar General Motors a cumparat Opel si a incercat sa faca agitatie pe piata auto europeana. Iar Chevrolet Aveo I?

Chevrolet Aveo I a fost prima masina construita de catre Daewoo, dupa ce au fost cumparati de catre cei de la General Motors. Si in mod miraculos, Chevrolet Aveo I s-a vandut ca painea calda sau casetele cu Alina Plugaru. Lumea suna la Chevrolet pentru a cumpara un Aveo la fel cum suna lumea la 0906020252 pentru dedicatii la Hora TV. Nu era cea mai calitativa masina posibil, dar macar era ieftina si si-o putea permite aproximativ orice roman care facea un efort minim in viata. Un fel de Matiz cu portbagaj, cam asta era ideea lui Chevrolet Aveo I. S-a vrut a fi o alternativa la Golan si cu siguranta a fost o alternativa pentru romanii prea snobi pentru Golan si care au vrut sa plateasca mai mult pentru mai putin. Iar primul Aveo chiar era un Matiz cu portbagaj, pentru ca motorul de 1.2 era o evolutie a motorului de 0.8 de pe Daewoo Matiz, Daewoo Tico si Suzuki Alto. Probabil ca si restul masinii a fost construita in acelasi timp cu Matiz, doar ca au fost tinute afara in soare cativa ani ca sa se pensioneze Matizul si sa poata pleca pe conducta si Aveo.

Totusi suntem pe Aproape Masini iar lucrurile incep sa isi revina cu o viteza de te ia cu ameteala la fel cum l-a luat ameteala pe Mircea Badea dupa ce si-a luat un pumn de la un motociclist. Spun asta pentru ca Aveo concura cu Golan atunci cand erau noi, dar in 20-22 aka pe piata second-hand, Chevrolet Aveo I reuseste performanta cumva de a fi mai ieftin chiar si decat Loganul. Si da, amandoua au fost folosite intens in taximetrie deci de rezistat rezista chiar si la modurile mai creative de intretinere specifice zonei noastre balcanice.

 

Motoare Chevrolet Aveo I

  • 1.2 MPI de 72 si 84 cai – Versiunea de 72 cai are 6 valve si cea de 84 are 12 valve per cilindru si cam asta e diferenta principala. Dupa cum spuneam, motorul asta e o evolutie a motorului de pe Tico. Un motor destul de rezistent dar lipsit de performante. Plus ca nu a auzit de cuvinte gen „economie” sau „consum”, nici la benzina si nici la ulei. Masina asta probabil ca e usoara pentru ca e echivalentul auto al Irinei Rimes ca si dimensiuni, dar consuma de zici ca e Gojira.
  • 1.4 MPI de 83, 94 si 101 cai – Facem un salt tehnologic imens si trecem de la Micutzu la Gojira si de la 1.2 de pe Tico la 1.4 de pe Corsa B. As fi dat tag la Corsa B dar nu m-am intors atat de mult in timp. Am in schimb un ceas de perete din ala de mana, auriu. Stii despre ce vorbesc. De fapt, motorul asta e atat de vechi incat nici nu avea bec de check engine. Mare atentie la consumul de ulei si sa iei sonde lambda cu tine la drum lung.
  • 1.6 MPI de 106 cai – Deja vorbim despre altceva, pentru ca facem inca un salt de putere de la Cosmin Selesi la Ion Oncescu. Nu mai avem un 1.4 de pe Corsa B ci avem 1.6-ele de pe Opel Vectra A. La fel, sa iei cu tine bidoane de ulei, ECU si sonde lambda.

 

Probleme Generale Chevrolet Aveo I

  • E un Daewoo pe care scrie Chevrolet iar asta inseamna ca e o masina de calitate scazuta in general. Dar macar e suficient de ieftina incat sa nu iti pese. Nu are probleme specifice in sensul ca toate piesele vor ceda mai devreme sau mai tarziu. Daca merita a fi reparate, ramane la alegerea ta.
  • Motoarele sunt puse pe treaba la fel de mult ca un bugetar asa ca nu te astepta la performante din partea lor.

 

Verdict Chevrolet Aveo I

O alternativa mai ieftina la Dacia Logan. Da. Exista. Un Logan mai ieftin. Sigur, Golanul are probleme de calitate si rugina, dar macar are un diesel, e mai fiabil si poate fugi mai repede. Dar e si mai scump. Trebuie sa recunosc in schimb ca la categoria „sub 1000 de euro” e foarte greu sa bati Chevrolet Aveo I si poate ca daca vrei un mijloc de transport ieftin si atat, nu te mai intereseaza nimic altceva, Chevrolet Aveo I e o masina decenta pentru genul asta de misiune.

 

Ce motoare recomand? Vechiul 1.4 benzina de 94 de cai e de departe cel mai echilibrat motor pentru Chevrolet Aveo I, o masina care sta in dezechilibru total.