Revigorarea lui Datsun a fost o strategie cheie a fostului presedinte Nissan Carlos Ghosn, care dorea sa se extinda pe pietele emergente, dar vanzarile nu au atins niciodata previziuni optimiste.

Sursa: topcarnews.net

Datsun, care a fost reinviat in 2013 ca o marca de piata in curs de dezvoltare low-cost, a murit in totalitate cu exceptia numelui, dupa ce compania-mama Nissan a retras productia globala.

Ultima fabrica care produce vehicule Datsun a incetat productia de masini, la mai putin de un deceniu dupa ce fostul CEO Nissan, Carlos Ghosn, a reinviat marca cu viziuni grandioase despre volumul de masa.

Societatea mixta din Chennai, India, operata de Nissan si partenerul sau de alianta francez Renault, si-a incetat productia de subcompact cu cinci usi Datsun Redi-GO in martie, a spus Nissan.

Miscarea inchide un capitol despre Datsun care a vazut candva vehiculele marcii produse si vandute in Rusia si Indonezia, pe langa India. Productia Datsun in Indonezia si Rusia s-a incheiat in 2020. Masinile Datsun au fost vandute si in Africa de Sud, printre alte piete selectate.

Retragerea marcii a facut parte din planul de revigorare Nissan Next dezvaluit in 2020. Scopul a fost sa se concentreze pe marcile de baza ale companiei, pe piata de masa Nissan si pe jucatorul premium Infiniti.

Sursa: Motor1.com

Ghosn a reinviat Datsun ca o oferta de intrare, in incercarea de a obtine ceea ce se prevedea a fi afaceri in plina expansiune pe pietele emergente, folosind tehnologia aliantei mai veche pentru a crea masini la preturi accesibile pentru noile clase de mijloc care altfel ar fi cumparat modele la mana a doua. Vanzarile modelului rebotezat Datsun au inceput in 2014.

La momentul repornirii, cotidianul japonez Nikkei a declarat ca Nissan urmarea un volum global de 300.000 de unitati pe an. Dar vanzarile nu au inflorit niciodata in conformitate cu previziunile optimiste.

Nissan nu a putut furniza imediat cifrele anuale recente de vanzari. Dar de la reintroducerea lui Datsun, marca a vandut aproximativ 470.000 de vehicule cumulat de-a lungul anilor.

O sursa Nissan declara despre companie ca inca este in dezbatere despre posibilitatile legate de numele marcii.

„Pentru multe mii de proprietari din intreaga lume, Datsun continua sa ofere o experienta de condus captivanta, liniste la un pret potrivit si o valoare excelenta”, a spus Nissan intr-un comunicat.

„Ca parte a strategiei globale de transformare a Nissan, Nissan se concentreaza pe modele si segmente de baza care aduc cele mai multe beneficii clientilor, partenerilor dealer si afacerii.”