Doamnelor, domnisoarelor, domnilor si tot ce este intre, in ringul Aproape Masini intra o masina de categorie grea in ceea ce priveste sportivitatea si distractia – Ford Ka I.

Sigur, pentru 99% din populatie Ford Ka I este doar un cort pe roti pe care il cumperi atunci cand bugetul tau e echivalentul a 3 alocatii. Si probabil ca asta a mai ramas din legendarul Ford Ka I, dar lucrurile nu au fost asa de pacatoase dintotdeauna.

In esenta avem cea mai mica caroserie din triada Ford FiestaFord Puma – Ford Ka si avem printre cele mai distractive masini din clasa lor, de pe vremea lor. Avem suspensie sport modificata special pentru agilitate si distractie chiar si atunci cand ai doar 15 cai putere la dispozitie. Si Ford Puma cel putin a fost un succes colosal pe piata europeana, fiind cumparata la bax de catre oamenii care vroiau o masina rapida, distractiva si ieftina.

 

Si atunci de ce Ford Ka I a ramas doar o caterinca de masina si nu are stigma sportiva pentru care a fost construit?

Pentru ca a fost construit la niste standarde de care si Dorel ar rade. Legenda spune ca masinile veneau ruginite din fabrica si trebuia sa verifici atent masina ca sa vezi daca ai primit volan sau nu. Iar pana in 2002 aveai un singur motor, mai jalnic si decat starea actuala a lui Irinel Columbeanu dar din 2002 lucrurile explodeaza de zici ca esti intr-un film Bolywood pentru ca avem un motor de origine Mazda.

Si uite asa ajungem la subiectul principal al zilei, pentru ca in 2003 se lanseaza Ford StreetKa si care are la fel de multa legatura cu Ford Ka precum are Andrei Duban cu umorul sau Tom Jones cu muzica vulgara. Si poti canta in ritmurile lui Dan Bittman „cat de departe???” atunci cand vorbesti despre cat de rupt de realitate sunt, pentru ca singurul element comun la exterior dintre StreetKa si Ford Ka I este capota. Atat. Dar diferentele nu se opresc aici, pentru ca StreetKa a fost construit la alte standarde, mult mai mari, nu are probleme mari cu rugina, are alta suspensie, alt interior, alte materiale folosite si de obicei venea cu deliciosul 1.6 MPI de 95 de cai. Sigur, ai sa razi de 95 de cai, dar Ford Ka I si StreetKa cantaresc 50 de kg amandoua la un loc. De asta si Ford Ka e o masina atat de distractiva chiar si cu un microscopic 1.3 benzina de 15 cai putere. Chiar si atunci cand masina ta e un veritabil cort pe roti.

 

Motoare Ford Ka I

 • 1.3 MPI de 60 si 75 cai – Dupa cum am spus, motorul de pana in 2002 e de evitat dar oricum nu o mai ramas nimic din Ka-urile construite pana in 2002 pentru ca au fost mancate de rugina toate. Asa ca ramai cu 1.3 MPI de 75 cai de origine Mazda si asta inseamna ca in afara de consumul de ulei, n-ai treaba fratic.
 • 1.6 MPI de 95 cai – Pentru Ford Ka I motorul asta este prea mult, pentru ca la prima curba curajoasa ai mari sanse ca sa iti sara una din cele doua portiere. Excelent in schimb pentru StreetKa, daca ai avea unde sa pui bidoanele de ulei.

 

Probleme Generale Ford Ka I

 • Ford Ka I este masina oficiala pentru cei fara familie sau prieteni pentru ca locurile din spate sunt puse sanchi shuste la misto. Si doi, pentru ca daca ai un Ford Ka I cel mai probabil nu ai prieteni.
 • Motivul principal pentru care Ford Ka I este asa o raritate si exclusivitate pe strazile patriei este rugina. Rugina le-a mancat pe toate.
 • Coloana de directie este un alt punct slab pentru Ford Ka I, dar nu este singurul. Dar macar n-ai nevoie de servodirectie la masina asta, o poti vira si cu puterea mintii pentru ca masina cantareste 25 de kg. Si nu ai nevoie nici macar de servofrana, pentru ca si pedala ramane blocata ocazional. Si nu ai nevoie nici macar ca sa o parchezi, multumita cablului franei de parcare care se desprinde si face zgomot, dar cumva functioneaza.
 • Bujiile cel mai probabil sunt intepenite asa ca atunci cand vor trebui schimbate, cel mai probabil vei schimba si masina.
 • Ploua in panoul de sigurante, dar macar Ford Ka nu e campioana pe sate la electronice. Sau tehnologie.
 • Bordul tremura la fel cum tremura picioarele femeilor atunci cand apare in zona Romeo Fantastik, care vine sa le invete pozitia 43, 53, 63, o mai vrei, n-o mai vrei.
 • Problemele la clima se rezolva repede pentru ca Ford Ka are o suprafata locuibila de 2 metri patrati asa ca daca ai deschis geamul (oricare din cele doua) nu mai ai treaba fratic.
 • In momentul in care tragerul de la capota se strica e un semn ca trebuie sa pensionezi masina.
 • Mentiune speciala pentru Ford StreetKa si anume ca atunci cand trebuie sa schimbi farul, trebuie sa demontezi toata partea din fata a masinii. Ca la Megane, dar mai complicat.

 

Verdict Ford Ka I

Da, Ford Ka I a fost un cort pe roti care era distractiv dar pe care timpul l-a maturat mai repede decat pe Puya. Dar Ford StreetKa, masina aia merita cumparata pentru ca e mult mai sportiva decat pare. Asa ca azi ma simt ca la Binterviu. Pentru Ka va trebui sa spun pas, dar pentru StreetKa voi da 3 de Da.

 

Ce motoare recomand? 1.3 MPI de 75 cai dupa 2002 pentru Ka, si 1.6 MPI de 95 cai pentru StreetKa.