Nissan spune ca reluarea productiei de SUV in Rusia este putin probabila inainte de luna martie a anului viitor.
Nissan a inregistrat pierderi financiare de 499 de milioane de dolari de la operatiunile sale din Rusia si Ucraina in ultimul sau an fiscal si nu se asteapta sa reporneasca operatiunile in Rusia pana in anul viitor.
Nissan a oprit livrarile catre Rusia in martie dupa invazia Ucrainei, apoi si-a incetat productia la uzina din Sankt Petersburg mai tarziu in cursul lunii, invocand lipsa de piese. Nissan si-a anulat afacerile din Rusia datorita previziunilor sale pentru urmatorul sau an fiscal care se incheie pe 31 martie 2023, dupa cum a declarat CEO-ul Makoto Uchida. „Trebuie sa presupunem ca operatiunile vor fi suspendate pentru un an”, le-a spus el jurnalistilor, joi.
Uchida nu a dat o predictie cu privire la impactul financiar asupra companiei pentru anul financiar urmator.
Nissan a spus ca lipsa vanzarilor din Rusia ar putea avea un „impact material” asupra rezultatelor exercitiului financiar 2023 si potential, dupa. „Exista multe incertitudini cu privire la impactul problemelor geopolitice din jurul Rusiei si Ucrainei, care pot avea un impact semnificativ asupra pozitiei financiare si a rezultatelor operationale ale Grupului pentru anul fiscal incheiat la 31 martie 2023 si ulterior”, se arata intr- un comunicat.
Nissan a primit un impact financiar de 52,6 miliarde de yeni din operatiunile sale rusesti si ucrainene in anul care s-a incheiat la 31 martie, inclusiv 15,2 miliarde de yeni din lovitura asupra afacerii proprii a Nissan si 37,4 miliarde de yeni din cota din partea partenerului de alianta, Renault.
Rusia a fost a doua cea mai mare piata a Grupului Renault anul trecut, datorita partial pachetului sau majoritar de actiuni la AvtoVAZ, producatorul de masini marca Lada. De asemenea, Renault a construit SUV-ul Terrano pentru Nissan la uzina din Moscova. Nissan construieste SUV-urile Qashqai, X-Trail si Murano la uzina sa din Sankt Petersburg.
Piata de vehicule din Rusia a scazut cu 79% in aprilie, deoarece producatorii de automobile au oprit operatiunile acolo, potrivit datelor AEB. Sanctiunile din cauza razboiului din Ucraina au afectat grav industria auto autohtona, deoarece livrarile de piese s-au diminuat, ducand la opriri fortate.
Producatorii de automobile au reactionat, de asemenea, la presiunea consumatorilor din Occident pentru a nu mai face afaceri in Rusia.
Similar Articles