Filtrele auto, acest subiect esential al intretinerii unei masini si totusi atat de putin bagat in seama. Daca ai vazut vreodata un anunt in care scrie „ulei si filtre schimbate”, atunci poate te intereseaza acest subiect. Altfel nu cred.

Filtrele auto sunt exact cum suna. Filtreaza chestii. La fel cum rinichiul filtreaza V33-ul pe care l-am baut aseara, si filtrele auto au grija de curatarea anumitor chestii. Si sunt la fel de evaziv in raspunsuri precum Antonia pentru ca sunt mai multe tipuri de filtre auto, cu mai multe functii.

 

Asadar nu am sa te tin ca pe carcasa in carlig si voi trece repede la cele mai importante tipuri de filtre, care trebuiesc schimbate regulat.

  • Filtrul de ulei este probabil cel mai cunoscut tip de filtru si cel mai frecvent schimbat. In general filtrul se schimba odata cu uleiul de motor (unii il schimba o data la al doilea schimb de ulei dar nu voi intra in polemica asta) si are rolul de a filtra toate impuritatile uleiului de motor, inainte de a intra pe traseu. Asadar filtrul de ulei se schimba odata la 1 an sau 10.000 km in general (sunt si exceptii dar nu cred ca vrei sa intru in detalii iar formula de baza e aceeasi) si este mai scump pentru motoarele pe motorina decat pentru motoarele pe benzina.
  • Al doilea filtru care se schimba atunci cand se face schimbul de ulei este filtrul de aer. Motorul functioneaza pe baza de amestec dintre carburant si aer asa ca ai nevoie de ambele, cat mai curate. Filtrul de are in schimb e mai putin sofisticat si are rolul de a opri tot praful si impuritatile si mizeriile pe care le poate inspira masina. Filtrul de aer se schimba odata cu filtrul de ulei si uleiul de motor, dar personal il schimb la fiecare 6 luni pentru ca nu costa o avere, se poate schimba in 2 minute fara scule si aerul la noi e atat de poluat incat poti seara scrie in fum cu un cutit „Mihaela, dragostea mea” si va persista pana maine.
  • Trecem mai departe la unul din filtrele mai obscure si mai putin schimbate si anume filtrul de habitaclu sau filtrul de polen. Exact cum suna, filtrul de habitaclu are grija ca aerul care intra in habitaclu sa fie cat de cat respirabil, chiar si atunci cand stai in Glina. Multa lume, in special samsarii, nu schimba filtrul de habitaclu pentru ca nu este o componenta necesara pentru functionarea masinii. Totusi, in momentul in care incepe sa miroasa a groapa de gunoi Glina, atunci stii ca e momentul pentru a schimba filtrul de habitaclu. Sau daca vrei sa te informezi mai bine, ai aici Informații despre filtrul de cabină de la euautopiese.ro
  • Incheiem cu ultimul filtru esential si anume filtrul de carburant. La fel ca si filtrul de ulei, filtrul de carburant are rolul de a opri toate impuritatile, iar daca nu face treaba bine poti avea probleme cu acumularile de span, vezi cazul 2.0 TDI de la VW, motor destul de faimos pentru asta.

 

Pot sa imi schimb singur filtrele auto?

Depinde. Filtrul de aer si filtrul de habitaclu se schimba foarte usor in majoritatea cazurilor, mai putin ATUNCI CAND AI UN SANTA FE DIN PRIMA GENERATIE SI TREBUIE DEMONTAT TOT BORDUL PENTRU A PUTEA SCHIMBA FILTRUL DE HABITACLU. Dar in general ai nevoie de niste maini si un video pe youtube care sa iti arate ce si cum se face. Mai ramane filtrul de ulei si filtrul de combustibil, pe care ti le recomand totusi a le lasa in mainile mecanicului. Cat despre calitatea filtrelor si a producatorului de unde cumperi, trebuie sa stii ca diferenta in general este data de cantitatea de material si implicit durata de viata a acestora. Dar in esenta, daca vrei sa faci o treaba constiincioasa, poti verifica filtrul de aer ocazional de exemplu si il poti schimba atunci cand e mai negru decat viitorul tau in aceasta tara vesela.

 

Toate astea sunt importante pentru functionarea motorului tau. Un motor care nu trage suficient aer sau un motor care primeste ulei si/sau carburant cu impuritati isi va reduce drastic din durata medie de viata, si aici vorbim chiar si de sute de mii de km care puteau fi facuti cu acel motor, dar daca filtrele auto nu sunt schimbate, nu ii va mai parcurge. 

 

Sursa de informare: