VW are obiceiul de a se baga prin tot felul de genuri auto prin care nu are neaparat experienta. Cateodata le iese, cateodata nu. Iar VW Amarok I a fost tentativa celor de la VW de a intra in lumea camionetelor.

Va dorim tuturor, lumea camionetelor. Vierme…Soparla…Hiena…VW Amarok I.

VW Amarok I de fapt nu e prima incercare de camioneta a nemtilor de la VW, prima fiind Tago dar care era in esenta un Hilux pe care scria VW. Nici primul Amarok nu e chiar VW pur sange, dar e foarte aproape.

Cateodata le iese atunci cand intra in segmente noi de piata, cateodata nu. Sa luam de exemplu VW Fox care a fost un esec, dar VW Up! a fost un succes real pe piata masinilor de oras. Apoi avem VW ID.4, care a fost un succes si prima lor masina complet electrica. Apoi a fost VW Scirocco care a fost tentativa lor de coupe sport dar care a fost plin de probleme ca adolescentii de cosuri si a murit repede. VW Tiguan a fost prima lor intrare in segmentul de cross-over si le-a iesit. Iar VW Amarok I?

Sa spunem doar ca VW Amarok I a fost o camioneta orientata spre familie si spre statut decat pentru munca, adresandu-se astfel acelor 3 oameni care vroiau ceva si mai mare decat un SUV. Da, Amarok e genul de camioneta ce se descurca mai bine pe asfalt decat pe off-road, in aceeasi tema cu Ford Ranger. Si totusi se vede ca nu e construita pentru munca iar asta s-a vanzut si in vanzari, Amarok fiind retras in 2020, iar urmatorul Amarok va fi construit pe platforma de Ford Ranger pentru ca nemtii vor sa lase pe cineva cu experienta in domeniu sa se ocupe de asa ceva.

In rest, ca si cumparator privat, Amarok e un fel de Touareg cu bena. Are aproximativ la fel de multe dotari, are acelasi 3.0 TDI (versiunile facelift dupa 2016), doar ca difera suspensia si gradul de confort. Sau mai simplu cumpara-ti un Touareg direct.

 

Motoare VW Amarok I

Diesel

  • 2.0 TDI de 140 cai – Bicicleta satului, acest 2.0 TDI e decent pe Passat, dar sa il pui la munca sub capota lui VW Amarok I e ca si cum ai pune-o pe Bianca Dragusanu ca sa isi care toti fostii iubiti in spate.
  • 2.0 Bi-TDI de 178 cai – La fel ca si in cazul lui Transporter, asta e unul din motoarele care au stricat iremediabil reputatia lui Amarok. Consuma ulei talpa, iar racitorul pentru EGR e facut din materialele luate pentru alta piesa si nu face fata caldurii. Vizat in special este codul de  motor CFCA, si in esenta toate 2.0 Bi-TDI-urile pana in 2013, pentru ca in 2016 este pensionat.
  • 3.0 V6 TDI de 204, 224 si 258 cai – In 2016 VW se trezeste din betie crunta si realizeaza ca motorul de 2.0 TDI e un esec total in combinatie cu Amarok, asa ca il pensioneaza odata cu venirea faceliftului si vine in loc un 3.0 TDI care e mult mai adecvat pentru asa ceva. In afara de costul distributiei, motorul asta nu are ce emotii sa iti dea.

 

Probleme Generale VW Amarok I

  • Suspensia spate este pe foi de arc, asa cum te-ai astepta de la o camioneta de munca grea. Ceea ce este foarte bine, doar ca bena trebuie sa aiba incarcatura permanenta, altfel suspensia spate este mai instabila si decat Margherita de la Clejani in vremurile ei de aur.
  • Vopseaua e de calitate dar nu e chiar la standardele celor mai ciobani de la oi dintre ciobanii de la oi, asa ca verifica daca e sarita. In special e vizata bena, unde teoretic a fost aplicat strat protector dar este posibil sa fie sarita.
  • Volanta cu masa dubla se uzeaza mai repede decat ti-ai dori pentru ca asta e traditia la VW, iar aici avem de a face cu o camioneta care face munca fizica grea si stresul e si mai mare si astfel cutia manuala si volanta nu prea se descurca.Nu avem in schimb probleme cu cutia automata DSG pentru ca nu ar fi facut fata asa ca nu a fost montata, ci avem o cutie in 8 trepte de origine ZF.

 

Verdict VW Amarok I

VW Amarok I se vede din satelit ca e o masina de statut. Prea putini au cumparat-o pentru munca, ci majoritatea au vrut un Touareg mai exclusivist, mai putin practic si probabil si mai mare. Enorm de mare. Asa ca daca Touaregul e prea banal, prea ieftin, prea comod, prea practic si prea inghesuit pentru tine, atunci VW Amarok este raspunsul pentru tine. Dupa care te poti apuca de scoala de soferi pentru un DAC-444T, pentru ca intotdeauna vei dori mai mult.

 

Ce motoare recomand? Clar, fara dubiu, doar 3.0 TDI diesel de 204 sau 224 cai putere. E singurul motor care merita.