Dar nu ai scris deja despre Toyota Aygo? La ce sa mai scrii si despre Peugeot 107? Vrei sa imi ocupi mie banda de internet de-aiurea? Catzaniai? Vrei sa te imbogatesti de pe spatele meu aaaa????

Lansat in 2005 prin cezariana, Peugeot 107 face parte din triada Toyota Aygo – Peugeot 107 – Citroen C1, in ordinea asta. Pentru ca proiectul a fost propus de catre francezi iar ingineria a fost facuta de catre japonezi, pentru ca mancatorii de usturoi nu se pricep neaparat la fiabilitate tot timpul (vezi Peugeot 206) iar japonezii nu se pricep la aspect neaparat tot timpul (vezi Nissan Tiida).

Si uite asa a aparut una din cele mai importante si mai faimoase masini de oras, care a luat lumea cu asalt. Chit ca era vorba despre o masina care sa te duca de acasa la munca si acasa sau ca vroiai sa faci livrari de shaorma la 3 dimineata catre o petrecere unde oamenii sunt mult prea beti pentru a mai fi considerati oameni, Peugeot 107 si surorile si-au facut treaba decent si indecent.

De fapt, si-au facut treaba atat de bine incat singurul lucru care a reusit sa le detroneze a fost asaltul masinilor electrice, iar asta spune ceva in conditiile in care masinile astea nu se mai fabrica din 2014 si inca le vezi pe strada, sau pe marginea trotuarului si parcate prost si lasate pe avarii pentru ca oricum revine proprietarul in 2 minute.

Cu ce se deosebeste 107 de celelalte doua?

Pai, toate 3 au boturi diferite si sigle diferite si asta ar fi principalul criteriu de departajare. Cam ca angajarile la bugetari, doar ca acolo trebuie sa te mai recomande si vocea si talentul. Pe langa asta, Peugeot 107 vine cu stopuri diferite fata de celelalte doua si avea inclusiv cateva optiuni frantuzesti gen volan din piele (apare pe facelift optiunea). Bine ca ai optiune de volan de piele, dar versiunile de baza nu aveau nici macar turometru.

 

Motoare Peugeot 107

Benzina

1.0 MPI de 68 cai Ambreiajul pana in 2009 era subdimensionat. De fapt, era de dimensiunea unui capac de bidon de lapte. Iar asta i-a obligat pe toti 3 producatorii ca sa scoata din pantaloni un facelift si un nou ambreiaj, ca sa nu mai pice ambreiajul la fiecare oprire la semafor. Raman in schimb problemele cu pompa de apa si consumul de ulei, ambele fiind chestii neglijabile atunci cand faci livrari.

Diesel

1.4 HDi de 54 cai – Daca japonezii au venit cu un benzinar mai trist decat viata mea, stai sa vezi dieselul. Dap, doamnelor, domnisoarelor, domnilor si tot ce este intre, avem vestitul 1.4 HDi de la Peugeot – Citroen, vestit pentru problemele cu pompa de ulei, ambreiajul si distributia. Dar, in orice caz, cine cumpara un Peugeot 107 diesel? Pentru ce?

 

Probleme Generale Peugeot 107

  • N-ai turometru. Nu in versiunea de baza cel putin. Cum nu ai multe dotari. Nu ai nici macar geamul din spate, ai doar o bucata de plastic in forma de geam si evident ca nu se deschide, ci doar se impinge putin ca sa intre aerul la fel cum intra berea a doua zi dupa ce te-ai facut carton.
  • Cu 2 oameni in masina nu mai ai nici garda la sol, iar asta e o situatie in care ai nevoie reala de turometru pentru ca masina trebuie muncita mai ceva decat o angajata pe minimul pe economie, dintr-o fabrica de confectii.
  • Ploua pe la chedere, in special prin zona portbagajului si a portierelor.
  • Daca nici motoarele si nici garda la sol nu te-au convins ca Peugeot 107 e o masina de oras care nu are ce cauta la drum lung cum nu are ce cauta Andy Moisescu in lumea DJ-urilor, atunci insonorozirea proasta marca Toyota poate te va convinge sa stai acasa.
  • Majoritatea sunt masini de delivery , asa ca acum ai sanse mari de a cumpara ce o mai ramas din lectiile de pilotaj ale unui tanar de 18 ani platit prea prost ca sa ii pese de masina.

 

Verdict Peugeot 107

A fost un succes fenomenal, si inca este. Chiar daca Peugeot 107 a fost cel mai slab vandut din triada Aygo – 107 – C1, a dat idei noi francezilor si a dat nastere unor masini cel putin interesante. Si, ca sa fiu sincer, asta e motivul principal pentru care am scris despre Peugeot 107, ca sa ma pot lega de masina care a urmat.

 

Ce motoare recomand? Oricum ai un singur diesel si un singur benzinar, asa ca voi alege dintre astea doo si oricum nu prea este de ales, pentru ca benzinarul de 1.0 MPI de 68 de cai este mai potrivit si decat Dan Babu.