Aproape Masini

Acum avem si magazin online

Tot ce trebuie sa stii despre Programul Rabla Local

Vouchere de 3.000 de lei pentru fiecare masina mai veche de 15 ani. Primariile vor deconta 20 – 25% din valoarea de 3.000 de lei pentru o masina veche, restul sumei fiind suportata de AFM, prin programul Rabla Local.



Sursa: automarket.ro


Rabla Local, unul dintre programele menite sa reduca poluarea, nu are un start tocmai fericit deoarece multe dintre administratiile locale nu au bani pentru a putea deconta partea ce le revine la casarea unei masini vechi, adica 50% din intreaga suma.


La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Mediului, Tanczos Barna a avut o intalnire cu reprezentantii Asociatiei Municipiilor din Romania, unde a declarat ca vor fi modificate conditiile de derulare ale programului desfasurat de Agentia Fondului de Mediu (AFM).


„Avem un scop comun in a facilita transportul ecologic, de aceea cautam solutii impreuna pentru a avea rezultate reale. Vom reanaliza impreuna cu Asociatia Municipiilor din Romania programul Rabla Local. Vom asigura mai multe fonduri si vom regandi criteriile de decontare”, a declarat ministrul Mediului.


Dupa aceasta declaratie, ministrul Barna a tinut sa precizeze ca AFM va creste la 75 – 80% contributia AFM iar administratiilor locale le vor reveni 20 – 25%.


Pe data de 30 august, pe site-ul Agentiei Fondului de Mediu, a fost publicat anuntul de incepere a Programului Rabla Rural, mai exact 23 septembrie.


„Incepand de vineri, 23 septembrie 2022, solicitantii, unitati administrativ teritoriale organizate la nivel de comuna, oras sau municipiu si subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului Bucuresti isi vor putea crea conturi de utilizator pentru inscrierea in cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate”, anunta AFM.


Ce trebuie sa stii si care sunt pasii pentru inscrierea in program:



  • Conturile care au fost create si utilizate anterior in celelalte programe derulate de AFM vor ramane valabile si vor putea fi accesate pentru depunerea cererilor de finantare pentru Programul privind casarea autovehiculelor vechi.

  • In perioada 30 septembrie 2022– 25 noiembrie 2022 sau pana la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finantare, solicitantii trebuie sa depuna cererile de finantare, impreuna cu documentatia necesara, in aplicatia informatica prin intermediul conturilor de utilizator create.

  • Persoana fizica care doreste inscrierea in program trebuie sa verifice daca UAT-ul (unitatea administrativ-teritoriala) pe raza caruia isi are domiciliul, face parte din cadrul acestui program;

  • Persoana fizica poate sa caseze si sa radieze autovehiculul uzat numai dupa ce se asigura ca primaria localitatii pe raza careia isi are domiciliul participa in program.


Pe parcursul  unei sesiuni de inscriere, un solicitant, mai exact o administratie locala, poate obtine finantare pentru:



  • 100 de autovehicule uzate pentru UAT cu o populatie ≤ 1.000 de locuitori;

  • 500 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populatie cuprinsa intre 1.001 si 5.000 de locuitori;

  • 1.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populatie cuprinsa intre 5.001 si 10.000 de locuitori;

  • 5.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populatie cuprinsa intre 10.001 si 50.000 de locuitori;

  • 20.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populatie cuprinsa intre 50.001 si 200.000 de locuitori;

  • 50.000 de autovehicule uzate, pentru UAT cu o populatie ≥ 200.001 de locuitori.


Este foarte important de stiut ca in cadrul acestui program, pentru casarea unui autovehicul mai vechi de 15 ani, persoana fizica va primi un stimulent in valoare de 3.000 lei, o parte din suma fiind suportata de AFM iar diferenta din bugetul local iar noutatea este persoana fizica ca nu va fi conditionata sa cumpere un autoturism nou.


Sursa: playtech.ro


Cine este eligibil pentru a se inscrie in program?



  • Sunt eligibili proprietarii de autovehicule uzate cu domiciliul sau resedinta in Romania, pe raza teritoriala a UAT-ului solicitant de finantare.

  • Masina pentru care se solicita casarea trebuie sa fie in proprietatea unui solicitant de cel putin 5 ani, fiind in evidentele fiscale ale UAT-ului solicitant de finantare.

  • Solicitantul nu trebuie sa aiba obligatii restante de plata a taxelor, impozitelor, amenzilor si contributiilor catre bugetul de stat si bugetul local.

  • De asemenea, solicitantul nu trebuie sa fi obtinut sau sa fie pe cale sa obtina finantare prin proiecte ori programe finantate din alte fonduri publice, fonduri comunitare, inclusiv prin Programul Rabla Clasic sau prin Programul Rabla Plus, pentru acelasi autovehicul uzat cu care  va participa in Program.

  • Una dintre conditii este si cea ca solicitantul sa nu fi fost condamnat pentru infractiuni impotriva mediului, prin hotarare judecatoreasca definitiva.

  • Beneficiarul stimulentului trebuie sa se angajeaze ca nu va achizitiona un autoturism cu norma de poluare Euro 4 sau inferioara in termen de 3 ani de la primirea stimulentului.

  • Solicitantii trebuie sa trimita o cerere la Primarie si sa astepte confirmarea ca sunt eligibili. Ulterior, masinile pot fi duse la orice centru autorizat de casare din zona. Cu bonul primit, se vor intoarce la primarie pentru decontare.


Cum stim ca un autovehicul este eligibil?



  • Autovehiculul trebuie sa fie inregistrat in evidentele fiscale ale UAT-ului solicitant, vechimea acestuia sa fie mai mare sau egala cu 15 ani la data participarii in Program iar norma de poluare sa fie Euro 3 sau inferioara.

  • Masina trebuie sa contina componentele esentiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, sasiu, precum si echipamente electronice de gestionare a functiilor autovehiculului si dispozitive catalizator, daca acestea au fost prevazute din fabricatie).


In cadrul acestui  program de casare sunt eligibile, pe langa masini mici si microbuze, autoutilitare dar si autospeciale usoare.


,,Cu data de 1 octombrie, cu siguranta, putem incepe primele deconturi, daca exista primarii care pornesc programul in cursul lunii septembrie”, a declarat Tzancos Barna.


 


Scrie un raspuns

CE SE INTAMPLA PE aproapemasini.com

CE SE INTAMPLA COMENTATORULE?
ARHIVA